Zondag trekt Trond Sollied met AA Gent naar Anderlecht. De Noorse coach is alweer drie maanden aan de slag in ons land.

Geen gemakkelijker wedstrijd dan die tegen een ploeg als Anderlecht voor een trainer van de tegenstander. Niet wat het resultaat betreft, volgens Trond Sollied, wel wat de voorbereiding van zijn team betreft. Trond Sollied : “Voor zulke wedstrijden is de motivatie bij de spelers nooit een probleem, op voorwaarde dat ze niet verlamd raken door de sfeer in het stadion en de uitstraling van de topclub.”

Is het ook niet gemakkelijker omdat teams als Anderlecht open voetballen ?

“Je weet dat zij voor winst gaan, dat je ook de kans krijgt om aanvallend te voetballen. Dus is de kans groot dat het een goede wedstrijd wordt. Niet alleen voor de toeschouwers is dat leuker, maar voor iedereen.”

Vind je dat er in België beter gevoetbald wordt dan een paar jaar geleden ?

“Ik zie niet veel verschil met toen. Ik zie wat ik verwachtte te zien. Wel hebben veel teams meer jonge spelers, er is sprake van een generatiewissel. Een tweede vaststelling is dat de topteams meer buitenlanders hebben. Dat komt door de prijs-kwaliteitsverhouding. In België betaal je meer voor kwaliteit die je in het buitenland goedkoper vindt. De binnenlandse markt is zo opgeblazen dat je mits goeie scouting betere zaken kan doen in het buitenland. Bij binnenlandse transfers zijn de gevraagde transfersommen te hoog.”

Was jij niet de eerste trainer in België die met elf buitenlanders in de basis startte ?

“Ik was de tweede in de wereld. Gianluca Vialli deed het twee weken voor mij. Ik deed het niet met opzet. Het had met omstandigheden te maken. Alle Belgische kandidaat-titularissen waren toen geblesseerd of geschorst. Wie waar vandaan komt, interesseert me niet, evenmin of iemand oud is of jong. Alleen als de oudere niet beter is dan de jongere, stel je beter die laatste op.”

Hoe zit die verhouding in jouw team ?

“We hebben veel jonge spelers tussen 18 en 25. We missen ervaren voetballers, van 25 tot 30 en van 30 tot 35 jaar. Dat heeft te maken met de politiek van deze club, die graag jong talent inkoopt om het later voor meer geld te verkopen. Wil je een stabiele topploeg worden, dan moet je een aantal mensen houden. Dat vergt een andere clubpolitiek. Gent heeft nu wel een beter team dan bij mijn vorige verblijf, maar toen had ik meer ervaring met Frank Dauwen, Gunther Schepens, Frédéric Herpoel, Ole Martin Arst, Edin Ramcic. Nu moet ik jonge spelers voldoende ruimte geven om zich te ontwikkelen. We gaan hier een basis leggen waar iedereen van zal opkijken.”

Je hebt een paar jonge Belgische talenten : Gillet, Moya.

Gillet zag ik vorig jaar al, maar toen gooide hij zijn remmen dicht zodra hij aan de middenlijn kwam. Zijn aanvallende kwaliteiten zag ik daardoor niet. Nu mag hij over de middenlijn gaan, maar een speler in zijn positie moet niet de hele tijd plankgas geven. Dat doe je ook niet met de auto op de weg. Hij moet zijn momenten kiezen.”

Je kende het team niet toen je tekende.

“Ik zag vorig jaar een paar thuismatchen, de transfers waren achter de rug. Ik wees de club er wel op waar de problemen zouden komen.”

Zeg eens ?

“Dat is interne keuken. Als trainer ben ik adviseur van mijn bestuur. Wat zij met mijn advies doen, is hun zaak.”

Dan ben jij een gemakkelijke trainer.

“Ik ben altijd een gemakkelijke trainer geweest.”

Nooit zin om je in te dekken tegen slechte resultaten ?

“Normaal zijn mijn resultaten nooit slecht.”

Ramadan

De start van Gent was verbluffend, daarna vielen jullie terug.

“Soms mag je in voetbal zo goed zijn al je wilt, je wint toch niet, omdat er factoren meespelen waarop je geen greep hebt. Ik zeg niet dat we altijd beter waren dan de tegenstander. Westerlo bijvoorbeeld was tegen ons de betere ploeg, maar gezien hun gebrekkige afwerking en onze kansen hadden wij moeten winnen. Topteams winnen ook als ze een slechte dag hebben.”

Sommigen noemden Gent al een topteam.

“Wij konden nog niet tonen welk gigantisch potentieel we hebben. Ik moest al mijn hele middenveld veranderen : Stoica was onbeschikbaar, De Beule is gekwetst, Grondin is niet fit …”

Grondin was goed bezig én beschikbaar. Jij zette hem op de bank.

