Tijdens dit tussenseizoen ging er veel aandacht naar de besprekingen omtrent de verlenging van het contract van trainer Been, dat medio 2014 afliep. Die kwestie sleepte aan en de Nederlander liet uitschijnen dat het financiële aspect het struikelblok was. De moeizame onderhandelingen volgden op een seizoen waarin RC Genk Europees overwinterde, de beker pakte en op drie speeldagen vóór het einde nog meestreed voor de titel maar in extremis terugzakte naar de vijfde plaats. Uiteindelijk kwamen Been en de club er toch uit. Volgens voorzitter Houben deden beide partijen water bij de wijn. Het contract van de trainer werd verlengd tot 2016.

VERDEDIGING

In doel zwaait Köteles nog altijd de plak. De in 2011 aangetrokken Sandomierski, die nog tot 2016 onder contract ligt, mag weg. Hij speelde geen enkele competitiematch voor RC Genk.

In het centrum van de verdediging knokken Mbodji en Simaeys om de basisstek aan de zijde van Koulibaly. Mbodji profileerde zich al als een solidere, nog meer plichtsbewuste en risico’s schuwende versie van Koulibaly. Die laatste maakte afgelopen seizoen nog veel fouten, die grotendeels onder de noemer ‘jeugdzondes’ kunnen worden gecatalogiseerd, maar combineerde dat met een opvallend grote leergierigheid en plichtsbewustzijn.

Rechts achteraan staat Anele. Nu het korte contract van Fernández niet verlengd werd, is Walsh weer de enige back-up voor Anele. Hamalainen legt aan de overkant Tshimanga het vuur aan de schenen.

MIDDENVELD

Naargelang van de omstandigheden koos Been afgelopen seizoen centraal op het middenveld voor Kumordzi of Gorius naast Hyland, die dankzij zijn tweevoetigheid en sterk recuperatievermogen een certitude is. Kumordzi ontpopte zich tot een polyvalente middenvelder met een groot loopvermogen die van alles iets heeft, maar nergens in uitblinkt. Hij is meer een balafpakker dan Gorius, die afgelopen seizoen maar moeilijk zijn draai vond in de Cristal Arena. Hij moet in een dienstbare rol blijven, wat zijn creativiteit fnuikt. Ook Joseph-Monrose kon de hooggespannen verwachtingen nog niet inlossen. Als hij buitenom probeert te gaan, schiet hij tekort. Zoekt hij zijn weg binnendoor, dan vindt hij vaak de ruimte niet omdat Genk doorgaans met twee centrumspitsen speelt. In dat opzicht was de interesse in Thorgan Hazard te verklaren, maar die blijft nog een seizoen bij Zulte Waregem. Hazard had aan de overkant ook een concurrent kunnen zijn voor de inmiddels 32-jarige Buffel.

AANVAL

Na het vertrek van Barda en Plet is Genk aanvallende slagkracht kwijt. De Israëliër maakte afgelopen seizoen zes competitiegoals, de Nederlander tien. Aanvaller Vossen gaf onlangs aan dat er nog een diepe spits moet bijkomen. Over Ojo, de 24-jarige Nigeriaan die Genk begin dit jaar haalde, zegt Vossen: “Kim heeft veel fysieke kracht, maar zijn souplesse en balbehandeling kunnen beter.” Wat zijn eigen situatie betreft spreekt Vossen van “het ideale moment om te vertrekken”. De Ceulaer scoorde vorig seizoen meteen drie keer in vijf matchen, maar lijkt toch zijn vrije rol bij Lokeren en ruimte voor acties op de flank wat te missen. Aan het spitsenbestand is tot nog toe één nieuwe naam toegevoegd, die van Muzaqi (18), die overkomt van de jeugd van PSV. Been gaf bij de aankomst van Muzaqi evenwel aan dat hij de speler niet kende. Iets om naar uit te kijken tot slot is of Schrijvers komend seizoen een stap kan zetten, hij is een pas 17-jarige diamant uit de jeugdopleiding.

CONCLUSIE

Tot nog toe bleef het dit tussenseizoen opvallend kalm in de Cristal Arena. Toch zei Been vorige week: “Versterking is welkom, maar of die er komt of niet, met deze groep moeten we simpelweg de titel ambiëren.” Bij Houben klonk het: “Van in het begin van het seizoen willen we ons in de top drie nestelen.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content