Gert Vande Broek analyseert het Belgische succes in de CL.

Met een 0-3-winst in ‘de wedstrijd van alles of niets’ bij Innsbruck zorgde Knack Randstad Roeselare ervoor dat België voor de derde keer in zes jaar tijd twee teams telt in de Final-12 van de Champions League. “Vooral Maaseik legde een uitstekend parcours af”, weet ook Gert Vande Broek, geroemd volleybalcoach en -analist en chef-sport op het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters, “met de grandioze thuisoverwinning tegen Cuneo als uitschieter. Ook de Italianen wisten hoe belangrijk de eerste plaats in de poule was met het oog op het vervolg van de Champions League. Ze hebben er dus echt wel voor gestreden, maar ze moesten het afleggen tegen een ontketend Maaseik. In die wedstrijd maakten ze absoluut publiciteit voor het Belgische volleybal.”

Van Roeselare onthoudt Vande Broek vooral de prestatie in de laatste wedstrijd. “Heel knap hoe ze onder de immense druk om te móéten, met duidelijke cijfers wonnen. Roeselare had op het gepaste moment de juiste vorm te pakken. Kortom, met weliswaar de kleine bemerking dat de twee poules niet de zwaarste waren, mogen we zeker spreken van een schitterend resultaat van zowel Roeselare als Maaseik.”

Toen Vital Heynen voor het seizoen uitriep dat hij droomde van de Final Four, werd dat op wenkbrauwengefrons onthaald, maar met eerst Budva en bij kwalificatie nadien wellicht Jastrzebski heeft Maaseik een unieke kans om die finaleronde te bereiken. Vande Broek: “Het zou een megastunt zijn, maar het kan. Budva is een heel haalbare kaart. Jas-trzebski kende dan weer een moeilijke seizoensstart en koos zeer recent voor een nieuwe coach, ‘volleyballer van de eeuw’ Lorenzo Bernardi. Het Poolse volleybal is sterk, maar Jastrzebski is niet van het niveau van Belchatow.”

Voor Roeselare ziet de volgende ronde halen er op papier inderdaad moeilijker uit. “Een prachtige affiche, maar heel zwaar: Belchatow beschikt over een geweldig aanvalspotentieel met onder meer Wlazly en Kurek en over een ervaren klasrijke spelverdeler. Maaseik kende dus een gunstigere loting. Maar dat is de eigen verdienste door de poulefase als winnaar af te sluiten.”

Het verheugt Vande Broek om te zien dat het succes, voornamelijk bij Roeselare, met jonge Belgische spelers wordt behaald. “De goede werking van de topsportschool komt daardoor alvast in de spotlights.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content