Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Frank Raes terug op de voorbije week.

Club Brugge sluit als koploper de heenronde af. Er is dan toch geen traditionele inzinking gekomen.

Frank Raes : Neen, maar dat kan ook bijna niet. De kern is veel ruimer en ze missen eigenlijk ook nog een pak spelers. Noem maar op : Stoica, Lange, Saeternes… De kern is ruim en dat is de grote kracht ten opzichte van voorheen, dat ze nu drie, vier spelers méér hebben. Ik had Genk verwacht als eerste achtervolger op Club Brugge, maar blijkbaar is die rol duidelijk weggelegd voor Anderlecht, dat het elan gevonden heeft dat het in het begin absoluut niet had. Dat was een ploeg met veel talent, maar zonder ziel. Nu is er zo wat power ingekomen. Het is vreemd dat sinds Broos een aanvaring met De Bilde is aangegaan, de ploeg een soort drive heeft gekregen. Jestrovic begon tegen Beveren sinds lange tijd te renderen.

Standard is, op een ander niveau, een beetje hetzelfde. Die hebben in het begin zoveel punten verloren, maar beginnen nu match na match te winnen. Eigenlijk is dat ook niet meer dan normaal. Het is blijkbaar Genk dat steken begint te laten vallen en onder mijn verwachting blijft. Blijkbaar heeft die Champions League toch dieper ingegrepen in de ploeg dan ze zelf hadden verwacht. Dat is natuurlijk allemaal wel leuk, zo overal gaan spelen – en ze hébben ook vijf en een halve wedstrijd van de zes goed gespeeld -, maar ze zijn dus wel vrij diep gegaan. Dagano wordt dan nog ziek en dan blijkt die ploeg toch kwetsbaar te zijn en de kern al bij al in kwaliteit vrij klein. Als het dan hier en daar wat wringt, verliezen ze wedstrijden en punten.

De druk wordt ook groter bij Genk, want de voorzitter had nog maar gezegd dat hij de beker of Europees voetbal wou, of in de beker werd Genk prompt uitgeschakeld door La Louvière.

Ja, die voorzitter maakt het niet zo simpel, natuurlijk. Ik vind dat hij wel zwaar druk zet, maar spelers zijn geen machientjes. Je kan niet zeggen : jij verdient zoveel per maand, dus nu ga je zoveel goals maken. Maar ik begrijp hem wel, hoor. Hij denkt bedrijfsmatig en heeft daarin honderd procent gelijk. Als vooropgesteld wordt dat je honderd auto’s per maand moet verkopen in een fabriek, dan is dat zo, hé. Maar een voetbalploeg laat zich natuurlijk niet vangen in bedrijfsmatige normen. Alleen John Cordier heeft dat indertijd een beetje kunnen forceren.

Die bekeruitschakeling, dat had niet mogen gebeuren natuurlijk. Maar ze kunnen nog altijd Europees voetbal halen. Die groep kan dat aan. Vorig jaar hebben ze alles mee gehad, nu zitten een aantal dingen tegen. Dat is allemaal niet zo abnormaal. Sonck heeft het heel lang volgehouden, die zal zich nu ook wel herpakken, daar is hij mentaal sterk genoeg voor. Zokora, ja, als je begint op te tellen wat hij uithaalt, dat begint veel te worden. Er zijn wel niet veel verdedigers die zo kunnen voetballen als hij : hij heeft wel talent, maar hij ontbeert iets no-nonsens. En dan zie je de beperktheid van de kern : als je wil vervangen, moet je iemand achter de hand hebben die beter is.

Kan het nog spannend worden voor de titel ?

Dat is een beetje het probleem, hé. Maar door de Champions League is nu ook de tweede plaats belangrijk, die is eigenlijk evenveel waard als de eerste. Anderlecht gaat er nu wel voor. Als die tweede worden, hebben ze wel op Brugge verloren, maar eigenlijk deert hen dat niet zoveel. Brugge kunnen ze laten gaan, het is de rest die ze achter zich moeten houden. De manier van tellen wordt ook helemaal anders dan vroeger : je gaat beginnen te rekenen en tactisch te denken.

Voor de derde plaats heb je veel ploegen : Genk, in principe, Sint-Truiden, Lokeren, Lierse – Standard staat waarschijnlijk iets te ver, al weet je nooit. Wie houdt het van die ‘grotere kleine’ of ‘kleinere grote’ ploegen het langst vol ?

Sint-Truiden won op de laatste speeldag voor de winterstop wat dat betreft het belangrijke duel tegen Lokeren.

