Uli Hoeness geen kandidaatvoorzitter meer bij Bayern München

© BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Zonder Uli Hoeness zal Bayern München nooit meer zijn wat het is geweest.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu lijkt het echt zo te zijn: Uli Hoeness zal zich in november geen kandidaat meer stellen voor het voorzitterschap van Bayern München. Na 40 jaar in het management, met 20 titels, houdt hij het voor bekeken. Het is het einde van een tijdperk. Want Bayern München, dat was voor 100 procent Hoeness. Tenminste, tot voor een paar maanden. Sinds Hoeness in november 2018 op de jaarlijkse ledenvergadering liet horen dat hij stilaan aan het afscheid dacht, groeide intern de kritiek. Er viel te horen dat een club als Bayern, langzamerhand uitgegroeid tot een wereldbedrijf, zich niet van haar basis mag vervreemden en dat Hoeness te veel polariseerde. Er is nood aan hartelijkheid, zo klonk het in de wandelgangen.

Niet altijd even gelukkig was het optreden van de voorzitter in de media. Bijvoorbeeld toen hij in februari dit jaar luid riep dat iedereen zou verschieten mochten ze weten met welke spelers Bayern aan het onderhandelen was. Tot op vandaag is het nog altijd wachten op die grote naam, zelfs na de komst van Ivan Perisic. Het zorgde ervoor dat ook de supporters zich steeds scherper over Hoeness uitlieten.

Moderniseren

Bekend was ook dat Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van de raad van bestuur, niet altijd meer op dezelfde golflengte zaten. Dat maakte de situatie niet gemakkelijk, ook al gaven beiden naar buiten uit altijd de indruk dat er niets aan de hand was. Maar alle discussies en polemieken vreten aan Hoeness, die na het beëindigen van zijn gevangenisstraf volgens ingewijden nooit meer dezelfde is geweest. Ook al werd zijn terugkeer bejubeld.

Pas op 29 augustus wil Uli Hoeness officieel laten weten hoe zijn toekomst eruitziet. Maar zijn opvolger staat kennelijk al vast. Het is Herbert Hainer, de vroegere CEO van Adidas en bij Bayern al voorzitter van de raad van commissarissen. Hij moet de club, die als model dicht tegen haar grenzen zit, meer moderniseren. Wie aan de top stond van een wereldconcern, kan geen gebrek aan competentie worden ontzegd. Maar een verjonging is Hainer niet: hij is 65 jaar, twee jaar jonger dan Hoeness. Beiden zijn trouwens zeer goede vrienden: toen Hoeness in de gevangenis zat, was Hainer een van degenen die hem het vaakst gingen bezoeken.

Het is de verwachting dat Hainer op 1 januari 2020 voorzitter wordt. Dan treedt ook ex-doelman Oliver Kahn in dienst van de club. Hij moet de rechterhand worden van Karl-Heinz Rummenigge, die er op 31 december 2021 mee stopt. Rummenigge, als speler een legende, heeft in de tijd dat Hoeness in de gevangenis zat, bewezen dat hij de club onder controle heeft. Hij is een intelligente strateeg met een groot netwerk en geniet veel respect. Ook dat maakte het voor hem moeilijk om weer met Hoeness samen te werken.

Of Uli Hoeness erevoorzitter wordt en vanuit de achtergrond nog altijd op de club zal wegen, moet worden afgewacht. Ooit heeft Hoeness gezegd dat hij Bayern zo lang zal dienen tot hij niet meer kan ademen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content