“Sorry, als je van Gent naar Luik moet en je vult je benzinetank niet tijdig, weet je dat je niet in Luik raakt.”

Jij vindt het dus niet verantwoord spelers op te stellen die de ramadan volgen ?

“We trainen met polars. Ik zie wat ik zie. Probeer me eens te overtuigen hoe je om acht uur ’s avonds een eersteklassewedstrijd kan spelen als je van ’s ochtends zes uur niet meer gegeten of gedronken hebt. Zelfs als je normaal eet en drinkt, verslapt de concentratie al naar het einde van een wedstrijd toe.”

Accepteert Grondin je uitleg ?

“Ik vraag hem niets. Ik verlang van mijn spelers niet dat ze van religie veranderen of hun overtuiging verwaarlozen. Hij maakt zijn keuzes, ik de mijne.”

Had je in Griekenland spelers die de ramadan volgden ?

“Eén. Maar daar begonnen de matchen pas om tien uur ’s avonds, zodat hij na zes uur nog iets kon eten. Bovendien startte hij tijdens de ramadan wel vanaf de bank. Net als Barka bij Gent vroeger. Spelers moeten het niet met mij eens zijn, maar ze moeten doen wat ik zeg. Als ik naar Luik rij met de auto, tank ik eerst. Anders neem ik de trein of de bus. Maar dan ben ik geen topsporter.”

Dan kan jij nooit aan de slag in Dubai.

“Daar zijn de aanvangsuren van trainingen en wedstrijden aangepast aan de plaatselijke gewoontes. De Belgische competitie houdt geen rekening met de ramadan. Heb je Grondin bezig gezien tegen Standard om zes uur ’s avonds ? De wil om te presteren was er, maar hij kon zich niet concentreren.”

Als iedereen fit is, heb je keuze te over op het middenveld.

“Dan kan ik twee evenwaardige middenvelden naast mekaar opstellen.”

Accepteert Stoica dat hij op de bank zit ?

“Hij komt uit een blessure en is niet fit. Pas als iemand fit is, kan ik overwegen om hem op te stellen.”

Is Stoica veranderd tegenover zijn periode bij Club ?

“Alin is een van mijn beste verdedigende middenvelders. Hij is nu beter zonder dan met de bal. Omdat hij slimmer geworden is. Voordien speelde hij puur op zijn instinct. Maar nog eens : spelers moeten fit zijn. Sommige spelers denken dat ze een basisplaats verdienen terwijl ze drie weken niet meer getraind hebben. Je hébt wedstrijdspelers die weinig training nodig hebben, maar Alin behoort niet tot die categorie.”

Is Grégoire een van de beste middenvelders in de Belgische competitie ?

“Vind ik wel. Ik zie wat ik zie : grote klasse. Zijn mentaliteit is goed. Dat zag ik ook meteen bij Timmy Simons en Peter Van Der Heyden.”

Toch heeft hij het niet gemaakt bij Anderlecht.

“Daar kan ik niets over zeggen. Ik was daar toen niet. Tegen mensen die beweren dat hij niet mee kan met een topclub, zeg ik : we zien wel.”

Real Madrid

Na de wedstrijd tegen Zulte Waregem was je erg ontgoocheld over de aanpak van de tegenstander.

“Correctie : de Gentse pers was erg ontgoocheld en vroeg me of ik ooit mijn team op die manier zou laten voetballen. Ik antwoordde dat ik dat nooit zou doen.”

Ook niet als je twee of drie wedstrijden na elkaar verliest ?

“Neen. Misschien zou ik iets bijsturen als we op vier wedstrijden van het einde in degradatiegevaar komen, maar ook dan niet op die manier. Een goed resultaat is met die aanpak puur toeval. Heeft De Vlieger geen goede dag, dan levert die aanpak geen punten op.”

Wordt het resultaat van jouw speelwijze soms ook niet bepaald door het toeval ?

“De manier waarop wij aanvallen, is niet gebaseerd op toeval, maar op patronen die ingestudeerd zijn op training. Natuurlijk mag een speler van mij een individuele actie maken, maar als we niemand hebben die in staat is een wedstrijd te beslissen, moeten we kunnen terugvallen op collectieve aanvalsacties.”

Vond je de aanpak van Dury verkeerd ? Moet je altijd aanvallend voetbal brengen ?

“Ik bemoei me niet met de aanpak van de tegenstander. Ik had mijn spelers voorspeld hoe Zulte Waregem zou spelen. Zij lachten, maar ik kreeg gelijk.”

Is dat niet in elke competitie zo, dat kleine teams zich voor een bezoek aan een topteam indekken ?

“Ja, maar Gent is Real Madrid niet.”

