VAN KET TOT KOMPANY

© BELGAIMAGE

In de lagere regionen van het voetbal bots je soms op verrassende verhalen. Deze week: BX Brussels. Wat is er geworden van de club van Vincent Kompany?

Het is lente 2013 wanneer BX Brussels verrijst uit de nog smeulende as van FC Bleid, de club uit de Gaumestreek die dan sinds een jaar naar Molenbeek is verhuisd. Vincent Kompany koopt het stamnummer over met als doel een Brusselse club te creëren voor de Brusselse jeugd, waarbij het sociale aspect even belangrijk zou zijn als het sportieve. ‘We start from scratch‘, verkondigt de nieuwe structuur made in Kompany. De nieuwe naam, de nieuwe kleuren en het nieuwe logo geven het stamnummer 9026 een grondige facelift.

Zo was het althans op papier. In de praktijk echter rolde de bal zelden in de gewenste richting. Naar het beeld van de Rode Duivel de jongste jaren volgde op elke ambitieuze mededeling van de club een terugval.

MEEDOGENLOZE VAL

De eerste maanden verlopen in euforie, maar eenmaal die gaan liggen is, wordt BX geconfronteerd met de werkelijkheid. Terwijl Junior Ngalula, sportief directeur van de wit-zwarten en vriend van Vince The Prince, aan al wie het wilde horen van de daken schreeuwde dat BX een hoofdrol zou spelen in Bevordering, is de realiteit helemaal anders. Vierentwintig maanden na zijn verkondiging bevindt de club zich in tweede provinciale.

Overmoedig beheer? Gebrek aan ervaring? Verblindend enthousiasme? Van alles een beetje tegelijk, ongetwijfeld. In het organigram begint Vincent Kompany met kennissen, vrienden en familie aan te stellen. Een gemakkelijkheidsoplossing die geen garantie is voor succes. We denken onvermijdelijk aan de komst van de Noorse trainer Johnny-Mikael Gallefoss, van ceo Jesse De Preter (die weigerde op onze vragen te antwoorden en zich aan een vertrouwelijkheidsclausule moet houden sinds zijn vertrek eind 2014) en van verschillende spelers zoals Floribert Ngalula (de broer van) en Oleg Iachtchouk, 36 jaar indertijd en die slechts vier doelpuntjes zou maken in achttien competitiewedstrijden. ‘Achteraf is het makkelijk praten. We zaten gewoon in een slechte dynamiek waar we niet uit raakten. Ook dat is voetbal’, verdedigt Junior Ngalula zich.

Sportief gesproken, het moet gezegd, werd de ploeg ook niet geholpen door de stadionproblemen. Eerst vestigde BX zich in Jette, daarna plantte de club zijn koffers neer in Vorst om uiteindelijk terug te keren naar Jette, ten noorden van de hoofdstad. ‘Dat was ons probleem in het begin. We wilden ertoe komen ons ergens te vestigen. Dat was nodig opdat het sportieve zou volgen’, vertrouwt Junior Ngalula ons toe. De bezettingsovereenkomst werd trouwens rechtstreeks met de club van Jette ondertekend, een bewijs dat de verstandhouding hartelijk is.

Bij de jeugd hebben de ploegen van de allerjongsten hun thuisbasis in Vorst, terwijl vanaf de U13 BX het Stade Verdi als hoofdkwartier heeft, op enkele honderden meters van het Constant Vanden Stockstadion, in de zuidrand van Brussel. Sommige ouders trekken een lelijk gezicht vanwege dit gebrek aan centralisatie, vooral in een verkeersinfarct als Brussel.

DE CLAN-KOMPANY

Ondanks de rampzalige sportieve resultaten heeft Vincent Kompany het schip niet verlaten. Als een goede kapitein blijft hij geloven in dit project waarin het sociale primeert. ‘Hij ziet toe op het project, waar hij ook is’, verzekert Junior Ngalula. ‘Het is vaak moeilijk voor hem om te komen, maar we informeren hem maandelijks over wat er gebeurt op de club. Als hij vrije tijd heeft – hij heeft er te kort – probeert hij langs te komen.’ Een jaar geleden heeft de Citizen het in een match in zijn eentje opgenomen tegen honderd jongeren van de club. En op de sociale media, Twitter met name, is Vince nooit spaarzaam met steunbetuigingen aan zijn BX.

Het dagelijks beheer wordt dus overgelaten aan de goede zorgen van de sportief directeur, Christelle Kompany (de zus en voorzitster) en van Pierre Kompany (de papa en gerechtigd correspondent), en niet te vergeten François (de broer), die ook in de raad van bestuur zetelt. Een clan die sommigen weleens op de zenuwen werkt. ‘Als je niet tot hun kringetje behoort, is het moeilijk om gehoord te worden’, zegt een vroegere medewerker. ‘Maar het moet gezegd dat zonder hun naam het onmogelijk was geweest om een dergelijk project te lanceren.’ BX kan namelijk rekenen op de steun van ING, Pepsi en ook Warrior, allemaal sponsors van de speler.

Naar aanleiding van een bezoek aan de club in 2015 herinnerde Vincent Kompany eraan dat het sportieve niet de prioriteit was van BX: ‘Wie dat denkt, zit ernaast. Dat is nooit mijn doel geweest.’ ‘Let wel, we zijn ook niet blij dat we gedegradeerd zijn’, verduidelijkt Ngalula. ‘Maar het is geen rem op het project.’

Dit project is juist ten volle gericht op de ketjes, de jeugd van Brussel. De club vraagt bijvoorbeeld het laagste lidgeld van Brussel (100 euro), schakelt sociale coaches in, zet volop in op tweetaligheid en hecht veel belang aan de opleiding op school. ‘Ik heb een contract met BX dat bepaalt dat ik zestig procent moet halen op school als ik verder wil gaan met voetbal’, vertelde de jonge Rayane Azzabi vorig jaar in een reportage van Bruzz.

De club is ook verbonden aan liefdadigheidsorganisaties en sociale verenigingen zoals SOS Kinderdorpen (waar Kompany ambassadeur van is), Fedasil en de Homeless Cup, een toernooi voor daklozen. ‘Er zijn veel activiteiten rond de club daarop gericht. Wat ons sterkt in de gedachte dat ons project levensvatbaar is ondanks onze resultaten’, verklaart Ngalula.

Vandaag lijkt BX het ergste achter de rug te hebben en stabiliteit te hebben gevonden. De trainer, Amaury Toussaint, kent tweede provinciale als zijn broekzak, een niet te onderschatten voordeel. ‘We werken in de lijn van vorig seizoen’, zegt Ngalula opgetogen. ‘De eerste ploeg zet grote stappen vooruit. We hebben er nooit aan getwijfeld dat het uiteindelijk goed zou uitdraaien. Op langere termijn blijft ons doel om in nationale te spelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van onze jongeren (ongeveer 900 verdeeld over BX, Black Star en FC Forest, nvdr), opdat ze zouden blijven.’

DOOR JULIEN DENOËL – FOTO BELGAIMAGE

‘Van BX moet ik zestig procent halen op school als ik verder wil gaan met voetbal.’ – RAYANE AZZABI

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content