KSK Heist deed iets waarin weinig ploegen in nationale ooit slaagden: twee keer na elkaar kampioen spelen, en dan nog louter met spelers uit de eigen streek. De nieuwe uitdaging is niet min: overleven in de Exqi League.

Vlotjes middenmoot.” Zo luidde het commentaar van enkele Liersesupporters op het spel van KSK Heist. In de vriendschappelijke wedstrijd van 17 juli werd de nieuwbakken eersteklasser gedomineerd door de debutant in tweede. De wedstrijd eindigde op 0-0, maar alleen omdat de blauw-wit-groenen een strafschop misten en tweemaal het doelhout op hun weg vonden. Een wedstrijd die natuurlijk geen waardemeter is, maar die wel aangeeft dat de ploeg kan voetballen. Kan het ook anders wanneer je twee jaar na elkaar kampioen speelt?

De titel van vorig seizoen was een grote verrassing, ook voor de clubmensen zelf. “We dachten aanvankelijk dat we wat verzwakt uit de transferperiode gekomen waren omdat Glenn Van Asten een profcontract bij Westerlo had getekend”, zegt trainer Cis Bosschaerts, die ondertussen aan zijn twaalfde seizoen in Heist-op-den-Berg begint. “Maar we wonnen meteen op verplaatsing, haalden vijftien op vijftien en zijn eigenlijk blijven winnen. Een tijdlang hebben we Rupel Boom moeten laten voorgaan, maar toen bij hen de motor ging sputteren, zaten wij nog op kruissnelheid. We speelden kampioen met 76 punten, de voorbije twee seizoenen haalden we maar liefst 138 punten.” Op de voorlaatste speeldag won KSK met 2-3 op het veld van Racing Mechelen, door een magistrale volley van rechtsback David Wijns in blessuretijd. De slotmatch op Boom was er daardoor een voor het prestige. Het werd, net als in de heenronde, 2-2. Daarmee zette de ‘boerenploeg’ een aantal favorieten met naam en faam zoals Deinze, Hamme en Eendracht Aalst een flinke pad in korf.

Alles uit de kast

In het tussenseizoen verkaste de jonge David Wijns bijna naar Lokeren, maar uiteindelijk bleef hij. Daardoor viel er van de basisploeg van vorig jaar maar één speler weg, stopper Sven Gorts, die om beroepsredenen op een lager niveau wilde voetballen. Voor zijn positie werd Kevin Geets van Lyra aangetrokken. Andere nieuwkomers zijn Bram Criel (vorig jaar achttien rozen voor Dessel Sport) en Pieter Crabeels (ex-Waasland en KV Mechelen). En omdat zijn doorbraak bij Westerlo uitbleef, kwam Van Asten op huurbasis weer naar het vertrouwde nest. Eén duidelijke beleidslijn wordt bij al die transfers aangehouden: KSK doet het met allemaal spelers uit de regio, ‘van onder de kerktoren’ bij wijze van spreken. Slechts enkelen wonen op meer dan 25 kilometer van Heist-op-den-Berg. “Dat draagt volgens ons bij tot een goede sfeer in de groep”, zegt sportief manager Michel Wijns. “Ik zeg niet dat dat met anderen niet mogelijk is, maar het is makkelijker als je mensen met dezelfde mentaliteit samenbrengt. En daarnaast is ook de continuïteit erg belangrijk.” Dat zijn geen loze woorden, want Heist is bijzonder zuinig op zijn transfers. De kern die het nieuwe seizoen aanvangt, is grotendeels dezelfde als de kern die twee jaar geleden het mooie weer maakte in bevordering. De weinigen die erbij kwamen, waren dan nog vaak beloftevolle jongeren van eerste- of tweedeklassers of gemotiveerde spelers die iets wilden bewijzen. “En wat zeker gezegd mag worden,” aldus Michel Wijns, “is dat veel spelers hier beter geworden zijn door hun eigen inzet en door de trainersstaf. Neem nu Bart Webers. Dat was toch eigenlijk een anonieme verdediger bij Leopoldsburg en bij ons werd hij vorig jaar als verdedigende middenvelder topschutter van de ploeg. Dat we zulke transfers kunnen doen, is een pluim op de hoed van de scouting.”

