TUSSENSTOP IN BRUSSEL

© BELGAIMAGE

Met een recordtransfer wil Anderlecht de kritiek laten verstommen. Tien miljoen is veel geld voor een inkomende speler op de Belgische markt, maar Nicolae Stanciu heeft volgens kenners alles om eerst paars-wit uit het slop te halen en vervolgens zichzelf naar een niveau hoger te hijsen.

Op 10 april van dit jaar zitten scouts van Internazionale en AC Milan in Boekarest op de tribune voor de Roemeense hoofdstedelijke derby tussen Steaua en Dinamo. Ze zijn speciaal afgereisd voor Steauamiddenvelder Nicolae Stanciu (23). Die heeft drie weken eerder, op 23 maart, zijn debuut gemaakt met de nationale ploeg in de vriendschappelijke interland tegen Litouwen. De kleine middenvelder (1,70 meter) mag bij de rust invallen. Na afloop wordt zijn naam genoteerd. Hij scoort de enige goal, een schot vanop dertig meter.

Een maand eerder heeft Steaua nog een aanbieding voor Stanciu geweigerd van het Russische FC Krasnodar, dat volgens persberichten uit die periode 3 miljoen euro voor hem veil had. In februari verlengt hij zijn contract bij Steaua met nog eens vijf jaar, met fel verbeterde voorwaarden.

Dat Stanciu een talent zou worden, stond al sinds zijn jeugd vast, zeggen zijn jeugdtrainers bij Unirea, de club uit de grote stad Alba Iulia (zo’n 70.000 inwoners). Daar stapt op zijn achtste een verlegen jongetje binnen dat zich het liefst achter de rug van zijn grootmoeder verbergt. Maar op het veld is hij niet verlegen om zijn kwaliteiten te tonen. Daardoor debuteert hij al op de leeftijd van 15 jaar en 18 dagen in het eerste elftal van Unirea, dan in tweede klasse. Op 1 mei 2010 maakt hij met Unirea zijn eersteklassedebuut tegen … Steaua. In september 2011 koopt Vaslui hem weg. In 2013 is de overstap naar Dinamo Boekarest aan de orde, maar Dinamo heeft geen geld, Steaua wel.

Op dat moment staat Stanciu al op de radar bij de Milanese clubs. Dat is niet verwonderlijk. Op 30 augustus 2012 speelt hij met Vaslui in Milaan de terugwedstrijd van het beslissende play-offduel dat bepaalt wie zich plaatst voor de poulefase van de Europa League. De 50.000 toeschouwers verwachten een makkie voor thuisploeg Internazionale, dat de heenmatch in Roemenië met 0-2 won, maar het draait anders uit. ’s Anderendaags titelt een Italiaanse krant: ‘Stanciu fa impazzire l’Inter’. Vrij vertaald: Stancia maakt Inter helemaal gek.

Nog voor de rust wordt een Roemeense spits gehaakt na een doorsteekpass van Stanciu, die op de linkerflank ravage aanricht. Stanciu zet de penalty zelf om. Pas in de slotfase stelt Inter de kwalificatie veilig, maar Stanciu’s naam is in Italië genoteerd.

In maart van dit jaar, kort na de contractverlenging van de middenvelder, biedt AC Milan 4 miljoen euro, maar clubeigenaar Gigi Becali is niet onder de indruk. Van een vertrek van Stanciu kan geen sprake zijn, zegt hij in de Roemeense pers. ‘We willen hem niet direct verkopen, misschien wel deze zomer, maar dan voor minstens 10 miljoen. Want hij is een groot talent. Het liefst houden we hem nog een paar jaar hier en kan hij met ons doorgroeien. Dan verkopen we hem over een paar jaar voor 25 à 30 miljoen, zeker mochten we met hem nog eens de Champions League spelen.’

Maar wanneer Inter en Milan die zondagavond in april op de tribune zitten, bakt de speler er tijdens de derby niets van. Becali windt er achteraf geen doekjes om: ‘Heb je gezien hoe hij speelde? Milan is voor hem gekomen? Nou, ik geef ze geld toe om Stanciu mee te nemen.’

GOEIE MENTALITEIT

Hoe Anderlecht Stanciu op het spoor kwam, wil hoofd scouting Dimitri Mbuyu liever niet toelichten. ‘Daar zijn andere personen in de club beter geplaatst voor’, zegt hij.

‘We kennen bijna alle spelers in Europa’, zegt algemeen manager Herman Van Holsbeeck, na een intensieve mercato waarbij zijn aanpak zwaar onder vuur kwam (zie kader).’Mensen denken dat ik hier alles qua transfers bepaal, maar ik ga alleen aan de slag wanneer de nood aan een bepaalde functie goed omlijnd is. We hebben via de scouting een dossier van zowat elke speler in Europa. Op een bepaald moment wordt met de coach overlegd welk type speler hij wil. Elke trainer heeft een bepaalde visie, houdt van een bepaalde manier van spelen. Dat is soms moeilijk, want het gebeurt weleens dat de scouting het niet eens is met de wens van de trainer. In dit geval ging het om een nummer 10 met bepaalde kwaliteiten, en dan gaan we in ons databestand kijken welke namen bij dat profiel passen en wie de makelaars zijn van die spelers. Zo kwamen we bij de namen van Hakim Ziyech en Nicolae Stanciu. Vervolgens contacteer ik de makelaars van die spelers.’

