Gisterenmiddag trok Ludwin Van Nieuwenhuyze (33), de aanvoerder van SV Zulte Waregem, naar afgevaardigd bestuurder Patrick Decuyper en algemeen manager Filips Dhont met de melding dat hij volgend seizoen uitkomt voor derdeklasser KSV Oudenaarde. Dat team wordt getraind door zijn oud-ploeggenoot Stefan Leleu.

De controlerende middenvelder trekt daarmee na zeven jaar een streep onder het hoofdstuk profvoetbal. “Ik was einde contract en wilde met opgeheven hoofd de club verlaten”, weet hij. “Eigenlijk is het door een samenloop van omstandigheden dat ik deze drastische beslissing nam. Ik heb nog altijd mijn bestratingswerkenfirma Delusi, waar ik met twee mensen werk, en waar ik de leiding in handen moet nemen. Graag wil ik ook meer tijd vrijmaken voor mijn echtgenote en twee kleine kinderen. Maar ik had de afgelopen maanden ook veel moeite met het gebrek aan discipline en het ontbreken van de familiale sfeer binnen de club. Dat gaf zeker niet de doorslag, maar ik betreur het dat zoiets stilaan verdwijnt. Ik ben nooit een technisch verfijnde voetballer geweest, maar wel een werker die er altijd voor ging en heel kritisch bleef voor zichzelf. In de succesvolle beginjaren van het amateurisme waren we nog met drie vierde Vlamingen, jongens die solidair waren op en naast het veld. Natuurlijk is dat niet volledig mogelijk als je overschakelt naar meer professionalisme, dan verdwijnt die vriendschap automatisch wel wat. Zodra de inzet verdwijnt en de collectieve blokvorming ophoudt, dan heb ik daar moeite mee. De laatste maanden had ik te veel de indruk dat er twee groepen bestonden: de Franstaligen en de Nederlandstaligen. Als de resultaten dan tegenvallen, zijn het altijd dezelfde jongens die kritiek geven op hun medespelers in plaats van zelf voor de spiegel te gaan staan. Er kwamen ook altijd reacties, in plaats van goedbedoelde raad te aanvaarden. Ik kreeg het er almaar moeilijker mee.”

Een grote schoonmaakoperatie dringt zich niet op voor coach Hugo Broos, vindt Van Nieuwenhuyze. “De clubleiding heeft ingezien dat ze een andere weg moet inslaan”, vervolgt de routinier. “Zulte Waregem heeft nood aan meer karaktervoetballers en gasten met leiderschapskwaliteiten.”

Vooral de positieve zaken wil hij onthouden. “Voor de rest van mijn leven kan ik met een zekere trots terugblikken op een bekerzege én een fantastische Europese campagne onder Francky Dury“, stelt Van Nieuwenhuyze. “Ik werd altijd erg geapprecieerd bij Zulte Waregem.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

”Zulte Waregem heeft nood aan meer karaktervoetballers. ”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content