VAKANTIEWERK

© BELGAIMAGE

Voor de voetballers uit onze eerste klasse is de vakantieperiode aangebroken, maar hun clubs zitten ondertussen niet stil. Ze zijn al volop bezig met het volgende seizoen. Een stand van zaken.

ANDERLECHT

De pret kan niet op bij Anderlecht na het behalen van de 34e titel. Vooral Herman Van Holsbeeck mag zich in de handen wrijven: dankzij de vetpotten van de Champions League en de verkoop van Youri Tielemans kan de manager van paars-wit zijn hoofdtargets halen op de transfermarkt. Ook Kara Mbodj en Frank Acheampong moeten Anderlecht straks een smak geld opbrengen.

Vorig seizoen gaf paars-wit ruim 20 miljoen euro uit aan Nicolae Stanciu en co en dat zal deze zomer zeker niet minder zijn. De hoogste prioriteit is een vervanger halen voor Tielemans – met minder dan een Sven Kums zullen ze in het Vanden Stockstadion niet tevreden zijn. Op beide flanken hebben de Brusselaars nood aan creativiteit en scorend vermogen. Eupenrevelatie Henry Onyekuru beantwoordt aan dat profiel en dat geldt ook voor Massimo Bruno, van wie gehoopt wordt dat hij een bijkomend seizoen gehuurd kan worden van RB Leipzig. Achteraan wil René Weiler er een meer voetballend type bij als complement voor de robuuste Uros Spajic. Anderlecht zoekt ook best een alternatief voor Ivan Obradovic. Of het moet zijn dat Olivier Deschacht, die zijn contract met een jaar verlengde, ook zal worden ingezet als linksback.

In doel zijn er ook veranderingen op til. Frank Boeckx is minstens drie maanden out na zijn rugoperatie en daardoor moet Anderlecht op zoek naar een volwaardige eerste doelman. Davy Roef vertrekt zeker en is geen optie. Met de Spanjaard Rubén wordt bekeken of hij in Brussel wil blijven. Het ziet er dus niet meteen naar uit dat de club de kaart van Mile Svilar volgend seizoen wil trekken.

De Maio, Heylen, Trezeguet, Harbaoui, Doumbia, Capel en N’Sakala hebben geen toekomst meer op Anderlecht en worden haast zeker verkocht. Youngsters Lukebakio en Leya Iseka mogen zich voor het tweede opeenvolgende seizoen elders op huurbasis bewijzen. In tegenstelling tot een jaar geleden moet Van Holsbeeck geen spelers verkopen om zijn budget in evenwicht te houden. Daarom kan Anderlecht felbegeerde jongens als Leander Dendoncker en Lukasz Teodorczyk aan hun contract houden.

CHARLEROI

Een paar minuten na de nederlaag tegen Anderlecht kondigde Mehdi Bayat aan dat de transferzomer van Charleroi wat drukker zou worden dan anders. ‘We houden van stabiliteit, maar dit keer niet, ook op vraag van de trainer die de kern wil verfrissen.’ De club wil haar succestrainer nieuwe wapens geven, zodat hij er zijn avontuur verder wil/kan zetten. Gek doen ze in Charleroi evenwel nooit, dus ook nu weer niet. De naam van Dylan De Belder (spits van Lierse) valt geregeld, maar voorlopig liggen vraagprijs en aanbod nog ver uit elkaar. Vermoedelijk wordt ook uit het netwerk van Mogi Bayat geplukt. Het aantal kernspelers blijft beperkt tot 26. Wie vertrekt, wordt vervangen. Een spits voor Hamdi Harbaoui is een zekerheid. Een terugkeer van Jérémy Perbet behoort tot de mogelijkheden, afhankelijk van diens salariseisen. Perbet wil graag opnieuw Europa in én heeft aanbiedingen uit de Golfstaten, dat vergemakkelijkt de zaak niet. Clinton Mata moet ook worden vervangen, terwijl Damien Marcq en Clément Tainmont willen vertrekken. Steeven Willems is nog een tijdje out. Kortom, een en ander betekent dat er al zeker vier à vijf nieuwelingen bij komen. De bedoeling is dat alles is afgerond voor de start van de stage in Mierlo, begin juli.

