Patrick Vanoppen, managing director van Germinal Beerschot, benoemt Chris Van Puyvelde tot “sportief coördinator”. “Dat is niet hetzelfde als sportief directeur”, benadrukt Vanoppen. “Een sportief directeur moeit zich met de ploegopstelling, dat is niet de taak van Chris.”

Vanoppen geeft Van Puyvelde een drieledig takenpakket. “Onze sportieve visie draait om attractief, modern en fysiek voetbal. Chris moet die implementeren in héél de club. Het is belangrijk dat het spelsysteem in de jeugdreeksen afgestemd is op dat van de eerste ploeg. Ten tweede gaat Chris het scoutingapparaat en de jeugdwerking verbeteren. Ik denk daarbij aan de communicatie naar ouders en jongeren. Ik wil ook een sterkere missie om spelertjes op het pedagogische vlak mee te sturen. En ten slotte vraag ik Chris om qua transfers ondersteunend te werken. Het is hoegenaamd niet de bedoeling dat hij die op zijn eentje gaat doen.”

Van Puyvelde geeft aan dat er vooraf geen rechtstreekse link was tussen Vanoppen en hem. ” Herman Kesters ken ik wel allang. Onder meer toen Kenny Steppe naar Heerenveen ging, hadden we contact. En ik werk op de topsportschool in Wilrijk. Van ginder zijn er misschien signalen gekomen. Marc Noë loopt daar rond ( beloftetrainer op het Kiel, nvdr), een Beerschotman in hart en nieren. Met Vanoppen had ik een kleine maand geleden een eerste gesprek. Na een match van Brussels raakten we aan de praat. Ik leerde hem kennen als iemand die rechttoe rechtaan is. Sinds mijn periode bij Heerenveen hou ik daarvan.”

Vanoppen zegt: “Ik apprecieer vooral de nuchterheid en werklust van Chris. En ik zocht iemand die ook luitenant kan zijn. Veel technisch directeuren willen op den duur de baas van heel het spelleke zijn, dat is de vraag niet.”

Van Puyvelde volgt Gunther Hofmans op. Die verdween vorige maand van het Kiel, samen met zowat heel het Germinalkamp. Na die tabula rasa hangt er nog veel mist over de toekomst van de club. “Uitdagingen moet je aangaan,” aldus Van Puyvelde, “ons weer is al grijs genoeg.”

Van Puyvelde werkte eerder bij Sint-Niklaas als jeugdcoördinator en bij Eendracht Aalst als technisch directeur. Hij trainde Standaard Wetteren, Lokeren en FC Brussels. Hij was assistent van Trond Sollied bij Club Brugge, Olympiacos Piraeus, AA Gent en Heerenveen. Vorig jaar stond hij bij Lokeren aan de zijde van Emilio Ferrera.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Ik apprecieer vooral de nuchterheid en werklust van Chris.”

Patrick Vanoppen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content