Waarom zou een voetballiefhebber die wekelijks verwend wordt met Champions League, Europa League en Jupiler Pro League in godsnaam nog naar de Belgische tweede klasse kijken?

1 Traditieclubs

Weet u welke Belgische club er het hoogste aantal seizoenen in eerste klasse op heeft zitten? Nee, het is niet Anderlecht, Club Brugge of Standard, maar… R. Antwerp FC met maar liefst 96 seizoenen in eerste (zie verderop in dit nummer). Antwerp heeft dan ook een verleden én een aanhang om u tegen te zeggen. Op de Bosuil hangt om die reden nog altijd een unieke sfeer. Maar de club van de tweede grootste stad van België, voor velen de gedoodverfde titelkandidaat dit seizoen, is niet de enige traditieclub in tweede. De Freethiel, thuisbasis van Waasland-Beveren, was op 25 april 1979 nog het decor voor de heenwedstrijd van de halve finale in Europacup II van het toenmalige SK Beveren tegen FC Barcelona. De Leeuwen, met onder meer Jean-Marie Pfaff, Heinz Schönberger en Erwin Albert, gingen in een legendarische wedstrijd – de samenvatting met commentaar van Rik De Saedeleer is te bekijken op YouTube – maar nipt met 0-1 onderuit. En wat dan te zeggen van een club als Eendracht Aalst, misschien niet meteen een traditieclub, maar toch eentje met een bruisende geschiedenis. Denk maar aan de beruchte feestjes en weergaloze spelers als Godwin Okpara en Gilles De Bilde uit de jaren 90. En over Aalst gesproken: de naam Arthur Blavier zet er nog altijd kwaad bloed (zoek maar eens op in Wikipedia wie hij was).

2 Oude bekenden

In tweede klasse lopen heel wat gezichten rond die we nog kennen van de Jupiler Pro League. Bij FCV Dender kijken de supporters al handenwrijvend uit naar de komst van WS Woluwe. Dan kunnen ze de ex-spelers Henri Munyaneza en Sébastien Dufoor lekker uitfluiten. Die twee maakten mee het mooie weer bij de Oost-Vlamingen toen die een aantal jaar geleden in eerste meedraaiden. En de fans van SV Roeselare zijn nu al aan het bedenken hoe ze Mama Dissa, Jurgen Sierens en Jamaïque Vandamme gaan ontvangen als KV Oostende naar Schiervelde komt.

Wie wil zien hoe goed bij schot spits Ode Thompson, in een ver verleden van Harelbeke naar Anderlecht getransfereerd, nog is, moet beslist eens een wedstrijd van Eendracht Aalst bijwonen. Centraal in de verdediging zal u dan wellicht ook de ondertussen 36-jarige Predrag Filipovic, vroeger bij o.a. Lokeren, herkennen. Als er voor u niet alleen op het veld, maar ook in de tribune iets moois te zien moet zijn, dan duidt u best de eerstvolgende wedstrijd van Waasland-Beveren met stip in uw agenda aan. Veel kans dat u er immers ex-miss Belgian Beauty Eveline Hoste tegen het aangename lijf loopt. Haar man Björn De Wilde maakt er deel uit van de aanvalslinie, maar werd door coach Dirk Geeraerd wel voorlopig naar de B-kern verwezen.

En herinnert u zich de boomlange Rocky Peeters nog? Niet zo lang geleden pikte hij bij STVV geregeld een goaltje mee, nu stofzuigt hij het middenveld van KVK Tienen. Hij doet dat trouwens onder de hoede van Valère Billen, ooit nog zijn coach in eerste klasse bij de Kanaries. Ook in het trainersgild van tweede klasse komen we heel wat oude bekenden tegen: Franky Van der Elst (Lommel United), Vital Borkelmans (FCV Dender), Danny Ost (AFC Tubeke), Regi Van Acker (SK Sint-Niklaas), Bart De Roover (R. Antwerp FC), Jos Daerden (Charleroi),…

3 Aanstormende talenten

Wat u wel weet: Emmanuel Adebayor is een van de spitsen van Manchester City, en Realcoach José Mourinho hengelt naar zijn diensten. Wat u niet weet: Anthony Adebayor, broer van Emmanuel, is neergestreken in de Belgische Borinage. Bij het lokale Boussu Dour hopen ze dat de negentienjarige Anthony niet alleen de wei van het Dour Festival onveilig zal maken, maar ook de naam van het stadion – het Stade Vedette – een nieuwe dimensie zal geven.

Tweede klasse is vaak de poel waar eersteklassers naar talenten komen vissen. Denk maar aan Hamdi Harbaoui (van Oud-Heverlee Leuven naar Lokeren), François Sterchele (van Oud-Heverlee Leuven naar Charleroi), Dalibor Veselinovic (van FC Brussels naar Anderlecht), Peter Utaka (van Patro Eisden Maasmechelen naar Westerlo), Moussa Koïta (van Virton naar RC Genk),… Dit seizoen wordt er veel verwacht van Matija Smrekar, de 21-jarige spits van Charleroi die de Kroatische Marco van Basten genoemd wordt. Zitten dit seizoen verder in de talentengrabbelton: Arnaud Biatour (aanvaller van KVK Tienen), Jelle Rykx (verdediger van Lommel United), Papa Sene (spits van Roeselare), Théo Defourny (keeper van R. Antwerp FC),…

4 Exotische invloed

Wezet – of moeten we zeggen Djakarta-aan-de-Maas? – zorgt dit seizoen voor een primeur in het Belgische voetbal. Voor het eerst is een Belgische club immers in Indonesische handen. Multimiljardair Aburizal Bakrie kocht de tweedeklasser en zijn neef Aga Bakrie heeft er nu de touwtjes in handen. Meteen spelen ook drie van de beste Indonesische voetballers in België: middenvelder Yandi Munawar en de verdedigers Alfin Tuasalamony en Christiantoko Yericho. Met een budget dat opgetrokken werd tot vijf miljoen euro is Wezet in een andere wereld terechtgekomen. Aan coach Marc Grosjean om de steile ambities om te zetten in resultaten. Of het aantal Indonesische restaurants in Wezet ook de hoogte in is gegaan, is niet bekend. Bent u toevallig de derde zondag van september in de Luikse gemeente, dan kan u ook nog de Hadelinusprocessie, tijdens dewelke het reliekschrijn van Hadelinus wordt rondgedragen, meepikken. Qua exotisme kan dat ook tellen…

5 Meer doelpunten

Het is simpel: in tweede klasse zie je meer goals dan in eerste. De statistieken van vorig seizoen bewijzen het. In de reguliere competitie van eerste klasse (dus zonder play-offs) werd door de 16 clubs 634 keer gescoord op 30 speeldagen, wat neerkomt op 2,64 doelpunten per wedstrijd. In tweede klasse – 18 ploegen en 34 speeldagen – belandde de bal in de competitie (dus zonder de eindronde) 901 keer in de netten, wat neerkomt op 2,94 doelpunten per match.

Kortom, tweede klasse: een feest!

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content