CLUB BRUGGE

Wie wordt de nieuwe sportieve baas van Club Brugge? Rond die wat moeizaam verlopende zoektocht draaide het de voorbije week allemaal bij de West-Vlamingen. Vorig seizoen uitgeleende voetballers en hun clubs zouden graag zo snel mogelijk duidelijkheid willen over een al dan niet verlengd verblijf. Het antwoord was evenwel: wachten. Sander Coopman (Zulte Waregem) is in dat geval, Brandon Mechele (STVV, aanbiedingen van Zulte Waregem en Kortrijk) eveneens. Belangstelling genoeg, maar Club Brugge nam nog geen beslissing. De West-Vlamingen gebruikten voorbije week trouwens niet alleen om op zoek te gaan naar een nieuwe trainer, maar lichtten eveneens de huidige kern door.

Een paar spelers hebben ambities: Björn Engels, José Izquierdo, Stefano Denswil. De eerste twee spraken al luidop over hun wens om te vertrekken, de Nederlander kijkt het allemaal wat aan. Voor anderen lijkt het voorbij. Doelman Ludovic Butelle verloor tijdens play-off 1 zijn plaats en mocht aan de winterstop al beschikken. Hij heeft meer verleden dan toekomst bij Club. Idem met Tomás Pina, die weinig speelde. Kan/wil de nieuwe trainer hem aan boord houden? En in de spits zijn er ook vraagtekens rond Abdoulay Diaby en Lior Refaelov, die aanbiedingen heeft uit Israël (Haifa) en China.

Onafhankelijk van het trainersdossier heeft Club de voorbije maanden al een en ander afgehandeld. Van Westerlo komen Elton Acolatse, een technisch vaardige buitenspeler, en Carlos Strandberg, in januari door Club aan de Kempenaars uitgeleend. Strandberg is een 21-jarige Zweedse centrumaanvaller van Mozambikaanse afkomst. Bij Westel goed voor één doelpunt (tegen Anderlecht) in acht wedstrijden, en daar toch maar twee keer in de basis. Een echte concurrent voor Jelle Vossen of Wesley lijkt hij niet. Ook achterin is er al versterking. Vorige winter werd al de 27-jarige Colombiaan Germán Mera gecontracteerd: linksvoetig en eerder al een keer zes maanden in de VS bij Colorado. Hij is uitgegroeid tot een stevige bonk, een muur van 1,87 meter. Nog iets groter is de jonge Serviër Erhan Masovic, ook een centrale verdediger: achttien pas en een wissel op de toekomst.

KRC GENK

Deze zomer is niemand te koop, stelt KRC Genk. In het dossier van spelverdeler Alejandro Pozuelo is sportief directeur Dimitri de Condé gerust; de Spanjaard ligt nog twee jaar onder contract en praat met KRC Genk over een nog langere overeenkomst. Celta de Vigo wil flankspeler Leandro Trossard, maar ook in zijn geval gelooft De Condé niet dat er een transferbedrag op tafel komt van de grootteorde die KRC Genk gewend is. Middenvelder Sander Berge speelt dan weer nog maar een halfjaar bij de club, alle partijen lijken te vinden dat een vertrek nu te vroeg zou komen. Drie spelers verlieten KRC Genk al langs de achterdeur: doelman Marco Bizot (AZ), rechtsachter Sandy Walsh (Zulte Waregem) en middenvelder Bennard Kumordzi (KV Kortrijk). Hun contract liep af.

Bij flankspeler Thomas Buffel is dat ook zo, maar met hem praat KRC Genk nog. Tino-Sven Susic wil en mag weg.

Doelman Mathew Ryan, die KRC Genk tot eind dit seizoen huurt van Valencia, droomt van een grotere competitie. KRC Genk zoekt dus een nieuwe keeper, mede omdat het onwaarschijnlijk is dat er een terugkeer komt van László Köteles, dit seizoen verhuurd aan Waasland-Beveren. Hetzelfde geldt voor middenvelder Yoni Buyens, die aan de slag was in Westerlo. In het geval van flankspeler Jean-Paul Boëtius, die KRC Genk huurt van FC Basel, denkt de Limburgse club nog na over de aankoopoptie. Die bij middenvelder Roeslan Malinovski is al gelicht. Een echte nieuwkomer is rechtsachter Joakim Maehle van Aalborg. Nu wil KRC Genk er zeker ook nog een flankaanvaller en een spits bij, zegt De Condé.

