Eind november, op zondag 26, staan ze tegenover mekaar op Old Trafford : Manchester United en Chelsea, de twee leiders in Engeland. Dat de ploeg van José Mourinho er staat, is na dure zomertransfers geen verrassing. Dat United bovenin vlot meedraait en moeiteloos het vertrek van Ruud van Nistelrooij zonder toptransfer kon opvangen, is minder verwacht. De cijfers zijn mooi : 23 doelpunten voor, slechts vijf tegengoals, uit nog niet verloren, thuis verrassend één keer, van Arsenal. Europees negen op negen uit de eerste drie wedstrijden, een hele verademing vergeleken bij vorig seizoen, toen het in de groepsfase laatste eindigde in groep D met een schamele zes punten.

Zaterdag was het uitkijken naar de verplaatsing bij het goedgestarte Bolton, maar al na een kwartier had Wayne Rooney met twee goals de wedstrijd naar zijn hand gezet. Rooney maakte nog een derde, Cristiano Ronaldo deed er ook eentje bij. Rooney was onlangs Europees, één week voor zijn 21ste verjaardag, tegen Kopenhagen aanvoerder van het team, bij United wil dat wat zeggen.

Aanvallend kwam er geen topper bij, na de disputen met Van Nistelrooij koos Sir AlexFerguson gewoon voor Louis Saha in de spits. Ook Ole-Gunnar Solkjaer, die na jaren van knieproblemen in maart gewoon een nieuw contract voor twee seizoenen kreeg, bedankte dit najaar geregeld voor het vertrouwen met goeie invalbeurten en al vier competitiegoals. Idem met Paul Scholes, ook terug na een hoop gesukkel en onlangs voor de 500ste keer in het Manchester United-shirt. De grootste versterking ligt in het defensieve compartiment : met Michael Carrick, overgenomen van Tottenham, lijkt United de opvolger te hebben gevonden voor Roy Keane, terwijl achterin de analisten niet lovend genoeg kunnen zijn over de Serviër Nemanja Vidic, een product van Rode Ster Belgrado dat United weg ging halen bij Spartak Moskou. Vidic kwam, een beetje onopgemerkt, in januari vorig jaar, maar moest wachten op een blessure van Wes Brown om in het hart van de defensie te komen. En daar kuist hij met verve alle steken op die Rio Ferdinand laat vallen.

In de coulissen doen de huidige prestaties de ophef die de komst van de Amerikaan Malcolm Glazer maakte, helemaal verstommen. Gevreesd werd dat de Amerikaan, die door de overname de club in de schulden stak, een einde zou maken aan het succes. Het tegendeel blijkt. In april werd shirtsponsor Vodafone geruild voor AIG (een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij) dat ruim 21 miljoen euro per seizoen afdokt voor de reclame. Dat maakt het shirt van United het duurste ooit, Tamoil (Juventus) en Samsung (Chelsea) betalen een paar miljoen minder (ongeveer 18 miljoen euro) voor hun contracten.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content