Blijft de vraag in welke mate Heist gewapend is voor de strijd in tweede. Naast Van Asten, Criel en Crabeels hebben alleen Werry Sels (ex-Beveren en Lierse) en doelman Steven Olieslagers (ex-Geel) ervaring op hoger niveau, dat is amper een kwart van de kern. Hoe bereid je zo’n groep voor op het avontuur dat hen wacht? Bosschaerts: “Zoals we dat de vorige jaren deden. We moeten onszelf blijven en niet proberen om ploegen met twintig profspelers na te apen. Toen in februari bleek dat we een ernstige titelkandidaat waren en het bestuur achter de promotie stond, hebben we elkaar beloofd om op dezelfde manier voort te doen. We moeten ons aanpassen aan bepaalde noden van tweede klasse, maar we gaan vooral niet naast onze schoenen lopen. We blijven eenvoudig en nederig, maar we zullen alles uit de kast halen om stand te houden. En deze groep heeft daarvoor de kwaliteiten, ondanks de voorspellingen van de Exqi League, die ons een zestiende plaats toedichten. Met 45 punten zijn we tevreden. We nemen wel aan dat we niet opnieuw voor de verrassing gaan zorgen ( lacht), maar een klassement tussen plaats tien en veertien moet mogelijk zijn.” Platteland met pit: de nieuwe slogan van de gemeente Heist-op-den-Berg kon net zo goed die van KSK zijn.

Commerciële groeimarge

De relatie tussen de club en de gemeente is overigens prima en dat is maar goed ook, want KSK kan alle steun gebruiken, vooral wat de aanpassingen van de infrastructuur betreft. “De gemeente beseft meer dan ooit dat de club een geweldig uithangbord is voor Heist”, zegt voorzitter Patrick Wijns. “Er is ook nog heel wat te doen: tegen 15 oktober moet er een zittribune voor de bezoekers bijkomen en extra staanplaatsen achter beide doelen. En de verlichting moet al tegen 25 augustus, onze eerste thuismatch, in orde zijn. De huidige verlichting is al afgebroken, dus het is écht van moeten. Het worden nog spannende weken en maanden.”

De bezorgdheid van de voorzitter geeft goed weer welke besognes een club heeft die twee keer na elkaar promoveert. Er komt “absurd veel” bij kijken. De stap van derde naar tweede is misschien wel de grootste die een club kan zetten. Maar als de ploeg het op sportieve basis voor elkaar krijgt, dan is het niet meer dan logisch dat het bestuur volgt en ook inspanningen levert, aldus Patrick Wijns. “Het belangrijkste is ons organiseren en het finan-ciële plaatje doen kloppen. We moeten sneller groeien dan voorzien. Momenteel hebben we één voltijdse commerciële verantwoordelijke en een halftijdse admi-nistratieve kracht. Voor de rest zijn het allemaal mensen die dat na hun dagelijkse job doen. Het is belangrijk dat de inspanningen die we nu doen, renderen en dat die niet meteen verloren gaan door een degradatie. Willen we overleven, dan moeten we onze commerciële groeimarge ten volle benutten. We moeten ons als club echt gaan verkopen, ervoor zorgen dat men ook naar hier komt in plaats van naar Lierse, Mechelen of Westerlo. Uiteindelijk is er maar één reeks verschil meer met die ploegen. Heist-Brussels of Heist-Antwerp is toch zeker zo interessant als pakweg Westerlo-Charleroi.”

