Opgericht: 1919

Voorzitter: Manuel Llorente

Stadion: Mestalla (55.000 plaatsen)

Website: www.valenciacf.com

Duurste transfer ooit: Joaquín (25 miljoen euro, Betis, 2006)

Palmares: 6 titels, 7 bekers, 1 EC2, 3 EC3/UEFA Cup/EL

Vorig seizoen in de CL: derde in groepsfase

Hoe gekwalificeerd? rechtstreeks geplaatst voor de poulefase

Vedette: Roberto Soldado

Geboren in de buurt van Valencia, maar gevormd in de cantera van Real Madrid. Debuteerde daar met de A-ploeg tegen… Valencia. Maar het was eerst bij Osasuna en later bij Getafe dat hij naam maakte als pichichi. Toen Valencia voorin Villa naar Barcelona moest laten gaan, werd een deel van de opbrengst (10 miljoen) geïnvesteerd in Soldado. Was in 2007 al eens international, werd daarna vijf jaar over het hoofd gezien, tot Del Bosque hem in de aanloop naar het EK een paar keer opriep. Met elf goals topschutter van Valencia in de CL.

TACTIEK

Een vaste klant in de CL, zelfs na de sportieve aderlating die elk seizoen gebeurt omdat de club een immense schuldenberg opbouwde. Eerst verdween Villa (Barcelona), daarna Silva (Manchester City), nu Alba (Barcelona) en Topal (Fenerbahçe). Soldado, vorig seizoen nog de killer van RC Genk, bleef wel. Voor de positie van Alba vechten twee Franstaligen: Mathieu en Cissokho, deze zomer weggehaald bij Lyon. Mathieu is er al drie jaar, Cissokho is sneller en offensief sterker. Mathieu kan ook in het middenveld spelen. Onmisbaar naast zijn landgenoot Tino Costa lijkt nu al de Argentijn Gago. Toen hij onlangs tegen Deportivo La Coruña geblesseerd naar de kant moest, stuikte de ploeg in elkaar. Gago werd vorig seizoen door Real uitgeleend aan Roma en haalde zijn gram toen Valencia op de openingsspeeldag een 1-1 wegsnoepte bij Real. Met ook nog een uitduel bij Barcelona op speeldag drie (1-0) was de start niet mis voor dit team dat een abonnement heeft op de derde plaats. De offensieve combinatie Jonas-Soldado werkt ook onder Pellegrino uitstekend. De Argentijn wil de ploeg wel minder aanvallend laten voetballen dan zijn voorganger. Backs en middenvelders moeten iets meer verdedigend leren denken, vindt hij.

TRAINER

De man in de schaduw van Rafael Benítez bij Liverpool en Inter. Boegbeeld van Vélez Sarsfield in de jaren negentig, voor hij naar Spanje kwam. Vormde met Ayala het hart van de Valenciaanse verdediging en werd met zijn team twee keer kampioen. Miste wel een strafschop in de CL-finale tegen Bayern in 2001. Beleefde nog een kort nazomertje in Liverpool en kwam kort daarna in de staf van Rafael Benítez, zijn gewezen patron bij Valencia. Werkte eerder ook al voor de jeugd van Valencia, zodat zijn aanstelling na het opstappen van Unai Emery vorige zomer (hij verdient nu roebels bij Spartak Moskou) een logische doorstroming is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content