Aimé Anthuenis : “Veel te vroeg om te oordelen, maar vooruit, omdat u het vraagt. Bij de nieuwelingen moet je twee soorten van beleid onderscheiden : we trokken spelers aan die direct inzetbaar zijn, maar er gingen ook jongens mee op stage die dat niet zijn door hun leeftijd. Fleur is 18, Guerk 17, McDonald 16.” Voor Guerk is veel geld betaald. Anthuenis : “Hij liet ook mooie dingen zien, maar blijft een wissel op de toekomst. Niet als diepe spits, maar hij is wel een aanvallend ingestelde speler voor wie we nog een positie zoeken.”

De direct inzetbare spelers dan. Anthuenis : ” Marc Hendrikx heeft altijd aan de linkerkant gespeeld. In de kleinere wedstrijden was hij goed, tegen Metz zwak. Hij geeft me nog de indruk te nerveus te zijn, met te weinig vertrouwen te spelen. Ook met de snelheid van uitvoering heeft hij het nog moeilijk, al is dat ook een kwestie van aanspeelbaarheid. Iemand die nog tijd nodig heeft.

Joris Van Hout is geen spits. Tegen Metz vond ik het nog iets te vroeg, omdat hij nog amper in de verdediging speelde, tenzij in een paar kleine matchkes. Bovendien vind ik hem te erg hetzelfde type als Doll om naast hem te spelen. Toch denk ik dat hij de capaciteiten heeft om centraal in de verdediging uit te groeien tot een zeer goede speler. Maar misschien gaat het snel en moeten we dat eerst uitproberen in het tweede elftal.

Thompson en Seol hebben ook tijd nodig, al kan het in hun geval snel gaan. Prille twintigers die komen van – met alle respect – Harelbeke en Antwerp, daar in het begin geen titularis waren, maar op een korte periode veel progressie maakten. Hen vragen om op korte termijn KollerRadzinski te vervangen, zou voor hen noch voor de ploeg een goeie zaak zijn. Dat is onrealistisch. Seol staat wat verder, Thompson heeft het iets moeilijker. Seol drijft vooral op enorme inzet, in flarden van matchen, maar of hij in staat is om dat qua werkkracht, qua balbescherming en qua duels over negentig minuten vol te houden, daar twijfel ik aan. En of hij die afwerker is, zal hij ook nog moeten tonen.”

De anderen kwamen weinig in actie. Anthuenis : ” Tarik Said hebben we door interlands niet veel gezien, tenzij op Knokke en in Waregem, maar technisch is dat een heel sterke speler. Op De Bilde heb ik nog geen zicht, met hem trainde ik vorige donderdag pas voor het eerst. Voor Mornar geldt hetzelfde : geen doelpuntenmaker, maar daar houden we rekening mee. Je mag niet vergeten dat we hebben moeten intercepteren op de blessure van Jestrovic. De strategie was Jestrovic- Hossam, maar ik heb het nooit anders geweten : je gaat een transferperiode in met een strategie, maar door de gang van zaken sta je op het eind vaak heel anders. En dat is géén kwestie van geen visie, dat komt door zaken die je niet in de hand hebt.”

Mornar duikt graag in de rechterhoek. Is daar dan nog plaats voor Aruna, die sommigen graag wat meer in het elftal zouden zien en die in Glasgow voor onrust bij de thuisploeg zorgde ? Anthuenis : “Mornar kan ook centraal diep spelen. Hij zoekt de rechterkant wat op, omdat hij daar vroeger nog voetbalde, hoewel ik hoorde dat hij in Split ook nog links speelde. Voor mij was het duidelijk dat we na het vertrek van Jan een diepe spits nodig hadden met zoveel mogelijk kwaliteiten. Mornar diende zich aan en wij gaan ervan uit dat hij de meest aangewezen man is om Koller te vervangen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content