Uit stilstand vooruit

© belgaimage

Aan banden gelegd door een KV Oostende dat in verdedigend opzicht zeer goed georganiseerd was en zelf gevaar probeerde te creëren telkens de ruimte zich aandiende, sloeg KAA Gent zondagavond de weg naar succes in door het favoriete pad van coach Jess Thorup te bewandelen. Een korte combinatie op een corner bracht de bal via Vadis Odjidja en Jonathan David tot bij Roman Jaremtsjoek. Die maakte op dat moment al de negende goal van het seizoen voor KAA Gent. De vierde die volgt uit een corner. De 2-0 van David volgde uit een voorzet vanaf de rechterkant, ook al de vierde in zijn soort en een ander steeds weerkerend gegeven in het aanvalsspel van de Buffalo’s.

Het zijn indrukwekkende statistieken: veertig procent van de goals van de Buffalo’s komen voort uit een hoekschop. Met uitzondering van de wedstrijd tegen Royal Excel Mouscron gebruikte KAA Gent dat wapen al in iedere competitiematch om de brilscore van het bord te halen. Te vaak om nog van toeval te spreken. Vooral als je constateert dat ook vorig seizoen, tijdens de reguliere competitie, de mannen van Thorup zeven keer scoorden op hoekschop. Alleen de latere kampioen KRC Genk deed beter.

Het recept is gebaseerd op vrij eenvoudige ingrediënten. Soms raakt hij wel eens in moeilijkheden als er veel en voortdurend moet worden gelopen, maar Vadis Odjidja blijft een zeer gevaarlijk lanceerplatform, als hij de tijd krijgt om zijn passes te geven. Van aan de cornervlag kan hij als geen ander perfect een bal schilderen op de hoofden van grote stevige voetballers als Plastoen of Ngadeu. Voeg daar nog de centimeters van Jaremtsjoek aan toe, en je weet dat er ravage kan volgen. Dat gebeurde ook vorig seizoen, toen een centrale verdediger als Dylan Bronn lange tijd de topschutter van de ploeg was.

Daarnaast is het succes ook de vrucht van veel werk. Combinaties die destabiliseren. Het was uiteraard vreemd om te zien hoe KV Oostende David vrij liet bij de openingsgoal, maar verder valt op dat de gesynchroniseerde bewegingen tussen de Canadees en Jaremtsjoek alles behalve improvisatie zijn. KAA Gent opende zijn seizoen bij Charleroi en daar zag je dat ze, voor hun eerste goal van het jaar, een corner ook al kort namen. Op die manier verplichtte Gent de verdediging van de tegenstand te bewegen en raakte de organisatie uit evenwicht, toen de bal in het pak belandde, op het voorhoofd van Ngadeu. Een verdediger die op een spelhervatting wordt geconfronteerd met een dilemma is altijd een verzwakte prooi.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content