Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Bij RC Genk stapte Sef Vergoossen op en moest ook Jos Daerden uiteindelijk mee het gelag betalen.

Peter Vandenbempt : “Niet zelden is het derde jaar moeilijk. Dat zou Hugo Broos ook wel eens kunnen ondervinden, uiteraard alleen als de resultaten tegenvallen. Sef Vergoossen nam zelf de verstandigste beslissing. Jos Vaessen had misschien de knoop moeten doorhakken, maar wilde dat uit respect waarschijnlijk niet doen.”

Klopt de conclusie van Jan Moons, die stelt dat de kern kwaliteit mist ?

“Iedereen is het erover eens dat Vergoossen twee jaar geleden met de titel een stunt realiseerde. RC Genk presteerde toen boven zijn waarde. Vorig seizoen bleek dat ook al. Toen trokken ze zich nog op aan de Champions League. Als je van die dan toch al niet zo sterke spelersgroep de beste drie van de hand doet, dan moet het bestuur zijn fouten durven toegeven. Daar kan je Vergoossen niet voor met de vinger wijzen. Alleen is er daar zo’n druk van het publiek, plus de overtuiging van de voorzitter en zijn bestuur, dat een overgangsjaar gewoon niet wordt gepikt.”

De radeloosheid van Vergoossen inzake veldbezetting was opvallend ?

“Hij probeerde – op zoek naar punten – allerlei dingen uit, terwijl de kracht in dat eerste jaar was dat hij steevast vasthield aan zijn herkenbaar systeem. In het tweede seizoen keerde zich dat tegen hem. Want dan werd die kwaliteit al gauw omgezet in een gebrek, doordat tegenstanders zich daar beter op instelden en de uitvoering niet zo goed was. Vergoossen was een verrijking voor ons trainersgild. De man is nu jammer genoeg beschadigd. Iedereen benadrukt nu zijn toegankelijkheid en vriendelijke kant, wat ik alleen maar kan bevestigen, maar het is ook een vakman. Hij bracht vernieuwing door de manier waarmee hij met zijn spelersgroep omging, een beetje boyscoutachtig. Dan wordt er gezegd : softe of saaie Sef, maar ook de aanpak van Erik Gerets, opjagen en opnaaien, verliest na twee jaar zijn effect. De levensduur van trainers, zeker aan de top, wordt almaar kleiner.”

Welk soort trainer heeft RC Genk dan nu nodig ?

“Ik zou een terugkeer van René Vandereycken alleen maar toejuichen. Veel collega’s huiveren van die gedachte, want hij heeft – ten onrechte – zijn reputatie tegen. Hij is niet de gemakkelijkste, omdat hij de discussie nooit uit de weg gaat, altijd zijn gelijk wil halen. Als dat op een volwassen manier kan, is daar op zich niks op tegen. Vandereycken moet zijn kans eens krijgen bij een subtopclub, om te zien hoe hij door zijn buitenlandse ervaringen is geëvolueerd.”

De roep om een technisch directeur wordt almaar luider. Terecht ?

“De sportieve verantwoordelijkheid en macht moet daar gecentraliseerd worden. Nu zijn er te veel mensen die hun zegje doen : de voorzitter, Paul Theunis en nog allerlei mensen uit het bestuur. Iedereen heeft daar inspraak, zo lijkt het wel. Dan wordt het moeilijk om een lijn te trekken. Ze kunnen ook alleen maar toegeven dat het transferbeleid de laatste jaren faalde. Inzake infrastructuur, marketing en contact met de supporters zijn ze nog altijd een voorbeeld in België.”

Georges Leekens had al een gesprek met voorzitter Vaessen. Past hij bij RC Genk ?