Jij gaat zondag zo niet voetballen op Anderlecht ?

“Natuurlijk niet. Dan kunnen we nooit winnen.”

Je zei die avond ook : voetbal is amusement.

“Voetbal is show. Maar bij veel wedstrijden amuseer je je pas na de match in plaats van tijdens. Show op het veld krijg je maar als beide teams gaan voor winst.”

Hoe vaak was dat dit seizoen al het geval bij wedstrijden die jij bijwoonde ?

“Daar spreek ik me niet over uit, dat is jullie job. Ik kan jullie job niet doen.”

Niet voor het geld

Wat mis je van Griekenland ?

“Het mooie weer.”

Mis je het werken met sterren als Rivaldo niet, of de Champions League ?

“Soms geeft het meer voldoening om jonge spelers beter te maken dan te werken met sterren die alles al bereikt hebben.”

Bij Olympiakos werd je voor het eerst ontslagen. Hoe hard kwam dat aan ?

“Ik was erop voorbereid. Ik wist dat, als we ons in de Champions League niet konden plaatsen voor de UEFA Cup, een ontslag zou volgen. Dat had ik ook tegen de Belgische trainers gezegd, die me de week daarvoor kwamen opzoeken in het kader van hun opleiding voor de Pro License : ‘Dinsdag is D-day.’ Scoort die speler van Shakhtar niet met de hand, dan plaatsen wij ons en word ik niet ontslagen.”

Dacht je na Olympiakos : volgend jaar train ik Gent weer ?

“Neen. Ik gaf op de persvoorstelling al aan dat ik verbaasd ben dat ik hier weer trainer ben.”

Klopt het dat je eigenlijk geen zin had om dit te doen en dat je – toen de voorzitter naar je voorwaarden vroeg – een heel hoge verloning noemde, ervan uitgaande dat hij daarop zou afknappen ? De Witte zei vervolgens wel : voor mij is dat oké.

“Ik heb nooit voorwaarden gesteld, ik nam wat ze me gaven. We hebben amper over geld gepraat. Ik ben geen trainer geworden omwille van het geld.”

Wat drijft je dan ?

“Dit jaar : AA Gent helpen. Wat volgend jaar gebeurt, zien we wel. Het klopt ook niet dat ik hier ben om familiale redenen. We hebben een appartement in Gent, maar als het aan mijn vrouw ligt (die Gentse is, nvdr), vertrekken we morgen.”

Dat ben je niet van plan ?

“Je weet nooit wat morgen gebeurt. Maar mijn intentie is om hier het seizoen uit te doen.”

Bondscoach

Heb je België-Finland gezien ?

“Ja, maar niet live.”

Sommigen vinden dat de volgende bondscoach een buitenlander moet zijn. Jij hebt het ideale profiel : je kent de Belgische competitie, maar staat toch boven de taalverschillen. Zou het je wat zeggen om bondscoach te worden ? Of wil je liever op clubniveau nog wat meer ervaring opdoen ?

“Ik denk niet dat er veel trainers van mijn leeftijd al zo veel clubervaring hebben als ik. Meer clubervaring opdoen zou geen argument zijn om neen te zeggen tegen een nationale ploeg.”

Je bent dus geïnteresseerd ?

“Ik zie wel wat er op me afkomt. In Noorwegen vraagt men me ook steeds of ik bondscoach word. Wait and see.”

Begrijp jij waarom het Belgische nationale elftal zo diep gevallen is ?

“Ja. Vraag maar aan Robert Waseige : zijn generatie had zoveel meer ervaring dan de huidige. Kijk maar eens naar het Belgische WK-team in Japan en wat daarvan is overgebleven. Een hele generatie is weggevallen. Zo snel en zo radicaal als hier heb ik dat zelden zien gebeuren. Elders gaan internationals door tot ze sterven. Tel maar eens het aantal internationals tussen 30 en 35, tussen 25 en 30, en degenen die jonger zijn. België speelt met zijn beloften. Als dat de bedoeling is, moet de bondscoach een contract van tien jaar vragen. Bijna het hele belofteteam is nu het A-team. Die jonge spelers moeten elke keer een absoluut topniveau halen om competitief te zijn met andere, meer ervaren teams.”

Is er voldoende talent om te hopen op beterschap ?

“Absoluut. Ik zie hier veel meer jong Belgisch talent dan toen ik hier voor het eerst arriveerde.”

Binnen vijf jaar heeft België dus gegarandeerd een beter team.

“Als ik Belg ben, hoop ik dat het geen vijf jaar zal duren. Anders worden het nog vijf lange jaren. In afwachting vrees ik dat jullie voorbereid moeten zijn op nog veel ontgoochelingen, want ervaring kan je met niets anders compenseren.”

Door Geert Foutré en Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content