Hij heeft – naar eigen zeggen – de moeilijkste drie maanden in negen jaar Anderlecht achter de rug. Herman Van Holsbeeck zag de pletwals, maar bleef overeind. Ziehier een zeldzaam interview, want: ‘Het is nu eenmaal onmogelijk aan de mensen uit te leggen waar je mee bezig bent.’

Aan het onthaal van het trainingscentrum in Neerpede spiedt Dejan Veljkovic naar buiten. In de verte werkt de Anderlechtselectie een gesloten training af. De enigmatische Servische makelaar heeft afspraak met Herman Van Holsbeeck. Ook de donkere Audi van Laurent Denis – hoofdrolspeler in de door gokchinees Zheyun Ye geregisseerde ondergang van La Louvière, maar kennelijk in ere hersteld – glijdt de parking op. Samen met Veljkovic was de Brusselse jurist betrokken bij de transfer van Milan Jovanovic, Anderlechts meest besproken zomeraanwinst die met twee doelpunten tegen Bursaspor meteen een belangrijk aandeel had in de kwalificatie van zijn nieuwe club voor de Europa League. Donderdag ontvangt Anderlecht AEK Athene, in een poule met verder Sturm Graz en Lokomotiv Moskou.

“Mochten we ons niet plaatsen, zal dat een ontgoocheling zijn”, zegt Herman Van Holsbeeck. “Zeker omdat we pieken naar de tweede seizoenshelft. Ronald Vargas heeft nu voor het eerst meegetraind. De trainer was onder de indruk, Vargas is echt een speler voor Anderlecht. Maar je weet ook: een speler die zeven maanden out was, speelt meestal een tweetal wedstrijden top en krijgt dan een weerslag. Daarom én omdat we lessen hebben getrokken uit de play-offs van vorig seizoen, pieken we naar de tweede helft. Dus als we kunnen overwinteren en vervolgens in onze sterkste opstelling aantreden, zijn we gewapend om zowel in België als in Europa ons mannetje te staan.”

Bijna was het nog misgelopen. Hoeveel doden bent u gestorven tegen Bursaspor?

Herman Van Holsbeeck: “Op weg naar huis ’s avonds heb ik tegen mijn vrouw gezegd: ‘We hebben een punt gezet achter de grootste crisis uit mijn carrière.’ Met Bursaspor sloten we een periode af die was begonnen met de verkoop van Mbark Boussoufa. Als men mij nu vraagt: ‘Wat had je anders gedaan?’, antwoord ik: ‘Zeker en vast niet Boussoufa houden.’ Ik had hem altijd verkocht, ook al wist ik dat we in de shit terecht konden komen. Dat is ook gebeurd: we zijn als derde geëindigd, voor het eerst in mijn negen jaar hier. Mét slecht voetbal bovendien. Ik wist dat ik de wind van voren zou krijgen. De publieke opinie is een pletwals. Zodra die is vertrokken, verplettert zij alles wat zij op haar weg tegenkomt. Mijn grootste bekommernis was: hoe hou ik haar tegen? Ik wist waar we naartoe wilden, alleen: de timing had ik niet in de hand. Het zijn drie zeer moeilijke maanden geweest.”

Wat zou een uitschakeling hebben betekend?

“We zouden alle media weer over ons heen hebben gekregen en, gevoed door die media, ook de supporters. Het zou heel moeilijk geweest zijn om de vox populi te kalmeren.”

Zouden er koppen zijn gerold?

(denkt na) “Weet je, dat is een goede vraag waar ik niet ben blijven bij stilstaan. Ik denk in ieder geval dat de rust die we altijd proberen te bewaren op slag weg zou zijn geweest.”

Anderlecht maakte in 2010 voor het derde boekjaar op rij verlies. Welke invloed zou een uitschakeling op die cijfers hebben gehad?

