De vader van voetballer ‘Pelé’Mboyo (23) is niet te spreken over KV Kortrijk. “Kortrijk is op financieel vlak niet correct geweest tegenover mij en mijn zoon”, beweert de vader van Mboyo, de aanvaller die KV Kortrijk in de zomer bij Sporting Charleroi weghaalde en op het einde van de wintertransferperiode aan AA Gent verkocht. “Zelfs zijn salaris van januari is niet betaald. Ik vind het een schande hoe Kortrijk met ons omgaat nadat het één miljoen euro transfergeld voor mijn zoon kreeg. Als we deze week niet tot een akkoord komen, stap ik naar de voetbalbond en maak ik het hele dossier publiek.”

We treffen vader Mboyo in een café tegenover het Koning Boudewijnstadion. In onze aanwezigheid probeert hij Patrick Turcq, algemeen manager van KV Kortrijk, te bereiken. Zoals voorspeld lukt hem dat herhaaldelijk niet met zijn gekend Belgisch gsm-nummer, maar wel meteen met zijn Congolese gsm. Het gesprek gaat onder meer over afspraken die niet volledig zouden zijn nagekomen en op het einde vraagt vader Mboyo of ze in Kortrijk misschien denken dat de Mboyo’s imbecielen zijn en geeft hij ons uiteindelijk de lijn met Turcq door. Die noemt zich niet gemachtigd om met de pers te spreken en belooft ons onze vraag om uitleg aan ‘de directie’ te zullen doorspelen.

Enkele dagen later laat KV Kortrijk weten dat het zelf meent misleid geweest te zijn door de heer J-M Mboyo en daarom elke samenwerking met hem heeft stopgezet. De club stelt dat men “niet de gewoonte heeft om zich in de pers uit te laten over een financieel geschil met een derde” maar dat men niet zal toelaten “dat door wie dan ook lasterlijke en misleidende opmerkingen” over KV Kortrijk worden gemaakt.

Volgens vader Mboyo wordt zijn zoon binnenkort ook opgeroepen voor de Democratische Republiek Congo, maar besliste hij nog niet of hij op die uitnodiging in zal gaan. Wellicht hoopt hij op een selectie voor België in de toekomst. “Dat weet ik niet, dat moet je ‘Pelé’ zelf vragen”, zegt hij. “Ik weet alleen dat Georges Leekens hem in het begin van het seizoen eens na een wedstrijd met KV Kortrijk aanmoedigde om zijn best te blijven doen met het oog op een eventuele selectie voor de Rode Duivels.”

‘Pelé’ maakte zaterdag voor AA Gent de winning goal tegen Cercle Brugge maar viel ook geblesseerd uit. “De nationale ploeg is momenteel niet aan de orde”, zegt hij. “Ik wil eerst weer fit zijn.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Kortrijk is op financieel vlak niet correct geweest.” Vader Mboyo

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content