AA GENT

De clubleiding wil ditmaal kort op de bal spelen. En de voorbereiding op 21 juni aanvatten met een A-kern die voor negentig procent vaststaat, om tijdens de winterstop nog correcties uit te voeren op maximaal twee plaatsen. Met Mamadou Sylla (23) van KAS Eupen werd een aanvaller aangeworven die bijzonder snel is op de eerste meters, voor diepgang kan zorgen en de efficiëntie voorin moet verhogen. De Senegalees scoorde twaalfmaal in competitieverband. Hij moet een compleet spitsenduo kunnen vormen met Kalifa Coulibaly, want de passage van Jérémy Perbet (nog overeenkomst tot 2019) lijkt zich te beperken tot amper een seizoen.

Nog drie versterkingen worden aangekondigd. Hoogstwaarschijnlijk Belgische voetballers, want dat contingent behoeft dringend aanvulling. Een aantal opties wordt afgetast. Voormalig Rode Duivel Denis Odoi, na enkele maanden bankzitten bij Fulham, kan zowel links als rechts in de verdediging op de flank worden geposteerd. Een echte doublure voor linksachter Nana Asare ontbreekt. Ook bestaat er interesse voor Jordi Vanlerberghe (20, YR KV Mechelen, nog onder contract tot 2019), inzetbaar als verdediger of middenvelder. Invallersdoelman Brian Vandenbussche en verdediger Noël Soumah (niet gespeeld door hartproblemen) zijn einde contract. De Zweedse spits Emir Kujovic (2019) is overbodig. Thomas Foket (2018) vertrekt zeker, ook Moses Simon (2019), Stefan Mitrovic (2020) en Brecht Dejaegere (2019) staan open voor iets nieuws. De toekomst van Rami Gershon (2018), die defensief te vaak door de mand viel, oogt onzeker.Verdediger Siebe Horemans (2018) en middenvelder Lukas Schoofs (2020) werden verhuurd aan OHL. Die jongeren keren net als aanvaller Simon Diedhiou (2018, Excel Mouscron), de Franse linkerverdediger Jérémy Taravel (2018, FC Sion, met aankoopoptie) en de Noorse rechts- of linksbuiten Gustav Wikheim (2019, FC Midtjylland) waarschijnlijk slechts tijdelijk terug.

De kans is klein dat controlerende middenvelder Rob Schoofs (2019) het geduld kan opbrengen dat coach Hein Vanhaezebrouck vraagt. De Israëlische flankverdediger Ofir Davidzada (2020), de Nigeriaanse centrale middenvelder Ibrahim Rabiu (2019) en de Servische targetman Darko Bjedov (2019) werden gewogen en te licht bevonden.

KV OOSTENDE

Met een quasi voltallige kern aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen kunnen beginnen, dat is ook dit jaar de bedoeling van sportief directeur Luc Devroe. Geen vanzelfsprekende opdracht. Nicolas Lombaerts (32) tekende een contract voor drie seizoenen, waardoor de club wellicht afscheid zal nemen van David Rozehnal – de zesde centrale verdediger in de A-kern.Tenzij Antonio Milic, een van de uitblinkers dit seizoen, naar het buitenland zou verkassen.

KVO haalde na het vertrek van Jean Chopin en Didier Ovono al een nieuwe derde doelman (Thomas De Bie, Cercle Brugge) en wil absoluut een nieuwe linkerflankverdediger – Fabien Antunes is einde contract -, want de technische staf heeft geen zin om op die flank opnieuw te moeten puzzelen met centrale verdedigers of middenvelders.

Adam Marusic, de meest polyvalente speler in de groep, voetbalde zich in de boekjes van de scouts, al heeft de Montenegrijn nog een contract voor drie seizoenen. Sébastien Siani (32), die nog een overeenkomst voor twee jaar plus optie voor een extra seizoen heeft, staat voor een verschroeiende keuze: blijven (aan betere voorwaarden) of voor een laatste (buitenlandse) avontuur kiezen. Andile Jali kwam tijdens play-off 1 opnieuw boven water, maar lijkt zelf aan te sturen op een vertrek.