Ja, die Mathijssen is blijkbaar toch geen slechte. Maar het seizoen is nog lang, die kunnen ook hun klop krijgen. Zulke ploegen zijn kwetsbaar als ze één of twee spelers beginnen te verliezen. Dat zie je bij Genk ook : als het daar bij twee, drie man wringt, hup, verliezen ze. Daar staat Club Brugge al boven.

Afgelopen heenronde zijn de arbiters wel eens op de korrel genomen : was het niet door Emilio Ferrera of Jos Vaessen, dan wel door Brugge of Anderlecht. Jij ziet veel Europese wedstrijden : zijn onze arbiters dan zo zwak ?

Het is in eigen land, denk ik, soms moeilijker dan internationaal. In de eigen competitie wordt er veel meer tegen de scheidsrechter gepraat, want ze kennen die. Frankske hier en Frankske daar. Die verhoudingen liggen helemaal anders. Doordat je die mannen veel meer tegenkomt, krijg je een soort familiariteit die soms niet goed is. Misschien moet het wel eens kunnen dat je toppers in een competitie laat fluiten door buitenlanders. We halen een Duitser voor Club Brugge-Anderlecht en DeBleeckere gaat Bayern-Schalke fluiten.

En die agressiviteit van spelers naar het publiek, dat zal vroeger ook wel al gebeurd zijn. Rik Coppens zal dat in de jaren vijftig en zestig ook wel gehad hebben. Van de andere kant vind ik wel dat er een soort agressie is rond het voetbal, op de tribune en in het veld, die misschien wel eens een beetje getemperd mag worden. Het mag wel eens iets minder heftig, zodat het bij een aantal mensen eens doordringt dat we uiteindelijk nog altijd voor de lol spelen.

In Lommel zoeken ze, zoals bij zoveel ploegen, dringend geld om de licentie te halen.

Het moet uitgekuist worden, hé. Die licentie begint nu door te dringen. Er was een overgangsfase, maar er moeten ploegen uit, er is niks aan te doen. Je kan niet met schuldenlasten blijven werken.

Daar weten ze in Mechelen alles van. KV maakte een eerste cijfer bekend van de inzamelactie die de supporters opzetten : met 210.000 euro vergaarden ze ongeveer een tiende van de nodige 2,5 miljoen.

Ja, er moet nog heel wat bijkomen. Ik kan dat moeilijk inschatten, want er zijn blijkbaar beloftes gedaan en bedrijven die nog gaan tussenbeide komen. Maar het is uiteindelijk om het overleven van de club te doen, en waar ze dat doen – of dat nu in eerste is of niet – maakt blijkbaar allemaal niet zoveel uit. Dat vind ik dan wel mooi, de verbondenheid die zo diep gaat. Hopelijk zal het lukken. Ze hebben toch voor een soort pit gezorgd in de competitie : pit en zo, en daar gaat het uiteindelijk toch allemaal om. Zo’n ploeg moet blijven bestaan, al is het in derde klasse. Als je het ruimer bekijkt, moet je misschien ook eens aan fusies beginnen te denken, zodat ploegen als Mechelen makkelijker zouden kunnen overleven.

In termen van overleven moeten we ook stilaan beginnen te spreken als het over Germinal Beerschot gaat. Roger Lambrecht trok zich terug als kandidaat-overnemer.

Daar wordt minder sensatie rond gemaakt dan rond KV Mechelen, maar daar is het ook dringend, hé. Lambrecht en Verhaegen trokken zich terug en Franky Van der Elst, laat duidelijk blijken dat hij weg wil en ambitie heeft voor andere clubs. Dat wil wel wat zeggen. Het wordt echt wel moeilijk. Ik denk dat we van die hele fusie en de inmenging van Ajax het fijne nog niet direct gaan weten. Geld is de bottom-line van alles, hé. Wat ook zeer vreemd blijft is dat bijvoorbeeld die Didulica, bij Ajax ongeveer eerste keeper is en bij Beerschot een stuntelaar was. Ik hoop dat het goed komt, want Beerschot draag ik dan iets meer in het hart dan een andere club, zal ik maar zeggen : ik heb er gespeeld, mijn vader is in de Beerschotstraat geboren.

Wordt het niet tijd voor een supportersactie om geld in te zamelen geleid door Frank Raes ?

( Lacht) Laat Carl Huybrechts dat maar doen.

door Raoul De Groote

‘Als Anderlecht tweede wordt, heeft het wel op Brugge verloren, maar eigenlijk deert hen dat niet zoveel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content