“Je moet er rekening mee houden dat ik op een jaar tijd toch vijf tot zes maanden in het buitenland verblijf”, vertelt Kenny Belaey (24). “Als ik al eens tijd heb, dan is dat vooral tijdens de wintermaanden. Cyclocross boeit mij wel, ook een internationale voetbalwedstrijd nu en dan. Het gaat dan niet om fanatiek supporteren voor een ploeg. Maar ik kan bijvoorbeeld wel enorm genieten tijdens de Champions League van de technische vaardigheden van Ronaldinho.

“Mijn sport is ook heel technisch, want wij moeten ons evenwicht trachten te vinden als we obstakels berijden, zoals rotsen, boomwortels, rivieren of hellingen. Ik vind het dan ook de max dat die troef in een andere discipline voordeel kan opleveren. Daarom bewonder ik ook Sven Nys, die zich vaak de behendigste toont. Techniek is iets dat aangeboren is, een creatieve factor die je zelf dient te ontwikkelen. Ook Stefan Everts beheerste dat aspect ongelooflijk goed. ( lacht) Hij reed gewoon iedereen naar huis, was ook mentaal heel sterk. Relaxed en cool blijven onder alle omstandigheden, het is en blijft in elke sport een ferme kwaliteit. Ik kan me daar goed mee associëren.”

De meervoudige wereldkampioen biketrial, die onder contract ligt bij Chocolade Jacques, durft op zijn hotelkamer wel eens naar uitzendingen van Eurosport of ESPN te kijken. “In het Midden-Oosten heb je vaak niet veel keuze”, oppert de Oost-Vlaming. “Vooral de extreme sporten genieten dan mijn voorkeur. Freestyle motorcross, BMX-wedstrijden, wakeboarding : misschien minder gekend, maar wel bijzonder spectaculair. Dat is echt mijn ding.”

Opblijven voor het WK snooker vanuit Sheffield doet Belaey niet. “Dat interesseert me niet”, stelt hij. “Ik heb bijzonder veel respect voor die mensen, want het is een samenspel van concentratie en techniek. Die sport zit met een imagoprobleem, wegens het caféaspect. Maar het is pure topsport. Fit zijn, mentaal fris zitten om fouten te vermijden, daar komt het op neer.”

Alleen bij curling zapt Belaey meteen weg. “Ik snap nog altijd niet dat zoiets op de Olympische Spelen wordt toegelaten”, grijnst Belaey. “Dat is amusement, zeker geen sport. Bij bowling moet je nog wat effect steken, bij curling gewoon die bol vooruitschuiven. Echt je lichaam tergen om resultaat te verkrijgen en het goed te doen is niet nodig.”

Wie meer informatie wenst te verkrijgen over trialbike of de demonstraties die Kenny en Wesley Belaey geven, kan altijd surfen naar www.belaey-trials.com

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content