De club houdt ook rekening met het vertrek van Landry Nany Dimata, al lang in de belangstelling van VfL Wolfsburg, en eventueel Knowledge Musona, voor wie ondertussen al rechterflankaanvaller Nicolas Rajsel (23, Union) werd binnengehaald.

STANDARD

Toen we op 13 april met Bruno Venanzi spraken, zei de voorzitter van Standard dat de transferzomer voor zijn ploeg niet zo druk zou worden als de voorgaande. De eerste prioriteit nu is dezelfde als die van Club Brugge: zich niet vergissen in de keuze van de nieuwe coach. Twee namen deden de ronde: Sergio Conceição, die uiteindelijk verlengde bij Nantes, en Michel Preud’homme. Die praatte met Venanzi, maar het was de voorzitter snel duidelijk dat de ex-coach van Club tijd nodig had om wat uit te blazen. Bovendien waren zijn financiële eisen buiten bereik. De namen die vorige week circuleerden waren buitenlands: de Fransen Franck Passi, ex-Lille en -Marseille, FrancisGillot (ex-Bordeaux), maar ook die van de Zuid-Amerikanen Gabriel Heinze en Matias Almeyda. Van Belgische zijde is er Frank Vercauteren, terwijl Mehdi Bayat liet weten dat hij Felice Mazzu niet naar de concurrentie zou laten vertrekken. De tijd dringt, maar de voorzitter weet ook dat hij in dit gevoelig dossier geen fouten mag maken.

Bij de spelers zijn er enkele zekere en enkele mogelijke vertrekkers: Ishak Belfodil kreeg vorige winter de belofte dat hij nu mag gaan. Guillaume Hubert wil ook weg, zijn relatie met keeperstrainer Philippe Vande Walle is niet te best. Ook op de weg naar de uitgang: Matthieu Dossevi, die vorig seizoen iedereen irriteerde (spelers, staf én directie), geregeld klaagde over pijntjes en wiens prestaties nooit in verhouding stonden met zijn statuut of salaris. Collins Fai vertrekt misschien ook, zijn prestaties na de Afrika Cup waren teleurstellend. Corentin Fiore vreest geen kans meer te krijgen en bestudeert aanbiedingen uit Italië en Portugal. Milos Kosanovic heeft het gevoel dat Alexander Scholz liever Konstantinos Laifis aan zijn zijde heeft en denkt aan vertrekken. Ook vertrekkensklaar op het middenveld: Eyong Enoh en Danilo Barbosa, deze winter geleend bij Braga. Junior Edmilson mag onder geen beding vertrekken, Renaud Emond en Benito Raman dan weer wel. Onbekend is de wens van Orlando Sá, die misschien op basis van zijn goeie statistieken voor een zoveelste avontuur kan kiezen.

Wat betreft de kandidaat-nieuwkomers: Jordi Vanlerberge lijkt Standard af te wijzen en verkiest Vlaanderen. Andere namen die circuleren: Mats Rits en David Henen. Prioritair voor Olivier Renard is de komst van een sterke verdedigende middenvelder en een tot twee spitsen.

ZULTE WAREGEM

Hoewel hij, in tegenstelling tot wat de kranten berichtten, nooit dé topkandidaat was om Michel Preud’homme bij Club op te volgen – plots ging het om ‘een aangevraagd verkennend gesprek zonder garanties’ -, toch heette het ‘verrassend’, de bevestiging dat Francky Dury sportief manager blijft. Niettemin is de stabiliteit zo verzekerd. Al dook vorige week een nieuw probleem op: Mbaye Leye die na het gefluit van de fans weg wil. Dury wil zijn ‘Drogba’ graag houden, de vraag is of de Senegalees te overtuigen zal zijn. Zeker als een andere club (Antwerp?) hem een meerjarige verbintenis aanbiedt. Bij Essevee loopt Leyes dik contract (800.000 euro per jaar) in juni 2018 af, en gezien zijn leeftijd (35 in december) is een verlenging verre van zeker. Met 16 goals toonde de spits het voorbije seizoen wel opnieuw zijn waarde, maar in play-off 1 bleek dat zijn piek voorbij is. Omdat huurling Babacar Gueye terugkeert naar Hannover, zocht Zulte Waregem sowieso naar nieuwe spitsen met hetzelfde en een meer wendbaar profiel. Ook om Leye volgend seizoen te ontlasten. Sowieso moet de héle kern, met het oog op de grotere belasting door de Europa Leaguecampagne, uitgebreid én verjongd worden (Essevee had het voorbije seizoen de oudste basiself van de Jupiler League).

