De jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de amateurteams van de universiteiten van Cambridge en Oxford zal zondag niet op de Thames plaatsvinden.

Voor het eerst sinds de allereerste organisatie in 1836 wordt een officiële editie van The Boat Race (de 166e voor mannen, de 75e voor vrouwen) buiten Londen gehouden. Op de rivier Great Ouse, tussen Ely en Littleport, in het graafschap Cambridgeshire, zo’n honderd kilometer ten noorden van Londen.

Reden voor de verhuizing: de strikte coronamaatregelen in Groot-Brittannië. Vorig jaar de reden om de wedstrijd af te gelasten, maar deze keer wil organisator The Boat Race Company het hele parcours langs de Great Ouse afsluiten voor het publiek en een ondoordringbare coronaperimeter installeren. Er wordt aan de buurtbewoners van Ely en Littleport zelfs uitdrukkelijk gevraagd om weg te blijven en The Boat Race live op de BBC of op alle sociale mediakanalen te volgen (de vrouwen starten om 16.50 uur, de mannen om 17.50 uur, Belgische tijd). Zelfs journalisten zullen niet worden toegelaten.

Andere reden voor de (eenmalige) relocatie: de restauratie van de befaamde Hammersmith Bridge in Londen, halverwege het traditionele parcours op de Thames. Die brug is door de werkzaamheden immers al achttien maanden gesloten. Door de verhuizing zal de iconische roeiwedstrijd ook een ander karakter krijgen: geen 4 mijl (6,4 km), maar 3 mijl (4,89 km) lang en zo goed als volledig rechtdoor, zonder bochten. Dit jaar dus geen voordeel bij de binnenbochten. De laatste keer, in 2019, maakten zowel de mannen als de vrouwen van de Cambridge University daar het beste gebruik van.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content