Vanaken versus de voorzetten van Dury

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Aangezien het Club Brugge van Ivan Leko nog niet ver genoeg stond om naar het Regenboogstadion te trekken met de bedoeling daar het balbezit van Zulte Waregem te betwisten, begon het tegen Essevee met een plan zonder bal. Een vijfmansverdediging en twee aanvallers gesteund door een Hans Vanaken die in staat is om de dorst naar diepte te lessen van Emmanuel Dennis en Jelle Vossen, tegenover een lokale defensie die van nature risico’s neemt.

De mannen van Francky Dury spelen zonder achteruitkijkspiegel. De ruggengraat van zijn elftal is gewijzigd, maar zijn principes blijven dezelfde. Brian Hamalainen en Davy De fauw spelen even hoog als hun diepe spits en hun positie laat Onur Kaya toe om zowel op links als op rechts driehoekjes te trekken met zijn backs, gesteund door Peter Olayinka of Nill De Pauw. En als die drietallen op de flank niet volstaan om de centrale positie te deblokkeren, dan springt een van de verdedigende middenvelders bij. De ideale formule van Zulte Waregem blijft evenwel die met drie man op de flank en vijf anderen in de grote rechthoek, waarbij alleen Timothy Derijck en Michaël Heylen overblijven om de ploeg te beschermen tegen een counter.

Aan de overzijde draaide het Brugse plan rond Vanaken. Leko had hem een plek toebedeeld in de driehoek op het middenveld, waarin de hyperactieve Marvelous Nakamba de laagste punt innam. De ex-Lokerenspeler stond op de linkerkant en werd al gauw de beste vriend van Ethan Horvath, die door de indrukwekkende pressing van het aanvallende trio van Essevee op de drie Brugse centrale verdedigers geen korte afspeelmogelijkheden had. De Amerikaanse keeper stuurde dus alle ballen naar het hoofd van Vanaken, wiens gewonnen duels steevast eindigden met een buitenspel of balverlies van Dennis, die veel bewoog maar zelden beredeneerd.

Door de gewonnen kopbalduels van Vanaken kon Club wel vermijden dat de ene na de andere voorzet in de overvolle ruimte belandde die Dury graag creëert. De Brugse nummer 20 liet zijn team ademhalen, ook wanneer de bal over de grond ging, door zijn kwaliteiten om de bal bij te houden en goed af te leggen. In de 22e minuut zette hij een korte combinatie op met zijn verdedigers en liep hij met de bal de middenlijn over, zodat Club onder de druk van de thuisploeg uit kwam. Vervolgens legde hij de bal in de loop van Anthony Limbombé, die Dennis de openingsgoal op een schoteltje aanbood.

Na de penaltygoal van Vossen zakte Brugge in om ruimte te bieden aan Dennis, die eens te meer herhaaldelijk buitenspel liep en zo verhinderde dat zijn ploegmaats de wedstrijd op slot gooiden. Leko wierp daarop eerst de snelheid van Abdoulaye Diaby en vervolgens Wesley in de strijd, maar Liam Bostyn viste de bal uit de voeten van de Braziliaan, die na een pass van Nakamba alleen voor hem opdook. Ondertussen had Zulte Waregem de gelegenheid om de achterstand te halveren door te profiteren van de Brugse defensieve problemen die voortkwamen uit het slecht op elkaar ingespeeld zijn van de linie van drie en de linie van vier: Timmy Simons stond te ver van Brandon Mechele, in de wind gezet door Olayinka en Hamalainen, en Aaron Leya Iseka profiteerde daarvan om zijn prestatie luister bij te zetten.

‘Op dit moment spelen we voor het resultaat’, gaf Ivan Leko na de match toe. De Kroaat wacht ongetwijfeld op versterkingen om beter voetbal te brengen. Ondertussen leverden zijn manschappen zes schoten op doel af, tijdens 44 procent balbezit. De mannen van Dury waren actiever (tien schoten), maar minder precies (drie ervan op doel). Het plan van Francky was aantrekkelijker, dat van Ivan was winnend.

GUILLAUME GAUTIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content