Er is een andere vrouw in het leven van Mark Cavendish", meldde zijn levensgezellin Peta Todd bezorgd in de lente. Eraan toevoegend: "Haar naam is Twitter." In navolging van Lance Armstrong, die in november 2008 zijn eerste tweet postte en inmiddels ruim drie miljoen volgers verzamelde, is een groot deel van het peloton in de ban van het online- gekwetter. Afgelopen jaar vierde de sociaalnetwerksite haar vijfde verjaardag. De gelegenheid voor een bloemlezing van de sportieve topics die het Twitterpeloton in 2011 beroerden:

Jakob Fuglsang: "Zal rijden zonder radio vandaag ... Denk dat het radioverbod een stap terug is voor veel redenen. Wanneer moeten we opnieuw zelf onze binnen- en buitenbanden dragen?" (Het door de UCI opgelegde oortjesverbod krijgt van veel renners en ploegen kritiek.)

Cameron Meyer: "Mijn eten smaakt niet als anders. Ik denk dat het komt omdat mijn mond vol stof en zand zit. Oh de Giro. Wat is het volgende?" (Het parcours van de Ronde van Italië wekt ergernis. Onverharde wegen, monsterritten, onverantwoorde afdalingen. Na afloop wordt de Girobaas door de organisatie aan de kant geschoven.)

Stef Clement: "Ik denk dat het tijd is dat de Nederlanders de UCI overnemen. De laatste keer dat wij een lek hadden was in 1953." (De UCI-lijst van 'verdachte' renners, die de dopingcontroleurs tijdens de Tour van 2010 gebruikten, lekt uit. Het inspireert de Nederlander Clement tot een vergelijking met de dijkbreuken in zijn land een halve eeuw eerder. 2011 wordt overigens een jaar zonder grote dopingschandalen, maar wel overschaduwd door de nasleep van de affaire- Contador.)

Michiel Elijzen (sportdirecteur Lotto-Belisol): "Als we het medisch bulletin van vandaag lezen, kunnen we zelfs zonder tv-beelden concluderen dat de etappe een vrij nerveuze was." (De talloze valpartijen in de Tour lokken een debat uit. Het beeld van de gescheurde broek van Johnny Hoogerland gaat de wereld rond. Bij de slachtoffers is ook Jurgen Van den Broeck.)

Ryder Hesjedal (na de Clásica San Sebastián): "Ik hoop dat Gilbert snel zijn dik contract tekent en wat bedaart. Hij maakt ons stupid." (De suprematie van onze Sportman van het Jaar drijft de tegenstand weleens tot wanhoop.)

Quick-Step: "Het is misschien niet het WorldTourklassement, maar toch ..." ( Tom Boonen wordt in 2011 verkozen tot de knapste van het peloton, maar staat sportief vooral veel aan de zijlijn. Quick-Step eindigt op twee na laatste in de WorldTour, gewonnen door Omega Pharma-Lotto.)

Wouter Weylandt: "Lange ploegenvoorstelling vandaag. Morgen de echte start met een ploegentijdrit! De longen en benen getest vanaf dag één! Start van 3496 km." (Zijn laatste tweet klinkt ambitieus, maar de betreurde Oost-Vlaming zal de finish van de Giro nooit halen. Zo werd het een wielerjaar met een gitzwarte rand.)

door Benedict Vanclooster

Er is een andere vrouw in het leven van Mark Cavendish", meldde zijn levensgezellin Peta Todd bezorgd in de lente. Eraan toevoegend: "Haar naam is Twitter." In navolging van Lance Armstrong, die in november 2008 zijn eerste tweet postte en inmiddels ruim drie miljoen volgers verzamelde, is een groot deel van het peloton in de ban van het online- gekwetter. Afgelopen jaar vierde de sociaalnetwerksite haar vijfde verjaardag. De gelegenheid voor een bloemlezing van de sportieve topics die het Twitterpeloton in 2011 beroerden: Jakob Fuglsang: "Zal rijden zonder radio vandaag ... Denk dat het radioverbod een stap terug is voor veel redenen. Wanneer moeten we opnieuw zelf onze binnen- en buitenbanden dragen?" (Het door de UCI opgelegde oortjesverbod krijgt van veel renners en ploegen kritiek.) Cameron Meyer: "Mijn eten smaakt niet als anders. Ik denk dat het komt omdat mijn mond vol stof en zand zit. Oh de Giro. Wat is het volgende?" (Het parcours van de Ronde van Italië wekt ergernis. Onverharde wegen, monsterritten, onverantwoorde afdalingen. Na afloop wordt de Girobaas door de organisatie aan de kant geschoven.) Stef Clement: "Ik denk dat het tijd is dat de Nederlanders de UCI overnemen. De laatste keer dat wij een lek hadden was in 1953." (De UCI-lijst van 'verdachte' renners, die de dopingcontroleurs tijdens de Tour van 2010 gebruikten, lekt uit. Het inspireert de Nederlander Clement tot een vergelijking met de dijkbreuken in zijn land een halve eeuw eerder. 2011 wordt overigens een jaar zonder grote dopingschandalen, maar wel overschaduwd door de nasleep van de affaire- Contador.) Michiel Elijzen (sportdirecteur Lotto-Belisol): "Als we het medisch bulletin van vandaag lezen, kunnen we zelfs zonder tv-beelden concluderen dat de etappe een vrij nerveuze was." (De talloze valpartijen in de Tour lokken een debat uit. Het beeld van de gescheurde broek van Johnny Hoogerland gaat de wereld rond. Bij de slachtoffers is ook Jurgen Van den Broeck.) Ryder Hesjedal (na de Clásica San Sebastián): "Ik hoop dat Gilbert snel zijn dik contract tekent en wat bedaart. Hij maakt ons stupid." (De suprematie van onze Sportman van het Jaar drijft de tegenstand weleens tot wanhoop.) Quick-Step: "Het is misschien niet het WorldTourklassement, maar toch ..." ( Tom Boonen wordt in 2011 verkozen tot de knapste van het peloton, maar staat sportief vooral veel aan de zijlijn. Quick-Step eindigt op twee na laatste in de WorldTour, gewonnen door Omega Pharma-Lotto.) Wouter Weylandt: "Lange ploegenvoorstelling vandaag. Morgen de echte start met een ploegentijdrit! De longen en benen getest vanaf dag één! Start van 3496 km." (Zijn laatste tweet klinkt ambitieus, maar de betreurde Oost-Vlaming zal de finish van de Giro nooit halen. Zo werd het een wielerjaar met een gitzwarte rand.) door Benedict Vanclooster