Liverpoolcoach Brendan Rodgers omschrijft zijn aanvaller Luis Suárez (27) als “fenomenaal, magisch en genadeloos” en komt vaak superlatieven te kort om de voorbeeldfunctie van de frommelspits bij uitstek voor de rest van zijn spelersgroep te duiden. De scoringsdrift van El Pistolero zorgde ervoor dat hij naast zijn collega’s van de spelersvakbond ook door de Engelse journalisten (met 52 procent van de stemmen) werd verkozen tot Speler van het Jaar in de Premier League. Met die prijs is hij de opvolger van Gareth Bale, die vorige zomer voor 100 miljoen euro Tottenham verruilde voor Real Madrid.

Een overstap naar de Primera División behoort ook tot de mogelijkheden voor de Uruguayaanse international, ondanks een overeenkomst tot 2016 bij de Reds. Een goed WK afwerken in Brazilië kan daarbij het belangrijke zetje in de rug vormen voor de gewezen fopduiker, die nu al de beste schutter ooit voor zijn land is. Suárez maakt deel uit van het zeer ervaren geheel van bondscoach Oscar Tabárez. Een groot gedeelte van de spelers behaalde immers vier jaar geleden in Zuid-Afrika de vierde plaats, nadat ze in de ‘kleine finale’ met 2-3 verloren van Duitsland.

Er bestaat geen vast spelsysteem bij La Celeste en al helemaal geen vaste basisploeg. Tijdens de kwalificatieduels voor het WK varieerde Uruguay constant, van een 4-2-3-1, over een 4-4-2 tot zelfs een 3-5-2. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat Diego Forlán (34), in 2010 nog de beste speler, sinds ruim een half jaar niet meer in de basis staat. Maar de vervanger voor Forlán, die tegenwoordig fortuin opstrijkt bij het Japanse Cerezo Osaka, is een gevaarlijker heerschap en luistert naar de naam Edison Cavani. De 27-jarige PSG-spits vormt samen met Suárez een levensgevaarlijk koppel diep voorin. Forlán helemaal afschrijven doet diplomaat Tabárez niet, want hij beseft dat de routinier van grote waarde blijft als bindmiddel en leider.

Uruguay is een mix van fysieke kracht en kopbalsterke verdedigers en middenvelders, samen met heel creatieve offensieve voetballers. Let bijvoorbeeld maar eens op de acties vanop rechts van Christian Stuani (27) van Espanyol, een relatieve nieuwkomer die zich opwerkte tot een veelzijdige flankspeler die bruikbaar is in elk tactisch concept. Ook de loepzuivere passes van Cristian Rodríguez (28, Atlético Madrid) vallen op. Toch is er ook nog een belangrijk vraagstuk voor de bondscoach: hoe kan hij zijn team verjongen? Want op de bank zitten er weinig tot geen grote talenten.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content