De toeschouwersaantallen zijn voorlopig nog een heikel punt, want KSK mag dan al een hondstrouwe aanhang hebben, die aanhang is niet erg groot. Michel Wijns: “We hebben een vrij vaste kern van 250 à 300 supporters die ook meegaan op verplaatsing. Dat is mooi voor vierde en derde klasse maar beperkt voor tweede. Nochtans zegt men altijd dat een gemeente met 40.000 inwoners – zoals Heist dus – een ploeg in tweede klasse moet kunnen handhaven. We zouden naar een gemiddeld aantal toeschouwers van om en bij de 1000 willen, waar dat vorig seizoen maar 600 à 650 was. Daarvoor zouden er ook meer mensen uit de deelgemeenten moeten komen, we hopen dat het gemeentebestuur meehelpt met de promotie.”

Kwaliteit en kwantiteit

Naast fanion en bestuur vormt de jeugd een derde pijler van elke club. Die basis is gelukkig al aanwezig, zegt persverantwoordelijke Luk De Raet: “We investeren al veel jaren in de jeugd. Van Dexia Foot Pass kregen we een bronzen label en we hebben nu opnieuw een audit ondergaan en hopen nog een stapje vooruit te zetten. We hebben een 400-tal jeugdspelers en daarnaast ook een damesteam en een G-ploeg, dat draagt allemaal bij tot de uitstraling van de club. Dat maakt dat er ook heel wat spelertjes van buiten Heist-op-den-Berg naar KSK komen: van Grobbendonk, van Keerbergen, noem maar op. Eigenlijk waren we vooral vorig jaar een beetje bang omdat we door de promotie naar derde klasse met onze jeugd nationaal moesten gaan spelen. Maar dat is wonderwel prima verlopen. Niet dat onze ploegen kampioen werden, maar ze speelden stuk voor stuk een degelijk seizoen. De bedoeling is dat we natuurlijk af en toe spelers naar de eerste ploeg kunnen laten doorstromen, zoals in het verleden met Glenn Van Asten en Roel Grant gebeurde.”

Kapitein Grant kwam in de eerste ploeg toen die een jaar of acht geleden nog in provinciale voetbalde, net als andere ‘oudgedienden’ Jan Hendrickx, Jurgen Laenen en Sven Eyckmans. Maar Grant is de enige die nooit iets anders gekend heeft dan KSK Heist. “Eigenlijk is er al die jaren niet veel veranderd”, zegt hij. “We zijn als een vriendengroepje begonnen. Dat klinkt wat amateuristisch, maar zo was het wel. Ondertussen is alles door de behaalde resultaten wat professioneler geworden en de spelers moeten daar natuurlijk in mee, maar die basis is er nog steeds. Dat maakt de groep zo sterk, iedereen wil wel iets voor een ander doen.”

Maar het is natuurlijk niet allemaal hosanna, ook niet op het sportieve vlak. Want de kern mag dan al kwalitatief goed gestoffeerd zijn, erg uitgebreid is hij niet. Dat weet ook trainer Bos-schaerts: “We hebben altijd gestreefd naar een kleine kern, ook in onze twee kampioensjaren. Als je de opstelling van de eerste match vorig seizoen bekijkt, dat is vrijwel dezelfde als die van de slotwedstrijd. We hebben daar ook schitterende resultaten mee behaald, mede doordat we weinig geblesseerden en geschorsten hadden. Ik herinner me de wedstrijd op Ternat, waar we vier spelers moesten vervangen en die we ook – zij het wel onverdiend – verloren. Maar in elk geval betekende vier spelers vervangen dat we behoorlijk verzwakt waren. Het valt af te wachten of we nu op een hoger niveau niet meer geblesseerde en geschorste spelers gaan hebben. Gelukkig hebben we met onze recente aanwinsten de kern niet alleen kwalitatief maar ook kwantitatief uitgebreid. Ik hoop dat we nu vijftien à zeventien volwaardige spelers hebben. Want jongeren van bij de beloften naar de A-kern brengen kan nog altijd wel, maar om ze op dit moment ook in de basisploeg brengen, dat is door die opeenvolgende promoties wel wat moeilijker geworden. Maar goed, dat geldt voor alle tweede- of eersteklassers.”

door peter mangelschots – beelden: reporters

“We zijn als een vriendengroepje begonnen. kapitein Roel Grant “

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content