Wat blijft er straks nog over van het aangekondigde trainerscarrousel? Anderlecht liet voor de topper op Club Brugge weten door te gaan met Besnik Hasi, niet echt de duurste oplossing in een vereniging die zich op dit moment geen financiële uitspattingen kan veroorloven. Hasi verrichtte de afgelopen weken goed werk. Hij bracht de collectiviteit terug, deed met het doorschuiven van Cheikhou Kouyaté naar het middenveld een uitstekende zet en is een zeer gewetensvolle en van duidelijke lijnen houdende coach, die als dusdanig zijn kans verdient. Maar Hasi zal straks in een heel nieuwe situatie terechtkomen. Als hij zelf aan het seizoen moet beginnen en niet langer geconfronteerd wordt met een groep die zich na het vertrek van de vorige trainer weer wilde bewijzen.

Eén dag na de contractverlenging van Hasi bereikte Peter Maes een driejarige overeenkomst met Lokeren. De opportuniteiten van het moment bepalen de keuze van trainers en vegen eerder gedane uitspraken onder de mat. Anderhalve maand geleden liet Maes in dit blad weten dat hij wilde uitzoeken hoe ver zijn inbreng in andere clubs reikt. Hij was, zo zei hij, klaar voor een topclub. Nu zijn er voor Maes kennelijk geen andere mogelijkheden meer. Anderlecht is ingenomen, bij AA Gent, dat zijn vizier heel snel richtte op Hein Vanhaezebrouck, stond hij niet boven aan de verlanglijst en op een mogelijkheid om naar RC Genk te versassen, zogoed als in zijn achtertuin, wilde hij niet wachten. En een terugkeer naar KV Mechelen leek evenmin een stap vooruit. Zo zal het trainersverloop veel minder groot zijn dan verwacht. Dat mocht ook na een seizoen waarin het al tot tien trainerswissels kwam en visies constant werden herroepen.

Standard zette vrijdagavond de toon in de titelstrijd: het hervond zijn vechtlust en wacht zondag in alle vertrouwen de clash tegen Club Brugge af. Ook zonder William Vainqueur, de verbindingsman op het middenveld, de bouwer en breker die imponeert en irriteert. En met vooraan een gretige Igor De Camargo, een zeer nuttig aanspeelpunt.

Club Brugge kon in wedstrijden waarin het echt moet zijn wil niet opdringen en dat was zondag in de kraker tegen Anderlecht niet anders. Slechte balcontroles, een festival van slechte voorzetten, geen finesse, amper een speler die met een individuele actie kon uitpakken, de topper groeide uit tot een ontluisterend schouwspel. Ook van de kant van Anderlecht, dat na een domme reactie van Aleksandar Mitrovic tot tien man werd herleid en op een gegeven moment zelfs zonder spits op het veld stond toen Cyriac naar de kant werd gehaald. Tot hun eigen verbazing brachten de Brusselaars, die in de tweede helft alleen maar met overgave verdedigden, zich weer in de race om het kampioenschap na een reguliere competitie waarin er haast één op de drie wedstrijden (negen op 30) werd verloren. Play-off 1 mag dan voor spanning zorgen, het blijft een zeer discutabele formule. En het voetbal dat in deze epiloog van de competitie wordt opgevoerd, is zeer mager.

Zonder de halvering van de punten na het eerste deel van het kampioenschap zou Standard nu drie punten voor staan op Club Brugge en zes op Anderlecht. De Rouches kampten dit seizoen met enkele inzinkingen, maar over de hele voetbaljaargang bekeken heeft Standard de meest homogene en klasrijke ploeg. Met spelers die individueel het verschil kunnen maken. Heel anders dan Club Brugge, waar Michel Preud’homme komende zomer veel werkpunten heeft, een constatering die hij al veel eerder heeft gemaakt. Ook in play-off 1 bleken de zwakheden, met onder meer een gebrek aan scorend vermogen: als je geen rekening houdt met de twee wedstrijden tegen Lokeren, maakte Club drie doelpunten in vijf matchen.

Toch blijft een titel mogelijk in deze competitie. Het is zoals Michel Preud’homme het zondagavond treffend verwoordde: de ene week zit je in de hemel, de andere week in de kelder. Geen club die het dit seizoen meer meemaakte dan Anderlecht. Dat nu van de drie titelpretendenten het gemakkelijkste programma heeft. In een competitie waarin paars-wit net niet werd bedolven onder een lawine van kritiek. ?

DOOR JACQUES SYS

Michel Preud’homme heeft volgende zomer veel werkpunten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content