Georges Leekens moet vertrekken bij Moeskroen. Er dreigt alleen maar een achteruitgang, iets wat niet rijmt met zijn ambities. Detremmerie gaat Mpenza en Grégoire proberen te verkopen, zal wel vervangers halen, maar moet dan opnieuw beginnen te bouwen. Leekens zou nu de geschikte man zijn om er bij Genk het vuur in te krijgen. Alleen moet hij er wel goed voor oppassen dat hij Vaessen ervan kan overtuigen wat de kwaliteit van Genk is, duidelijke afspraken maken over wat er maximaal haalbaar is.”

Lierse, Lokeren en Sint-Truiden sloten een commercieel samenwerkingsverband.

“Het is duidelijk dat alle middelen goed zijn om meer inkomsten te genereren. Als het op die manier gebeurt, is daar niks op tegen. Het is nog maar eens een blijk van de moeizame zoektocht naar geld. Je kan clubs dan niet ten kwade duiden als ze daar creatief mee omspringen.”

Jacky Mathijssen deed zelf de deur dicht bij Sint-Truiden, nadat hij bepaalde sportieve garanties niet kreeg.

“Die beslissing getuigt van lef, helemaal zoals ik hem ken. Ik vind het een sterke persoonlijkheid en een trainer naar mijn hart. Hij leverde met beperkte middelen ook uitstekend werk, haalde er het maximale uit. Hij toonde zich stoer en had het helemaal bij het rechte eind in verhouding tot Danny Boffin. Niet simpel, want die is daar een monument. Hij zocht een oplossing, vond die niet, maar hield toch voet bij stuk.”

Kunnen Marc Wilmots of Luc Nilis in Sint-Truiden als manager naar Engels model of technisch directeur wat uitrichten ?

“Als Marc Wilmots naar Sint-Truiden trekt, dan opent dat sowieso deuren. Dat kan voor een begeestering zorgen in Haspengouw, want hij is daar bijzonder populair. Het zou Sint-Truiden een nieuw elan geven. Alleen denk ik dat zijn ideeën en visie zich op een ander niveau bevinden, ondanks de komst van Roland Duchâtelet. Dan vrees ik dat die man zijn inbreng zal moeten vertienvoudigen. Wilmots voetbalde altijd aan de top, kent alleen maar dat qua faciliteiten, transfers en werkomstandigheden. Het kan alleen maar tot frustraties leiden, ook voor Luc Nilis. Beiden kunnen niet tevreden zijn met een club die in de middenmoot vertoeft en soms eens doorstoot naar de halve finales van de beker. Daar zouden zij maar weinig werkvreugde aan overhouden. Wilmots wil graag de hele boel runnen. Laten we toch ook niet vergeten dat hij ook eens even snel trainer ging worden bij Schalke. Maar het was meer er ambiance in brengen, de spelers doen stürmen en kämpfen.”

Hoe bekeek je de uitschakeling van Real Madrid, Arsenal en AC Milan in de Champions League ?

“Met stijgende verbazing. Voetbal van de bovenste plank, zeker inzake tempo. In België zitten we in de kleuterklas. Daarom kan ik ook niet akkoord gaan met Antoine Vanhove, die eruit afleidt dat Club Brugge daar op een goede dag ook kan geraken. Maar als je ziet wat die ploegen van de tweede orde of underdogs presteren : dat is van een andere planeet. Zelfs dienende spelers blonken uit door hun balbehandeling. De manier waarop Patrick Vieira met buitenkant voet een bal over veertig meter verstuurde die bij de man aankwam in volle ren, dat zie je hier niet. Je moet gewoon je plaats kennen. Ik heb genoten tot diep in de nacht. Alleen ’s morgens heb je een kater. Want ik keek bijzonder uit naar een duel tussen Arsenal en Real Madrid. Nu heb je ploegen die minder tot de verbeelding spreken, maar die we leerden kennen. Dat is natuurlijk de charme.”

door Frédéric Vanheule

‘Iedereen benadrukt nu zijn toegankelijkheid en vriendelijke kant, maar Sef Vergoossen is ook een vakman.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content