De roep om een terugkeer van Romario in de Braziliaanse Seleçao wordt steeds groter.

Brazilië plaatste zich ultiem dan toch voor het WK, maar of het met Romario naar Japan en Zuid-Lorea trekt is nog een open vraag. Het vraagstuk houdt het hele Zuid-Amerikaanse land in de greep. Nu Brazilië zijn goddelijke status behoorlijk zag verbleken tijdens de uiterst moeizaam verlopen kwalificatiecampagne, herinnert iedereen zich hoe vaak vroeger de kleine aanvaller – inmiddels 35 – zijn land op de beslissende momenten over de streep hielp.

Ondanks zijn leeftijd bewijst Romario vrijwel wekelijks bij Vasca da Gama dat hij nog tot heel wat in staat is. Met achttien doelpunten was hij vorige week nog altijd topschutter. Tegen Palmeiras maakte de oud-aanvaller van PSV en Barcelona het zeshonderdste doelpunt uit zijn loopbaan, daarin alleen meegerekend de officiële duels. Het kan dan ook nauwelijks verbazen dat Romario razend populair blijft bij de Braziliaanse voetbalfans.

Maar om te kunnen terugkeren in de nationale elf, zal Romario de hulp van de publieke opinie en veel lobbywerk nodig hebben. Bondscoach Luis Felipe Scolari is namelijk op zijn zachtst gezegd geen vriend van de speler. In zijn tactisch concept is er alleen ruimte voor zogenaamde teamspelers, die hard werken en lopen tot ze erbij neervallen. Voor indivicualisten en bij uitstek een werkschuwe goaltjesdief als Romario is er dan ook geen plaats.

Bovendien verschillen beide mannen karakterieel erg van elkaar. Het edrag van Romario binnen en buiten de lijnen is Scolari een doorn in het oog. Alle relletjes die de speler met zijn uitspraken veroorzaakt, zijn voor Scolari telkens weer een bevestiging van zijn gelijk. “Hij weet zich, vooral in groepsverband, niet te gedragen”, aldus de bondscoach onlangs. “Hij verpest de sfeer en werkt iedereen op de zenuwen. Hij is een kraai die constant om je hoofd fladdert.”

Ook Romario is zich bewust van de kloof tussen hen beiden. “Tot nu toe heeft hij me nooit geselecteerd, omdat hij de voorkeur geeft aan een spits die veel beweegt. Maar vergeet niet dat dat ik een bepaalde stijl heb en daarmee aardig wat titels veroverde. Ik hoef me voor niemand meer te bewijzen. Als hij me selecteert, dan is dat een goede zaak voor mij, mijn familie en Brazilië.”

De druk van de publieke opinie en de pers moet ervoor zorgen dat Scolari alsnog overstag gaat. Daarbij kan Nike, het sportmerk dat Romario als uithangbord gebruikt én dat hoofdsponsor is van de Braziliaanse voetbalbond, al zijn invloed aanwenden om Romario mee te krijgen naar Japan en Zuid-Korea. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content