“Wij rekenen altijd op één keer Champions League in drie jaar. Dat we voor het derde jaar op rij geen Champions League spelen, is dus een serieuze aderlating. Toch zouden we alles financieel onder controle hebben gehouden, mede door de verkoop van enkele spelers. Anderlecht heeft geen financiële problemen. De laatste dag van de transferperiode kreeg ik een telefoontje van een club die cash tien miljoen euro op tafel wilde leggen voor een van onze spelers. Ons standpunt was: we hebben Lukaku en Legear al verkocht, daar blijft het bij. Als het de bedoeling is veel geld te verdienen, heb ik er geen probleem mee om Juhász te verkopen voor drie miljoen, Biglia voor vijf of zes miljoen, en Suárez …”

Die tien miljoen kunnen alleen maar voor hem zijn geweest.

(onverstoorbaar) “Dan is mijn kassa gevuld, maar heb ik geen ploeg meer. Vanuit financieel oogpunt moet je al tot de achtste finales van de Europa League raken om van een goede Europese campagne te kunnen spreken. En dan nóg zit je bijlange niet aan de startcijfers van de Champions League.”

Constructie met De Bruyne

Toen u daarnet zei dat u piekt naar de tweede seizoenshelft, verwees u impliciet naar de spectaculaire remonte van Standard vorig seizoen. Vergeet u gemakshalve niet dat datzelfde Standard er het jaar voordien níét meer in slaagde zijn achterstand goed te maken en in play-off 2 terechtkwam?

“Wat ik bedoelde, is dat het risico groot is dat Vargas, Jovanovic en Mbokani, wegens blessures of een gebrek aan matchritme, niet onmiddellijk zullen presteren. Wij hebben beslist ze alle drie aan te trekken, ervan uitgaande dat hun beste periode normaal pas in de tweede ronde komt. Er is ook een tweede aspect. Op Anderlecht loopt enorm veel talent rond. Nu ik dagelijks op ons trainingscentrum zit, ben ik daar meer dan ooit van overtuigd. Vroeger hoorde ik de verhalen, nu zie ik het met m’n eigen ogen. Wij moeten durven plaats te maken voor de Canesins, de Praets en de Kabaseles en hen geregeld speelminuten geven. Daarom ook was Bursaspor zo belangrijk: in een opeenvolging van drie wedstrijden per week kun je Jovanovic eens laten rusten en Praet opstellen.”

Supporters zijn ongeduldig. Na de teleurstelling van vorig seizoen had u meteen iets goed te maken tegenover hen. Hebt u dat niet onderschat?

Safari is toch Zweeds international? En Molins is ook een zeer talentrijke voetballer. Maar het klopt: van een nieuwkomer op Anderlecht verwacht men dat hij er meteen staat. Kijk, als we konden, hadden we Kevin De Bruyne gekocht. Terwijl Genk met Chelsea over De Bruyne onderhandelde, onderhandelden wij met Chelsea over Lukaku. Ik heb weleens gezegd tegen die mensen: jullie kunnen hem altijd eerst bij ons stallen. Wij wilden zien of zo’n constructie mogelijk was. Waarom niet? De speler zelf zag dat ook wel zitten, denk ik. Maar bon, dat komt dan aan de oren van de mensen van Genk en dan begrijp ik dat zij zeggen: geen sprake van.”

Als het Genk niet ter ore komt, voetbalt De Bruyne nu voor Anderlecht?

“Dat heb ik niet gezegd. Ik zeg alleen: wij waren vragende partij om hem een jaar te lenen en hebben dat ook laten weten. De eerste piste was dat we zelf zouden proberen hem rechtstreeks bij Genk weg te halen, maar toen duidelijk was dat wij het globale finan-ciële plaatje niet konden invullen, hebben we dat plan laten varen.”

Vaderfiguur Jacobs

Vorig seizoen, na het behalen van de dertigste landstitel, waarschuwde Ariël Jacobs u en uw voorzitter al heel vroeg voor de verslapping die hij in alle geledingen van de club, óók in de bestuurkamer, waarnam. U hebt hem toen weggelachen.