Van Holsbeeck praat met de managers van Hakim Ziyech, maar ineens gaat het een andere kant op voor de Marokkaanse international van FC Twente, die in Nederland is opgegroeid. Twente, dat net het failliet heeft ontweken maar dringend geld nodig heeft om te overleven in een jaar waarin het maar ternauwernood opnieuw van start kon in de Eredivisie, is al langer vragende partij voor een uitgaande transfer, al waarschuwt TD Ted van Leeuwen dat de club niet van plan is Ziyech voor 6 of 7 miljoen te laten vertrekken. Plots meldt zich een club die in dezelfde situatie verkeert als Anderlecht. Heel lang heeft Ajax zijn zinnen gezet op Leon Bailey van Genk, voor wie het veel geld wil uitgeven, maar het krijgt Bailey niet los. Na de Europese uitschakeling in de Champions Leaguevoorronde tegen Rostov, tegenstander die een ronde eerder Anderlecht heeft gewipt, gaat Ajax vol voor Ziyech. Op 30 augustus tekent de Marokkaanse international in Amsterdam, en verschaft daarmee Twente, dat 11 miljoen incasseert, financiële ademruimte.

Dus zet Van Holsbeeck alles in op Nicolae Stanciu. Anderlecht zou het nieuwe Roemeense toptalent al eens gevolgd hebben tijdens een Champions Leaguewedstrijd tussen zijn club Steaua en het Bulgaarse Loedogorets in 2014. Toen koos paars-wit voor Ibrahima Conte van Zulte Waregem.

Half juli wordt Stanciu opnieuw gelinkt aan Anderlecht, maar voorzitter Becali wil op dat moment van geen onderhandelingen weten. Steaua speelt de voorrondes van de Cham-pions League en met het oog op die financiële vetpot wil Becali zijn smaakmaker niet laten gaan. Stanciu moet eerst Steaua helpen zich te plaatsen voor de Champions League. Daarna is alles mogelijk, al laat de flamboyante eigenaar weten dat hij zijn middenvelder niet voor peanuts zal laten gaan.

Uiteindelijk haalt Steaua de Champions League niet. In de beslissende play-offwedstrijd moet het duidelijk de duimen leggen tegen Manchester City, dat na de 0-5-uitzege in de heenwedstrijd in Boekarest al zogoed als geplaatst is.

Alleen heeft Nicolae Stanciu intussen in de kwalificatiewedstrijden die aan het duel met City voorafgingen, wél zijn visitekaartje afgegeven.

Rudi Verkempinck zit in de tribune wanneer Steaua het tegen Sparta Praag opneemt. De Roemeense kampioen scoort vier keer tegen de Tsjechen, drie van de goals zijn van Stanciu, waaronder een magistraal vluchtschot en een ideaal getrapte vrije trap. ‘Fenomenaal wat hij daar deed’, zegt de Belgische assistent van de nieuwe Roemeense bondscoach Christoph Daum, met wie hij eerder bij Club Brugge samenwerkte. ‘Hij doet me door zijn spelintelligentie denken aan Víctor Vázquez. Hij ziet alles snel, is een echte nummer 10 met een ongelofelijke traptechniek. Mentaal is die jongen ook heel stabiel, hij heeft ook veel ambitie. Het is momenteel echt de beste speler in Roemenië.’

Verkempinck, die vorige week dagelijks met de international werkte in de aanloop naar de interland tegen Montenegro, die zondagavond werd gespeeld (1-1, met Stanciu die de goal voorbereidt maar in de toegevoegde tijd een penalty mist), twijfelt er geen moment aan dat Stanciu het gaat maken bij Anderlecht. ‘Ik heb hem dat ook gezegd, dat hij de goeie keuze gemaakt heeft, ook omdat Anderlecht extra inspanningen doet voor de begeleiding van buitenlandse spelers. Hij gaf ook aan dat Anderlecht zijn eerste keuze was. Ik vind het knap dat Anderlecht de transfer van zo’n gegeerde speler rond heeft gekregen. Je moet hem alleen wat tijd geven. Dat onderschat men vaak, hoe je toch een aanpassingsperiode nodig hebt als je in een vreemd land aankomt. Brussel is Boekarest niet.’

De Belgische assistent-bondscoach denkt ook niet dat Anderlecht het eindpunt wordt van Stanciu: ‘Onze competitie is voor hem een tussenstap naar de Bundesliga of de Premier League.’

