Max Mosley is bijna FIA-voorzitter af.

Max Mosley biedt zich in oktober wellicht niet aan voor een nieuwe termijn als FIA-voorzitter. In de oorlog met de F1-teams trok hij immers aan het kortste eind. Met Mosley verdwijnt straks een figuur die meer dan dertig jaar lang een hoofdrol in de F1 speelde.

Max Mosley haalde eerste een universiteitsgraad in de natuurkunde maar werd daarna ook advocaat. Zijn politieke ambities, zowel in Engeland als later in Europa, botsten altijd op zijn verleden: vader Oswald had in de oorlog immers voor fout gedachtegoed gekozen. Maar Mosley had ondertussen ook een andere wereld ontdekt: na een heel toevallig bezoek aan Silverstone was hij verliefd geworden op autosport, en na een aanloop in lagere categorieën ging hij in 1968 formule 2 rijden bij ene Frank Williams . Mosley besefte echter dat hij te weinig talent had, stopte een jaar later met racen en stichtte met vennoten het team March, dat in de F2 succes zou oogsten maar in de F1 nooit brokken maakte. Ondertussen was Mosley ook actief in de vereniging van de teams (FOCA), die in 1974 was opgericht door Bernie Ecclestone . Als juridisch adviseur goot hij samen met Bernie de fundering voor wat de F1 vandaag is. Toen in 1980 de oorlog uitbrak tussen de teams en de toenmalige Internationale Autosportfederatie FIA, aangevoerd door de Fransman Jean-Marie Ballestre , tekende Mosley de lijnen van de vrede uit: de beruchte Concorde Akkoorden , het huwelijkscontract tussen alle in de F1 betrokken partijen, dat onder andere de verdeling van de inkomsten regelt. Een deal die van Bernie Ecclestone een van de rijkste mensen ter wereld zou maken. Een paar jaar later sloeg Mosley alle waarnemers met verstomming toen hij als voorzitter van de FIA de televisierechten voor honderd jaar verkocht aan Ecclestone. Bepaalde bronnen hadden het over een prijs van 350 miljoen dollar voor iets dat miljarden waard was.

De jongste jaren ging Mosley zich als voorzitter van de FIA almaar harder opstellen en nam graag eenzijdige beslissingen. Nog meer sinds hij na het seksschandaal in maart 2008 een motie van wantrouwen overleefde. De eenzijdige maatregel om de teambudgetten in 2010 te beperken, bracht hem uiteindelijk ten val. De F1-teams, die zich ondertussen hadden verenigd in de FOTA, wilden Mosley definitief uit de weg en dreigden met een eigen kampioenschap, wat het einde van de F1 zou zijn geweest. Dat heeft Bernie Ecclestone na drie dagen vergaderen met Ferraribaas Luca di Montezemolo dus kunnen verijdelen, maar hij moest er wel zijn 69-jarige vried voor offeren. Maar zijn eergevoel is de uitgerangeerde niet kwijt: toen di Montezemolo openlijk verkondigde dat het vertrek van de voorzitter in de deal zat, gooide een razende Mosley al een nieuwe knuppel in het hoenderhok. En kondigde aan dat hij misschien toch doorgaat. Wordt dan toch vervolgd?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content