“Hij is ons dat komen zeggen, inderdaad. De politiek van de club op dat moment was om de groep bijeen te houden en voor twee, drie versterkingen in de breedte te zorgen. Door het vertrek van Van Damme is er een onevenwicht ontstaan dat we niet hebben kunnen oplossen, en de nieuwe spelers bleken absoluut geen meerwaarde te bieden. Maar wie stond er eerste na dertig wedstrijden? Oké, uiteindelijk zijn we derde geworden. Heb je dan goed gewerkt? Neen. Was het voetbal goed? Neen. Gevolg: een seizoen om rap te vergeten.”

Deze zomer was het omgekeerd. U reisde de ploeg achterna naar Portugal waar ze in Faro deelnam aan een toernooi. U wilde een hartig woordje praten met uw trainer.

“Zijn er dingen die beter kunnen op Anderlecht? Ja. Niemand hier voelt zich te goed om aan zelfkritiek te doen. Daarom ook is Ariël Jacobs nog altijd hier. Anderlecht is geen club waar de verantwoordelijkheid alleen op de trainer wordt afgewenteld. Misschien zijn we vorig jaar inderdaad te soft geweest, nu gaan we er iets korter op zitten.

“Op het eind van vorig seizoen hebben wij hem gevraagd of hij het nog zag zitten. Zijn antwoord was: ‘Ik ben nog even gemotiveerd als de eerste dag dat ik hier binnenkwam.’ Voor mij is Ariël een ongelooflijk goede trainer, maar doordat je hier constant onder druk staat, heeft hij de neiging alles te negatief te zien. Ik heb dat soms ook. In Faro heb ik hem gezegd dat sommige spelers soms de behoefte hebben om hun goede punten benadrukt te zien. Suárez is zo iemand. Hij wilde weg en had zijn makelaar al opdracht gegeven om uit te kijken naar een andere club. In een gesprek van een uur heeft de vaderfiguur die Ariël hier voor sommige jongens ook moet zijn, er vervolgens voor gezorgd dat Matías Suárez opeens ongeremd zijn kwaliteiten laat zien.”

“Safari speelde bij Bazel als linksachter. In Brazilië, waar Diogo vandaan komt, speelt een linksback meer als linksmidden dan als linksback. Wij hebben de scouting hierover bevraagd. Het antwoord van Rik Van de Velde was: ‘Wij zijn overtuigd dat zowel Diogo als Safari op de twee posities kan spelen.’ Dat is zo ook aan de trainer gezegd. We moeten toegeven dat het met Safari niet meteen een succes was. Bon, dat is voetbal. We hebben Ariël toen gezegd: ‘We zullen er de komende weken voor zorgen dat uw probleem opgelost raakt.'”

Laatste kans voor Kanu

Voor Kanu was dit hét moment om zich in de ploeg te spelen. Dat deed hij niet. Op de koop toe zou hij een slechte invloed hebben op de fors gegroeide groep Brazilianen.

Kanu zal moeten leren om zijn manier van voetballen aan te passen aan Europa en heeft nu ook begrepen dat hij zijn carrière hypothekeert als hij niets doet aan zijn leven naast het veld. Dit is zijn allerlaatste kans bij Anderlecht. Dat weet hij. Tegen Bursaspor speelde hij nog eens een formidabele match. Ik heb hem gezegd: ‘Wees de trainer ongelooflijk dankbaar dat hij je die kans heeft gegeven, maar het is wel de laatste.'”

Is dat ook iets wat u Jacobs in Faro bent gaan vertellen: dat hij meer de baas moet spelen?

“Ariël is de sportieve baas. Hij moet de strengste zijn van allemaal. Van mij mag hij dus strenger zijn, ja. De spelers hier zijn goed genoeg betaald.”

Is hij wel goed genoeg omringd? De technische staf was ook een gespreksthema in Faro.

“Daar ga ik nu niet op antwoorden. Wij hebben Ariël gevraagd of hij tevreden was over zijn staf. ‘Ja’, heeft hij geantwoord. Op het eind van het seizoen zullen we dit opnieuw evalueren. Als hij vindt dat er iemand bij of weg moet: no problem. Hij is de baas. In afwachting heb ik iedereen op scherp gezet. Dat was nodig. We waren in Faro met een staf van dertien mensen. We gaan niet op stage om de mensen van de staf in conditie te krijgen. Wel de spelers.”