PLAYBOY

Wanneer Van Holsbeeck het dossier-Stanciu heropent na de sterke prestaties van de international tegen Sparta Praag en Manchester City, weet hij dat de speler een stuk duurder zal uitvallen dan wanneer Anderlecht eerder had toegeslagen: ‘Ik wist: als de club niet extra veel geld wil investeren, wordt dat moeilijk, omdat Steaua die niet voor 4 miljoen zou afgeven. Roger Vanden Stock heeft toen ook gevraagd: zijn we het unaniem eens? Bij zo’n transfersom mag er geen twijfel zijn.’

Van Holsbeeck neemt dan contact met Anamaria Prodan-Reghecampf, de manager van de speler. Een dame om u tegen te zeggen, in Roemenië een persoonlijkheid die voortdurend aanwezig is in de media. Niet alleen op de sportpagina’s, ook in de societypers, waar ze interviews geeft en poseert, het gevolg van een verleden als model. In 2007 poseert ze nog pittig in de Roemeense Playboy om aan te tonen dat een vrouw er ook op haar 35e nog aantrekkelijk kan uitzien. Ze krijgt een druk bekeken ochtendprogramma op tv en belandt via haar huwelijken in de sport. Eerst is ze getrouwd met basketter Tiberiu Dumitrescu en in 2008 stapt ze in Las Vegas in het huwelijksbootje met voetballer Laurentiu Reghecampf, die tussen 1996 en 2009 uitkomt voor Steaua, Energie Cottbus, Alemannia Aachen en Kaisers-lautern. Diens naam voegt ze aan de hare toe wanneer ze besluit in het voetbal te stappen en een FIFA-licentie aan te vragen als spelersmakelaar. Intussen werkt haar man als trainer, eerst in kleinere Roemeense clubs, dan in Saudi-Arabië en sinds december 2015 als hoofdtrainer van Steaua.

In 2013 wordt Anamaria Prodan, die even als CEO van het noodlijdende FC Universitatea Cluj de financiële situatie van die club helpt recht te trekken, uitgeroepen tot sportmanager van het jaar. In haar spelersportefeuille zitten naast Stanciu en Adrian Mutu nog een hele rits Roemeense topvoetballers.

Anamaria laat Van Holsbeeck de lijst met voorstellen zien van clubs die Stanciu willen. Die lijst is niet min, en de bedragen die het Roemeense talent er kan opstrijken evenmin, beseft de algemeen manager van Anderlecht: ‘Alleen is Stanciu geen speler die naar Hull City of naar Burnley gaat. Die wil stapsgewijs zijn carrière uitbouwen. Niet direct naar Engeland voor het grote geld.’

Voor het geld is het niet dat hij Anderlecht koos, geeft Van Holsbeeck toe: ‘Hij kon bijna vier keer meer verdienen bij een andere club.’ Die club is het Turkse Fenerbahçe, dat hem 2,5 miljoen per jaar voorspiegelt. Heel wat meer dan de 900.000 euro per jaar die hij volgens de Roemeense pers bij Anderlecht gaat opstrijken. Maar Stanciu heeft, gezien de politieke spanningen in de Turkse metropool, zijn zinnen gezet op de Brusselse traditieclub, en volgens Van Holsbeeck moedigt zijn manager die keuze aan.

Vanuit Roemenië laat ook Ioan Leasca, Roemeens econoom en voetbalkenner in eigen land én daarbuiten, weten dat het wel goed komt met het nieuwe talent: ‘Vaak hebben Roemenen het moeilijk wanneer ze naar het buitenland stappen’, zegt hij. ‘Dikwijls keren ze voortijdig naar hier terug. Nicolae kan het maken. Hij is een voorbeeldige prof, die leeft voor zijn sport. Goeie dribbelaar, vista, fantastisch schot. Hij doet me een beetje denken aan Pär Zetterberg.Ik moet Anderlecht en België feliciteren met die transfer.’

Wanneer Stanciu komend weekend mag debuteren met Anderlecht tegen Charleroi, draagt hij twee rugzakjes mee: dat van duurste inkomende transfer in België aller tijden, en dat van duurste uitgaande Roemeense transfer aller tijden. Hij verbetert het transferrecord van Vlad Chiriches, die in 2013 bij zijn overgang van Steaua naar Tottenham 8,5 miljoen kostte.

Bij Steaua, dat de laatste vijf jaar meer dan 30 miljoen incasseerde voor zijn topspelers en alleen al deze zomer 13 miljoen krijgt van Anderlecht (10 miljoen voor Stanciu, 3 miljoen voor diens ploegmaat Alexandru Chipciu), wrijven ze zich in de handen.

Aan Stanciu om die extra last gauw af te gooien en het gemor op de Brusselse tribunes te laten verstommen.

DOOR GEERT FOUTRÉ – FOTO’S BELGAIMAGE

‘De Belgische competitie is voor Stanciu een opstap naar de Bundesliga of de Premier League.’ – RUDI VERKEMPINCK, ASSISTENT-BONDSCOACH VAN ROEMENIË

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content