KV Oostende trok Bjorn Ruytinx en Elimane Coulibaly aan, twee geroutineerde spitsen en vooral ook twee ‘karaktertjes’. Wil Fred Vanderbiest in de havenstad Oostende een ‘knokkersploegsje’ maken? “Nu zijn we te braaf”, zegt de KVO-coach. “Vooral in uitwedstrijden. Mijn vier centrale verdedigers pakten samen maar tien gele kaarten! Als je 2-0 of 3-0 verliest en je maakt maar acht of negen overtredingen, klopt er iets niet. Dat heeft te maken met spelintelligentie, ervaring, met kleine fouten maken op het juiste moment om het tempo uit de match te halen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar meer grinta, metier en présence.”

Maar Ruytinx staat dit seizoen niet alleen bekend voor zijn grinta. Vanderbiest: “Ik ben al vijftien jaar met hem bevriend en ik weet dat hij altijd op het randje speelt. Maar wat er de laatste maanden is gebeurd, is niet normaal. Ik schrijf dat toe aan de enorme frustraties waarmee Bjorn dit seizoen bij Leuven op het veld staat. Dat hij die zware fouten met opzet maakte, daar geloof ik geen snars van. Hoe dan ook weet hij dat we hier goede afspraken gemaakt hebben in verband met wat er tegen Standard en Bergen gebeurd is. Ik zal streng maar rechtvaardig zijn voor hem. Dat moet eruit en ik ben ervan overtuigd dat het zal lukken om in zijn spelstijl een goed evenwicht te vinden.

“Hier zal hij helemaal kunnen focussen op het voetbal. Bij Leuven zit hij intussen tien jaar en trekt hij zich in deze situatie alle problemen van de club heel hard aan. Hier zal hij niet El Toro, dé man van Leuven, en het Kampfschwein zijn. Hier zal er geen gezaag meer zijn rond zijn hoofd en zal hij niet meer met extrasportieve zaken moeten bezig zijn. Hier zal hij iemand zijn die ik puur pak voor zijn kwaliteiten, als speler en als mens. Hij zal hier in een vrij volwassen en hechte groep terechtkomen en ik hoop dat hij bij ons ook minder in het duel zal moeten spelen en minder achter de bal zal moeten lopen. Ook manager Luc Devroe kent hem trouwens vrij goed, hij wilde hem destijds naar Roeselare halen. Zelfs de voorzitter staat volledig achter zijn komst. Marc Coucke heeft het voor spelers die alles doen om te winnen. We hopen dat we het imago van Bjorn Ruytinx weer positief kunnen maken.”

Coulibaly is 34, Ruytinx wordt in augustus even oud. “Maar het zijn spelers die laat in eerste zijn gekomen en nog altijd beter worden”, zegt Vanderbiest. “Ik verwacht vooral doelpunten van hen, want dit seizoen waren we de eersteklasser die het minst scoorde. En als Coulibaly complementair is met Santini, waarom zou hij dat dan niet met Ruytinx of eventueel Depoitre zijn? Ruytinx of een type Depoitre zie ik meer voor het loopwerk, de rushes; Coulibaly als de man die iets balvaster is, alert, positioneel slim en efficiënt in de zestien. We zullen zien wie er nog bij komt en vertrekt, maar als je die twee torens vooraan hebt met daarachter Canesin en Berrier, heb je volgens mij geen slechte ploeg.

“Het moeten niet allemaal dertigers zijn, maar je hebt wél routine nodig, metier. In het halfuur dat ik met Coulibaly praatte, viel wel vijftien keer het woord ‘winnen’. Ik werk al drie jaar met deze groep en ik kreeg er die mentaliteit al redelijk goed in, maar er zijn er die blijven hangen en dan moet je gasten binnenhalen die in de kleedkamer eens durven zeggen waar het op staat.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content