Voorzitter Roger Vanden Stock laat nog steeds verstaan dat Ariël Jacobs de man is met wie Anderlecht nog vele jaren verder wil. Sinds een recente uitspraak van Philippe Collin weten we dat hij geen inspraak heeft in het transferbeleid. Is dat niet vreemd?

“Ariël Jacobs wordt bij elke transfer betrokken. Anders zou hij hier niet blijven. Of dacht u van wel?”

Volgens Collin pakt negentig procent van de trainers geld op transfers. Hij leek Ariël Jacobs niet tot die andere tien procent te rekenen.

“Dat is een uitspraak die ik voor rekening van Philippe Collin laat, maar waarvan ik weet dat hij ze niet zo heeft bedoeld. Ik zeg u: Ariël is qua correctheid en rechtlijnigheid absolute top. Charisma of niet, cynisch of niet, de manier waarop hij de zaken overbrengt of spelsystemen: daarover kun je allemaal discussiëren. Maar wat betreft de essentiële waarden die wij hoog in het vaandel voeren, is Ariël Jacobs een gentleman.”

Legear verpatsen

U had na de teleurstelling van vorig seizoen aangekondigd dat Anderlecht zwaar zou terugslaan op de transfermarkt. Toen dat niet gebeurde, maakte niet alleen Ariël Jacobs zich zorgen, maar ook uw supporters. Op de fandag werd u uitgefloten. Had u dat voelen aankomen?

“Túúrlijk! Wij wisten voor welke spelers we wilden gaan, maar Jovanovic was wel een speler van Liverpool, met nog een contract van twee jaar. Ik heb de voorzitter gezegd: ‘Als je hem op de fandag wilt voorstellen, zal u dat twee miljoen euro kosten. Kan je nog drie weken wachten, denk ik dat de deal goedkoper rond komt.’ Dat is ook gebeurd.”

U bent tot bij u thuis door ontevreden fans belaagd. Dat gaat ver.

“Het is nu eenmaal onmogelijk om aan die mensen uit te leggen waar je mee bezig bent. Ik kan alleen maar met daden spreken en die bewijzen dat ik mijn beloftes ben nagekomen. Misschien niet op het moment dat jullie en de supporters het graag hadden gewild, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is dat ik populair ben in de raad van bestuur. Dat ik niet populair ben bij de supporters, daar kan ik mee leven. Met het omgekeerde zou ik het veel moeilijker hebben, want dan hangt mijn job eraan. Het grootste compliment van Roger Vanden Stock is geweest dat hij mij een plaats in de raad van bestuur van de nieuwe nv heeft gegeven. Dat is een blijk van waardering die ik nooit zal vergeten.”

Hoeveel pijn heeft Anderlecht zich moeten doen om die explosieve situatie met de komst van Jovanovic en Mbokani te ontmijnen?

“Níét. Het was een kwestie van onderhandelen om te komen waar ik wilde komen. Ik ga de cijfers hier niet op tafel gooien, maar dat Jovanovic en Mbokani een zwaar contract hebben, is logisch. Ze verdienen dat ook.”

Jovanovic wordt 31. Dan ben je vooral een kost en geen investering meer.

“Klopt. Maar wat is altijd het probleem? Evenwicht vinden tussen routine en jeugd. Met het verdwijnen van Van Damme, die ook een beetje een leidersfiguur was, hebben we moeten vaststellen dat we dat evenwicht totaal verloren waren. Jovanovic is iemand met uitstraling en persoonlijkheid. Dat heeft deze jonge groep nodig.”

Een voorwaarde waartegen hij zijn vorstelijke contract kon tekenen, zou zijn geweest dat de man die overal met hem op de foto ging, Dejan Veljkovic, Jonathan Legear voor veel geld moest verpatsen aan Rusland en zo het loon van Jovanovic indirect terugverdienen.

