Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Manchester United viert een nieuwe titel.

De rijkste club van de wereld zijn ze al twee jaar niet meer – in februari 2006 gingen ze na acht jaar naar plaats twee (achter Real Madrid) en in februari 2007 naar vier (na Real, Barcelona en Juventus) – maar dat zal de pret niet drukken. Vorig weekend werd Man. United voor de zestiende keer landskampioen, meer dan een troost na de oplawaai die AC Milan hen in de Champions League verkocht.

Waren in Italië CristianoRonaldo, WayneRooney en RyanGiggs nog nergens, dan blonken zij de voorbije tien maanden uit in een ongelooflijk hecht geheel dat het hele kampioenschap domineerde. Vandaag kunnen ze tegen Chelsea, dat uitgerekend vorig seizoen door een zege tegen hen kampioen werd, die titel voor eigen volk vieren. Naast al dat offensieve geweld was wel één van de meest opvallende spelers van het seizoen PaulScholes, die samen met nieuwkomer Michael Carrick het vorig seizoen sukkelende middenveld van United de nodige stabiliteit bezorgde. Scholes viel halverwege het seizoen 2005/06 uit met een mysterieus oogletsel, maar kan tegenwoordig zonder problemen spelen.

Dankzij twee gerichte aankopen in de winter van 2006 toonde ook de verdediging haar waarde. Toen kwamen linksback Patrice Evra en Nemanja Vidic. Vooral de doorbraak van de Serviër, opgeleid bij Rode Ster en weggeplukt bij Spartak Moskou, waar hij één jaartje speelde, was bepalend dit seizoen. Opvallend : in offensief opzicht werd er niets bijgehaald, ook al vertrok vorige zomer Ruud van Nistelrooy. Aan de winterstop werd wel FangzhuoDong van Antwerp teruggehaald, maar hij speelde tot dusver in de competitie nog geen seconde. Henrik Larsson vulde tijdelijk wat vacatures in.

Organisatorisch kende United, met Sir Alex Ferguson er al sedert 1986 (sic) aan de slag, opnieuw een rustig jaar. De vrees dat de nieuwe Amerikaanse eigenaars de boel op stelten zouden zetten, bleek ongegrond. Meer nog, met AIG kwam dit seizoen een nieuwe shirtsponsor, die iets meer dan 21 miljoen euro per jaar betaalt. United heeft op die manier het duurste shirt in de wereld.

Joey Barton haalde hard uit op training bij Man. City. Met een vuistslag velde hij Ousmane Dabo. De Franse middenvelder ging knock out, de Engelse international werd tot het einde van het seizoen geschorst. Het contract van Emile Mpenza werd ondertussen met een jaar verlengd.

Op de weg terug van Liverpool-Chelsea overleed Philip Carter, één van de acht ere-ondervoorzitters, in een helikopterongeval. Het voorval deed de club terugdenken aan 1996, toen vice-voorzitter Matthew Harding in gelijkaardige omstandigheden overleed, op de weg terug van Bolton.

Sammy Lee (48) is de nieuwe manager van Bolton. Lee, drie keer kampioen met Liverpool, was coach onder Gérard Houllier en later bij Engeland onder Sven-Göran Eriksson voor hij in 2005 onder Sam Allardyce ging werken bij Bolton. Lee stelde Gary Speed aan tot trainer-speler.

Michael Owen (27) is terug ! Owen speelde vorige week maandag voor het eerst sedert het WK, waar hij op 20 juni tegen Zweden uitviel met een knieletsel, nog eens een wedstrijd met inzet. Newcastle verloor bij Reading maar Owen kon de 90 minuten vol maken.

Sunderland, het team van coach Roy Keane, werd kampioen in de tweede klasse. Birmingham stijgt als vicekampioen ook. Plaatsten zich voor de play-offs, waarvan de winnaar mag stijgen : Derby County, West Bromwich Albion, Wolverhampton en Southampton.

PETER t’ KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content