Vadis Odjidja terug naar Club

© belgaimage

Even dreigde zijn uitsluiting op Zulte Waregem voor roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk zit Vadis Odjidja met Gent in de bus naar Brugge.

Het doel is duidelijk: beter doen dan vorig seizoen. Toen was het een terugkeer in mineur, die 31e maart, bij het begin van de play-offs. Club stond snel 1-0 voor, was de betere ploeg, en bij Vadis Odjidja, die in de aanloop naar de wedstrijd nochtans een zeer rustige indruk gaf, ging even het licht uit. Vol ging hij door in een duel met Wesley. Vadis raakte de Braziliaan stevig en werd van het veld gestuurd. Hij hypothekeerde daarmee de play-offs waarvoor Gent zich met veel moeite had geplaatst, en kon geen revanche nemen met bekerwinst.

Het was 9 januari 2009 en Club Bruggevoorzitter Michel D’Hooghe ging fier op de foto met Vadis Odjidja nadat die zijn krabbel zette onder een contract bij blauw-zwart. Club haalde Vadis weg bij HSV waar hij in 2007 was neergestreken in het spoor van Vincent Kompany. Odjidja kon zich in Hamburg moeilijk doorzetten en hij keerde terug. De wereld van de toen pas 19-jarige Gentenaar lag nog helemaal open.

Tot wat hij als middenvelder in zijn beste dagen in staat was, zag voetbalminnend België twee jaar later, tegen AA Gent. Op 16 oktober 2011 ontvingen de West-Vlamingen de Buffalo’s. Het waren toen turbulente tijden voor Club, Bart Verhaeghe was net voorzitter geworden en die was stijf ambitieus. Maar die 16e ging het op het veld niet zo vlot, ook al kon Club bij winst tijdelijk de leiding nemen van de stand. Gent was beter. Dreigender. Tot in de 24ste minuut.

De Buffalo’s nemen een hoekschop die Colin Coosemans, die dag in het Brugse doel, weet te onderscheppen. Hij duwt de bal in de voeten van Odjidja, die vanuit het eigen strafschopgebied aan een lange rush begint. Odjidja omspeelt Thijs, Jörgensen en nog een derde en een vierde Gentenaar, steekt het veld diagonaal over en lanceert even voorbij de middellijn Thomas Meunier, in die dagen nog spits in Brugge. Die kapt twee man uit en schiet vervolgens met rechts voorbij Bojan Jorgacevic die… op 7 november voor Brugge zou tekenen en Coosemans uit doel verdringt.

Ooit zei wijlen Jean-Luc Dehaene in een interview over zijn Club: ‘Waarom zien wij nooit eens zo’n snelle omschakeling? Ons voetbal is soms zo traag.’ Wel, die dag zag hij het wel. Was getekend: Vadis Odjidja, in één van zijn geniale Brugse momenten. In augustus 2014 zou hij er vertrekken, weliswaar met lege handen. Vadis Odjidja won met Club geen enkele prijs. De enige smet op zijn doortocht op Jan Breydel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content