“Totaal onjuist. Het ene had met het andere niets te maken. Wat wel juist is dat Dejan Veljkovic gemandateerd was door Milan Jovanovic om de zaak tussen Anderlecht en Liverpool in orde te krijgen.”

4,55 miljoen euro voor een bijna voltijds geblesseerde speler is om te lachen, maar voor wie de weg kent naar een Tsjetsjeense club met een misdadiger aan het hoofd, is waarschijnlijk niets onmogelijk. Stelt u zich nooit vragen bij dergelijke transacties?

“Het is niet mijn taak om daarbij stil te staan. Dat is voor de UEFA en de FIFA. Ik zeg u eerlijk: als ik op de fandag door 15.000 mensen word uitgefloten en nadien die pletwals tot stilstand probeer te brengen, maakt het mij niet veel uit of Anzji, Terek Grozny of Bayern München hier komt. Trouwens, ik kan u een sms laten zien van misterAlexander(Van Holsbeeck toont de sms, nvdr), de man met wie ik de transfer van Legear heb gedaan, waarin hij me belooft dat de centen op die dag op onze rekening zullen staan. Dat is ook gebeurd. Van Santander hebben we nog altijd 300.000 euro voor Tchité niet gekregen. Wie is er dan correct? De Spanjaarden of de Russen?”

Niets te verwijten

U kocht Mbokani, maar had Dmitri Boelikin. Kunt u voor één keer uitleggen waarom de op één na topschutter van Nederland goed genoeg is voor Ajax, maar in Anderlecht compleet werd genegeerd?

“Die vraag moet je aan Ariël stellen. Volgens mij gelooft hij absoluut niet dat Boelikin de kwaliteiten voor een topclub heeft. Punt.”

Zijn transfer destijds was een gok.

“Als je geen risicotransfers wilt doen, moet je De Bruyne en Courtois pakken. Ken jij Seijas van Standard? Ik wel. Is dat een risicotransfer? De toekomst zal het uitwijzen. Al die transfers van Club Brugge: zijn dat risicotransfers? Nogmaals: de toekomst zal het uitwijzen.”

Bent u het ermee eens dat uw drie toptransfers van deze zomer – Vargas, Jovanovic en Mbokani – risicobeleggingen zijn?

“Neen. Wij hadden beslist drie toppers te pakken van wie we de kwaliteiten en gebreken kenden. Zonder zijn blessure kunnen wij Ronald Vargas nooit kopen. Dan kost hij acht of negen miljoen. Als hij helemaal geneest, waar we voor tweehonderd procent van overtuigd zijn, is hij de beste zaak die Anderlecht de laatste jaren deed. Jovanovic is 31 en heeft een jaar niet gespeeld, maar we weten dat hij topfit is. Is hij een risico? Neen, want in zijn eerste wedstrijden bewees hij al dat hij voor ons van goudwaarde kan zijn. En de Dieumerci Mbokani die wij hier op de eerste trainingen zagen, zou wel eens completer kunnen zijn dan Lukaku. Alleen is het belangrijk dat we een omkadering creëren rond Dieu waardoor hij zich goed voelt. Daar zijn we volop mee bezig.”

Voor Vargas zat u met twee makelaars aan tafel over wie u geen goed woord over zou hebben, mocht Anderlecht zijn overkomen wat nu Club Brugge is overkomen.

“Ik begrijp dat het niet plezant is als je beste speler naar ons komt, maar ik denk ook niet dat ik het zover had laten komen. Toen Vincent Mannaert mij belde, heb ik hem gezegd: ‘Ofwel gaat hij naar Turkije en heb je niets, ofwel bekijk je het puur zakelijk en komt hij naar ons.’ Wij waren bereid een correcte prijs te betalen. Club heeft uiteindelijk professioneel gereageerd op een situatie waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn. Eerlijk, ik heb mezelf in dat dossier niets te verwijten.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Mbokani zou wel eens completer kunnen zijn dan Lukaku.”

“Als we konden, hadden we Kevin De Bruyne gekocht.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content