De strijd om het nieuwe tv-contract belooft hevig te worden volgend voorjaar. Twee nieuwe gegadigden zouden zich manifesteren : de VRT en Belgacom. “Het frappeert mij,” zegt Dirk Deferme (VTM), “dat de VRT interesse toont zo snel nadat het naast de rechten voor het WK 2006 greep. Dit lijkt op rancune. Toen het zich in 2001 vrij snel uit de onderhandelingen terugtrok, heette het Belgische voetbal nog een ‘prutsproduct’ te zijn en was wat wij ervoor betaalden ‘gek’. Ik zou niet weten waarom dat nu anders is.”

Het huidige voetbalcontract in België is 15 miljoen euro waard. Ter vergelijking : het Nederlandse bedraagt 50 miljoen, en straks wellicht 60 miljoen euro : een veelvoud, ondanks een niet veel grotere markt en een amper aantrekkelijker kampioenschap. Deferme : “De NOS heeft daar vanaf het begin een belangrijke rol in gespeeld. Zij gingen keihard de concurrentie aan met de commerciële netten. De VRT deed vanaf 1994 het tegenovergestelde. Zo bleven we met vier partijen over : twee betaal-tv’s ( Canal+ Vlaanderen en Wallonië, nvdr) en twee open netten ( VTM en RTBf, nvdr). Wij zijn de profliga trouw gebleven en hebben met veel enthousiasme geprobeerd er iets van te maken. Vaak tegen de stroom in. Bij de laatste onderhandelingen heeft de profliga letterlijk gezegd dat we bij elkaar horen. Op basis van dat vertrouwen is er een clausule in het contract gekomen, die een preferentieel kader creëert voor de vier partijen. In ruil daarvoor hebben wij toen 10 procent meer en de twee Canal+’en véél meer betaald dan vier jaar voordien. Dat mag gehonoreerd worden, vind ik.”

In Frankrijk verdubbelde het nieuwe voetbalcontract onlangs bijna in waarde, tot 600 miljoen euro. Deferme : “Voor het nieuwe contract in België zal er óók meer betaald worden, maar iemand die zegt : ‘Ik verdubbel het’, is een speler met een gigantische spaarpot wie het niets kan schelen dat het ook moet renderen en bijgevolg, als hij merkt dat het niet werkt, het vrij snel zal dumpen. Wat Belgacom en de digitale tv betreft, kan ik alleen maar zeggen dat je ook mensen nodig hebt die iets van tv kennen. Die moet het nog overal gaan weghalen.”

Deferme, die zich bezorgd en betrokken noemt, steekt niet weg wat een eventueel verlies van het voetbalcontract betekent voor de VTM-sportredactie : “Een absolute ramp, het einde van de sportredactie in haar huidige vorm, tenzij er een ander markant sportcontract voor in de plaats komt, maar de meeste daarvan zitten al verankerd bij de VRT. Dát noem ik verstoring van het evenwicht, en niet dat VT4 en VTM nu de rechten voor het WK 2006 hebben verworven.” ( JH)

JH

‘Wij zijn de profliga trouw gebleven, vaak tegen de stroom in.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content