Di Vaio (Bologna) is topschutter in de Serie A.

De kans dat Marco Di Vaio (32) nog deze maand naar Inter vertrekt, is klein. Niet alleen omdat Bologna aangaf dat het met de verkoop van de spits het evenwicht in de ploeg zou verstoren, ook omdat Inter gewoon geïnteresseerd is in elke speler die uitblinkt.

De (vage) belangstelling geeft wel aan dat Di Vaio aan een sterk seizoen bezig is. Opmerkelijk blijft ook dat hij topschutter is, terwijl hij in een staartploeg speelt. Al even opvallend is dat Di Vaio straks transfervrij en dus een koopje is. Het is niet de eerste keer dat ‘uitgebluste’ stervoetballers bij Bologna een heropleving kenden. Roberto Baggio dwong er in 1998 op zijn 30ste nog een WK-selectie voor Frankrijk af, Giuseppe Signori ging er ineens weer aan de lopende band scoren. Met bijna één goal per wedstrijd doet ook Di Vaio dat. Zijn verklaring voor de sterke prestaties? “Ik wilde me herpakken na een minder seizoen, krijg volop het vertrouwen van de trainers en voel me goed in het team.”

Di Vaio debuteerde in de Serie A bij Lazio, speelde vervolgens voor Bari en Salernitana, maar liep pas echt in de kijker toen hij in 1999 bij Parma kwam. Twee jaar later verhuisde hij naar Juventus. In Turijn won hij de titel en speelde hij in de Champions League. “Daar leer je hoe je altijd moet winnen. Bij Valencia speelde ik voor volle stadions. In Spanje wordt het mooiste voetbal gespeeld. Ik vertrok er tegen mijn zin. Maar na het vertrek van trainer Claudio Ranieri was er geen plaats meer voor mij in de ploeg.” Van Valencia ging hij naar Monaco. “Dat had ik nooit mogen doen. Meteen terugkeren naar Italië was een betere optie geweest.”

Bij Genoa, waar hij de promotie meemaakte, scoorde Di Vaio afgelopen seizoen maar drie keer in 22 matchen. Het klikte niet met trainer GiampieroGaspe-rini: “Zijn voetbal is het mijne niet.” Zijn vroegere trainer bij Salernitana, Delio Rossi, omschrijft hem als een spits “die geen midvoor is, die gemakkelijk de bal afgeeft aan een andere speler en op zijn best is als je hem diep stuurt. Marco rendeert het meest als hij rond een grote centrumspits kan bewegen.”

Gianluigi Buffon stond na 100 dagen afwezigheid weer onder de lat bij Juventus voor de bekerwedstrijd in de achtste finales tegen Catania. Juventus won met 3-0 dankzij een uitstekende Alessandro Del Piero, goed voor twee assists en één goal. Een dag eerder schakelde Inter (met Adriano in de basis) Genoa (met Anthony Vanden Borre) uit. AS Roma, Sampdoria, Lazio, Torino en Napoli plaatsten zich al eerder. Drie kwartfinales (Inter-AS Roma, Udinese-Sampdoria en Lazio-Torino) worden vanavond (21/1) gespeeld, Juventus-Napoli op 4 februari.

Vorige woensdag won AS Roma in een inhaalwedstrijd van de negende speeldag met 2-0 van Sampdoria. Die partij was op 29 oktober afgelast wegens de overvloedige regenval.

Giampaolo Pazzini verhuist voor negen miljoen euro van Fiorentina naar Sampdoria. De 24-jarige spits voetbalde 3,5 jaar in Firenze en wilde zelf weg. Fiorentina neemt dan weer van Sampdoria de 29-jarige spits Emiliano Bonazzoli over. Hij komt op uitleenbasis.

Milan heeft met de 20-jarige rechterflankspeler Felipe Mattioni van Grêmio (kostprijs zeven miljoen) zijn zesde Braziliaan gehaald. De Georgische verdediger Kakha Kaladze (30) werd vorige week in Antwerpen door dokter Marc Martens onderzocht. Kaladze sukkelt al een hele tijd met de linkerknie en zal nog minstens anderhalve maand buiten strijd zijn.

Volgend seizoen zal de Coppa Italia grotendeels voorbijgaan aan Ronaldinho. De Braziliaan van AC Milan werd immers zwaar gestraft voor een overtreding op David Rozehnal (Lazio, ex-Club Brugge). De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond oordeelde streng: een vrijwillige elleboogstoot. Op basis van tv-beelden werd hij voor drie bekerduels geschorst.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content