Een deugddoende winterstage op Malta moet Milan voldoende energie geven om de tegenvallende heenronde te vergeten. Europees is Milan nog in de running voor de Champions League. En ook in de Coppa Italia staat het na de 2-0-thuiszege tegen tweedeklasser Arezzo met een been in de halve finales.

In de Serie A liep het echter helemaal verkeerd. Nochtans heette Milan voor het seizoen, ondanks de straf in het voetbalschandaal, nog de voornaamste belager van dé titelkandidaat bij uitstek, Inter. Het had zich als enige van de topclubs niet versterkt, maar kon terugvallen op de automatismen van een ervaren en ingespeeld team. Die rol kon het nooit waarmaken. Inter heeft al een straat voorsprong op AS Roma en Palermo, lang dé revelatie van het seizoen.

Nochtans begon Milan sterk aan het seizoen. Met tien op twaalf had het de handicap van acht strafpunten al na vier wedstrijden weggewerkt. Na de Europese uitzege bij Anderlecht – met een wereldgoal van Kaká – liep het mis. Toen er in december op Cagliari (2-2) en thuis tegen Torino (0-0) werd gelijkgespeeld, stelde men de positie van trainer Carlo Ancelotti in vraag. Veertiende stond Milan toen, maar amper drie punten boven een degradatieplaats.

Voorzitter Silvio Berlusconi bracht rust. Milan had veel pech : vijf van de belangrijkste spelers ( Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi en Alberto Gilardino) begonnen vermoeid aan het seizoen na slechts twee weken vakantie. Ook langdurige blessures teisteren het team : Nesta, Serginho en Kakha Kaladze speelden amper, op het middenveld viel sterkhouder Gattuso uit, Paolo Maldini was pas in november weer fit, in december geraakten ze doelman Dida kwijt. De basisverdediging, Dida- Cafú-Nesta-Kaladze of Maldini en Serginho speelde nog niet samen. Nesta en Serginho zijn nog twee maanden onbeschikbaar, Dida een maand en Kaladze twee weken. Met zes op zes ging Milan nog enigszins gerustgesteld de winterstop in. Het doel : kwalificatie voor de Champions League, al dan niet rechtstreeks.

Het geld van de CL heeft Milan nodig om de transfers te doen die zich opdringen. De verdediging is oud en voorin heeft Milan het vertrek van Andriy Shevchenko niet opgevangen. Gilardino en Inzaghi zijn niet complementair, want hetzelfde type. Nieuwkomer Ricardo Oliveira werkt zich te pletter, maar kon de aanhang en de kenners niet overtuigen. Waarschijnlijk wordt na zes jaar ook afscheid genomen van Ancelotti, die naar het buitenland lonkt.

Inter behaalde uit bij Torino zijn twaalfde opeenvolgende zege in competitie (1-3). Nooit deed een Italiaanse eersteklasser beter. Goed nieuws ook voor Adriano die voor de derde opeenvolgende keer scoorde. Dat deed hij ook net voor de winterstop tegen Atalanta Bergamo en vorige week in de bekerwedstrijd tegen Empoli. Daarvoor had de Braziliaan dit seizoen nog geen doelpunt op het actief.

Christian Wilhelmsson voetbalt tot het einde van dit seizoen naast Francesco Totti bij AS Roma. Dat leende de Zweed van FC Nantes, waar hij in de heenronde weinig potten brak. Overigens klikt het bij AS Roma absoluut niet meer tussen de Braziliaanse middenvelder Mancini en kapitein Totti. Nu al wrijven gegadigden zich in de handen om na het seizoen Mancini (wiens contract loopt tot 2009) binnen te halen.

Vanavond en morgen worden de terugwedstrijden gespeeld voor de kwartfinales van de Coppa Italia. De enige overgebleven tweedeklasser Arezzo (hekkensluiter in die reeks) verloor met 2-0 bij Milan. AS Roma klopte Parma (2-1), Empoli verloor thuis van bekerhouder Inter (0-2) en Sampdoria klopte Chievo (1-0).

In de Serie B leed Juventus zijn eerste nederlaag : een gehavend team verloor bij Mantova met 1-0. Het was de eerste nederlaag na 45 ongeslagen wedstrijden in de Serie A en B. De vorige nederlaag van Juventus dateert van 29 oktober 2005 tegen Milan.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content