Getafe rekent op coach Michael Laudrup.

De Deen MichaelLaudrup (43) die als speler 107 caps verzamelde en uitkwam voor Bröndby, Kopenhagen, Lazio, Juventus, Barcelona, Real Madrid en Ajax begon bij Getafe als opvolger van BerndSchuster. De enige trainerservaring die de oud-spits tot nu toe opdeed, was als adjunct van bondscoach MortenOlsen en als hoofdcoach van Bröndby. “Maar ik had het voorrecht met hele grote trainers te kunnen werken : Sepp Piontek, Giovanni Trapattoni en Johan Cruijff hadden een heel verschillende stijl, maar ze leerden me veel bij.”

Het is ondertussen een traditie dat Getafe jonge trainers aantrekt, die naderhand wel hun weg weten te maken. Vóór Schuster was er immers ook QuiqueSanchezFlores die nu de teugels in handen houdt bij Valencia. Volgens sommigen is het dan ook nu al duidelijk dat Getafe voor Laudrup maar een tussenstation is op weg naar Barcelona. “Ik wil me enkel op het heden concentreren”, zegt hij daarover.

Omdat de kleine club uit de buurt van Madrid enkele maanden geleden de bekerfinale speelde tegen FC Sevilla, dat aantreedt in de CL, mag het naar de UEFA Cup. “Voor deze bescheiden club is dat een heel mooie bekroning, maar we zullen erover moeten waken dat de Europese confrontaties ons niet te veel energie en punten kosten. Ik pleit voor realisme. Elk jaar de bekerfinale bereiken is niet mogelijk”, houdt Laudrup de voeten op de grond.

Hij wil wel uitpakken met verzorgd voetbal. “Combinatievoetbal is het beste middel om te winnen”, weet Laudrup. “De bedoeling is alleszins om op basis van een goede techniek zo veel mogelijk in balbezit te blijven en de tegenstander te doen lopen.”

Bij het feit dat zijn vroegere teamgenoten, zoals RonaldKoeman, HristoStoichkov en PepGuardiola ondertussen (top)coach werden, wil hij liever geen uitspraken doen. “Ik stel dat ook vast.” De Deense internationals die het EK van 1984 en het WK van 1986 speelden, zijn ook bijna allemaal aan de slag als trainer. Maar zij die in 1992 Europees kampioen werden eigenaardig genoeg niet.

De nationale ploeg versloeg Letland met 2-0. De goals waren van Xavien Fernando Torres. Ondanks het gelijkspel tegen IJsland, staat Spanje in zijn groep nu samen met Zweden op kop. Beide landen hebben 19 punten, maar Spanje speelde een wedstrijd meer. Noord-Ierland verloor immers met 2-1 van IJsland, terwijl Zweden tegen Denemarken niet verder kwam dan een 0-0-gelijkspel.

Luis Aragonés maakte bekend dat hij niet meer met de pers wil spreken. De bondscoach is de kritiek immers spuugzat. “Journalisten doen niet anders dan liegen en speculeren”, beweert hij. Volgens de sportkrant Marca zal hij zijn volgende selectie gewoon via internet bekendmaken.

Javier Aguirre, de Mexicaanse trainer van Atlético Madrid, maakte bekend dat hij voor een rotatiesysteem zal kiezen, zodat elke kernspeler speelkansen krijgt. Hij wil voor elke wedstrijd zijn team op acht tot negen plaatsen wijzigen.

Arjen Robben, de duurste transfer die Real Madrid afgelopen zomer deed, zat voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Almeria niet eens in de selectie. “We zullen hem ten gepaste tijde wel brengen”, luidde de droge en laconieke commentaar van trainer Bernd Schuster.

Vorige week raakte bekend dat de spelers van Real Madrid elk een premie van 60.000 euro krijgen als het team de Champions League wint. Voor de spelers van Atlético Madrid is een collectieve premie van 9 miljoen euro uitgeloofd als de ploeg kampioen wordt.

Andrés Palop, de doelman van FC Sevilla die vorig seizoen de held was in de finale van de UEFA Cup, verlengde zijn overeenkomst tot 2011.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content