Umar Sadiq – Club: UD Almería

© belgaimage

De 23-jarige Nigeriaanse aanvaller van de Spaanse tweedeklasser had met twee treffers een groot aandeel in de 5-0-bekerzege op Deportivo Alavés tijdens de 1/16 finales voor de Copa del Rey.

Zijn naam deed een belletje rinkelen, maar er was opzoekingswerk nodig om te achterhalen hoe dat kwam. Umar Sadiq stond in juni 2020 naar verluidt op de radar van Anderlecht, Club Brugge en zelfs KAA Gent na een topseizoen bij het Servische Partizan Belgrado. Want zijn 12 goals en 13 assists in 24 duels gingen in Europa niet onopgemerkt voorbij. Maar Nenad Jestrovic, ex-spits van RE Mouscron en Anderlecht, had al gewaarschuwd voor de onvoorspelbaarheid van de 1,94 meter grote zesvoudige Nigeriaanse international. Met de Super Eagles had de man met de hanekam zich voor het eerst laten opmerken in 2016, op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bij NAC kreeg hij de bijnaam ‘de giraf’.

De aanvaller heeft een vreemd parcours achter de rug. Er waren (minder geslaagde) Italiaanse passages bij Spezia, AS Roma, Bologna, Torino en Perugia, maar begin 2018 hielp hij NAC met vijf doelpunten aan het behoud. Sadiq groeide in Breda echter vooral uit tot een cultheld door zijn onberekenbaarheid en slungelachtige optredens, waardoor de bijnaam ‘de giraf’ ontstond. Bij Rangers FC bleef hij maar vijf maanden, tot eind 2018, na een (onduidelijk) dispuut met Steven Gerrard.

De ambitieuze Spaanse tweedeklasser UD Almería aarzelde in oktober vorig jaar niet om 5 miljoen euro te betalen aan Partizan, een bedrag dat mits bonussen kan oplopen tot 10 miljoen euro. Een geslaagde gok voor het team waar ook onze landgenoot Largie Ramazani (19, ex-Man. Utd en RSC Anderlecht) actief is. Sadiq zit in de Segunda División aan 9 treffers in 18 duels, waarmee zijn werkgever derde staat. Ondanks zijn lengte scoort hij amper met het hoofd. Op 3 januari zorgde hij tegen SD Ponferradina voor een unicum in de clubgeschiedenis, met 3 goals in een tijdbestek van amper 29 minuten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content