Tweede prioriteit: een nieuwe 6 en 8, als vervangers van SoualihoMeïté (allicht naar Monaco) en Lukas Lerager (die persoonlijk rond was met Nice, maar intussen dringt Bergamo fel aan). Derde must have: een centrale verdediger, want Marvin Baudry heeft Dury niet overtuigd. En een verlengd verblijf van Luca Marrone (gehuurd van Juventus) is ook nog niet zeker. Met Sandy Walsh (Genk) werd wel al een vervanger voor rechtsachter Henrik Dalsgaard (naar Brentford) aangetrokken. Aangezien wintertransfer Jakob Ankersen alweer weg wil, die andere nieuwkomer AlikoBala nog niet bekoorde, AlessandroCordaro (12 minuten in play-off 1) op weg lijkt naar de uitgang en revelatie Sander Coopman allicht terugkeert naar Club, staat een flankaanvaller ook op de verlanglijst.

R. ANTWERP F.C.

Bij Antwerp lopen drie huurovereenkomsten af, die rond spits Michaël Lallemand, middenvelder Stephen Buyl en linksachter Alexander Corryn. Sportief adviseur Sven Jaecques meldt dat met die laatste nog gepraat wordt over een verlengd verblijf. Voorts staan op het lijstje van vertrekkers enkel minder bekende namen. De opties in de aflopende contracten van de middenvelders Mamoutou N’Diaye en Geoffrey Hairemans zijn gelicht. Versterking zoekt Antwerp vooral in de spits en centraal in de verdediging.

KV KORTRIJK

Prioriteit is een nieuwe verdediging. Met BennardKumordzi werd er al een verdedigende middenvelder aangetrokken. Voorin zal Cardiff City een andere spits ter beschikking stellen: Frédéric Gounongbe in plaats van Idriss Saadi. Bij de vertrekkers al zeker ook: de huurspelers DimitrisGoutas en Andrej Totovytsky, de eindecontractspelers NebojsaPavlovic, Gertjan De Mets en Michalis Sifakis, alsook Tomislav Barbaric en Joãozinho. Van de verhuurde spelers beginnen Lukas Van Eenoo en Lars Veldwijk de voorbereiding met KVK. Voor Papazoglou, Lens, Kis en Lallemand wordt een oplossing gezocht. Ook nodig: een tweede doelman (ipv Sifakis). Nieuwe T1 Yannis Anastasiou wil de Engelsman Steve Rutter en de Nederlander Youssef Vos als assistenten.

KV MECHELEN

KV kocht al middenvelder Ahmed El Messaoudi en aanvaller Dimitrios Kolovos; zij werden tot nu toe gehuurd. De contracten van rechtsback Xavier Chen, middenvelder RedaJaadi en spits Christian Osaguano verlengt de club niet. Voorts wil KV nog zes spelers kwijt, onder wie de spitsen Nicolas Verdier en Sotiris Ninis, linkerwinger Nils Schouterden en rechtsback Laurens Paulussen. Middenvelder Mats Rits en allrounderJordi Vanlerberghe zijn kandidaten om langs de grote poort te vertrekken. Versterking wil KV vooreerst in de spits en op de rechtsachterpositie.

KAS EUPEN

Met nog slechts twaalf spelers onder contract na 30 juni is het duidelijk dat er veel werk op de plank ligt bij Eupen. Jordi Condom maakt zich nochtans niet zo ongerust. Volgens de coach zal op 26 juni, als de ploeg de trainingen hervat, de kern voor ’80 procent’ dezelfde zijn als vorig seizoen. Bij die andere 20 procent al zeker geen Mamadou Sylla (AA Gent) of Henry Onyekuru (bestemming nog onbekend). Vanuit de Aspire Academie komen deze zomer zeker drie spelers naar Eupen, maar dat zijn er vooral voor de verdediging: twee flankverdedigers en een doelman. Om aan de eisen van de Pro League te beantwoorden, moeten er ook Belgen bij. De bedoeling is dat daar ook kwaliteit bij zit, ze moeten niet alleen een verplicht quotum opvullen.

