Maar één ploeg slikte tot nog toe minder goals dan Cercle Brugge :Anderlecht, eentje. De groen-zwarte verdediging was vorig seizoen nochtans een van de meest gepasseerde.

Met maar 26 tegengoals in evenveel matchen lijkt het verdedigende compartiment van Cercle een pluim te verdienen. Pas op dat je niet te kort door de bocht gaat, waarschuwt scout Etienne De Wispelaere van AA Gent, die dit seizoen al veel matchen van groen-zwart volgde.

“Je moet kijken naar het hele spelsysteem. Dat is anders dan vorig seizoen. Heel cruciaal zijn de twee verdedigende middenvelders. Die nemen druk weg bij de verdediging, die op zich ook wel goed is. Maak de vergelijking met Wim De Decker en Wouter Vrancken bij Genk, met die bedenking dat Christophe Grondin en Bram Vandenbussche of Sergiy Serebrennikov iets minder talent hebben. Het succes van Cercle is ook het succes van Genk. Als Cercle zou spelen zoals Anderlecht en dan zo weinig goals zou binnenkrijgen, zou het pas echt onlogisch zijn.

“In balbezit denken bij Cercle genoeg mensen aan balverlies. Als ze het leer kwijt zijn, gebeurt de omschakeling heel snel. Meestal valt negen man terug in een verdedigend blok, negen spelers die beschikken over een grote motor en niet op een inspanning kijken. Bijna niemand staat gewoon te kijken, alleman is bereid om te lopen. Dat is voor een stuk ook Cercle, dat mentale. Ze spelen zo mooi die rol van underdog.

“Het is : vanuit een vrij verdedigend concept, een goede organisatie kijken wat je kan meepakken. Ik denk dat trainer Harm van Veldhoven goed afweegt : vandaag voorzichtig of vandaag er echt voor gaan. Soms verrassen ze, maar altijd vanuit dat systeem.

“Vandenbussche is in dat opzicht typerend. Hij kán infiltreren, maar doet dat niet constant. Blijft heel gedisciplineerd spelen, in dienst van de ploeg, houdt zichzelf in toom, maar trekt naar voren als hij die opdracht krijgt.

“Achterin heb je nu op rechts Tony Kane. Hij brengt de ploeg iets bij. Komt eruit, maar is ook heel snel terug.

“Centraal Igor Gjuzelov. Presteert goed. Sober in het uitverdedigen. Ik ga zeker akkoord als Van Veldhoven zegt dat hij gelijkwaardig is aan Djordje Svetlicic.

Jimmy De Wulf is leidinggevend, dekt soms verrassend door. Dan zeg je : ‘Oei, zo ver ernaartoe’, maar hij heeft hem dan ook. Probeert geen moeilijke dingen, altijd goed in positie, net als Gjuzelov, gemakkelijk aanspeelbaar, een simpele pass. Stond in de ranking van Sport/Voetbalmagazine bij de beste verdedigers van de competitie net na Nieuwjaar op nummer tien. Dat zou kunnen kloppen.

Aleksander Mutavdzic is net als Kane heel gedisciplineerd. Als de ene meegaat naar voren, blijft de andere. Mutavdzic is een grote man, sterk met de kop.

“Nog iets : veel matchen worden tegenwoordig beslist bij spelhervattingen. Cercle slikt daarbij weinig goals. Het stelt zijn pionnen op in de zone, zes kopbalsterke mensen op een lijn. En het is niet enkel hun grootte, ook hun mentaliteit : ‘Dat is hier míjn bal.’

“Het is een ploeg. De verdienste van Van Veldhoven. Met wat je vanuit de tribune ziet – de coaching, de veldbezetting, de discipline, de mentaliteit – denk je : knap werk van die man. Niemand die vedetteallures aanneemt of zich belangrijker vindt dan een ander. Daardoor wordt iedereen goed.

“De zwakte is dat Mutavdzic en De Wulf niet van de rapsten zijn. Maar ze vangen dat goed op. Allemaal slimme spelers. De meesten weten héél goed weten wat ze kunnen. En ook héél goed wat ze niet kunnen. En ze blijven altijd volgens hun capaciteiten spelen.

“Ten slotte : Francky Vandendriessche. Uiteindelijk speelt hij geen slecht seizoen. Straalt niet meer de zelfverzekerdheid van weleer uit. ‘Ze moeten mij hier niet’, zei hij ooit. En dat zie je, op elk moment. Hij heeft het wat verkorven en krijgt dat niet meer goed. Neemt hij een terugspeelbal eens raar, dan mort iedereen. Maar hij doet het beter dan wordt gezegd. Als hij van die druk af raakt, wordt hij opnieuw beter. Nu is hij geen keeper die veel punten pakt. Dat maakt het nog knapper, zo weinig tegengoals.”

door kristof de ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content