EXCEL MOUSCRON

Tien. Dat is het aantal spelers onder contract bij Excel Mouscron na 30 juni. De club heeft de opties gelicht op Mërgim Vojvoda, Fabrice Olinga, Aristote Nkaka, Jérémy Huyghebaert en Mickaël Tirpan. Huyghebaert, een man van de streek, blijft normaal gezien. Dino Arslanagic staat niet weigerachtig tegenover een nieuwe uitdaging en Filip Markovic gaat de club verlaten. Wat coach Mircea Rednic betreft: die verlengde vorige woensdag zijn contract. Hij vraagt garanties aangaande de nieuwe kern die Mbo Mpenza voor hem zou samenstellen. De schaduw van de voormalige Rode Duivel hangt over Le Canonnier sinds het duo SelakPaïva werd bedankt voor bewezen diensten.

LOKEREN

Een gebrek aan snelheid en diepgang op de flanken (waardoor Tom De Sutter niet optimaal rendeerde) en te weinig jeugdige frivoliteit in het algemeen, dat waren de pijnpunten bij Lokeren afgelopen seizoen. Van ‘oudjes’ Barry Copa en Georgios Galitsios werd ondertussen al afscheid genomen, Koen Persoons mag vertrekken bij een goed bod. Voor de flanken werd ook al de nodige versterking gehaald met de Nederlander Luciano Slagveer (Heerenveen) en de Zweed Söder (Esbjerg) – die ook als tweede spits kan uitgespeeld worden in een 4-4-2. Bij Roeselare werd offensieve middenvelder Samy Kehli weggeplukt. Daarmee heeft Runar Kristinsson zijn kern voor volgend seizoen al bijna zo goed als rond.

STVV

STVV heeft met de aanwerving van Marten Schevenels, een 17-jarige doelman die overkomt van Genk, zijn eerste transferoffensiefje gelanceerd, maar er wacht de Limburgers nog een drukke zomer. Huurspelers Cristian Ceballos, Brandon Mechele, Igor Vetokele en Boli Bolingoli ontpopten zich na de winterstop tot absolute sterkhouders en het wordt zaak om die jongens te overtuigen om te blijven. En wat met Pieter Gerkens en Stef Peeters,die het hof gemaakt worden door tal van Belgische (sub)toppers? Slaagt CEO Philippe Bormans erin de helft van bovengenoemd zestal aan boord te houden, dan zou dat een immens succes zijn. In elk geval mag Mamadou Bagayoko vertrekken, hij maakt te veel fouten.

WAASLAND-BEVEREN

Het nieuwe seizoen starten de Waaslanders met een nieuwe trainer: Philippe Clement. Die moet vooral op zoek gaan naar ervaring. Met László Köteles vertrok iemand die gewicht had in de kleedkamer. De jonkies hebben nood aan begeleiding, Thomas Buffel is een piste als vervanger. Voor Merveille Goblet moet er ook een doublure worden aangetrokken. Waasland-Beveren redde zich door de inbreng, na nieuwjaar, van Steeven Langil en Ibrahima Conté. Conté was al snel uitgekeken op de ploeg, Langil (geleend van Warschau) kan naar Antwerp. Offensief moet er kwaliteit bij. Eén transfer is al afgerond: Joachim Van Damme, vrij na cocaïneperikelen. Zijn schorsing loopt wel pas na de winterstop af. Een paar jongens dromen van een kans hogerop: AleksandarBoljevic, Olivier Myny, Zinho Gano, Laurent Jans. RudyCamacho en Ibrahima Seck willen in een professionelere structuur werken, maar kunnen door de nieuwe trainer misschien worden overtuigd. Volgend seizoen wordt intern de definitieve doorbraak verwacht van NanaOpoku.

DOOR DE REDACTIE – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content