Vangelis Pavlidis: de atypische Griek van Willem II

© BELGAIMAGES

De spits is op zijn twintigste al van goudwaarde voor het team van coach Adrie Koster.

Officieel is het Evangelos Pavlidis, maar in Tilburg wordt de bescheiden maar zelfbewuste Griek altijd aangesproken als Vangelis. In januari werd de broer van Schalke 04 U19-speler Vasilios gehuurd van VfL Bochum, maar afgelopen zomer besliste Willem II om de tweevoetige centrumspits voor 250.000 euro definitief over te nemen van de Duitse tweedeklasser. Hij kreeg een contract tot 2022.

Een gouden zet, want de aanvaller beleeft er zijn droom. Na zijn vijf goals in veertien wedstrijden vorig seizoen scoort de kersverse international nu met de ogen dicht. Hij lijkt hard op weg om zich bij de grote Griekse namen in de Nederlandse competitie uit het verleden te voegen, zoals Nikos Machlas, Angelos Charisteas, Giorgios Samaras en natuurlijk ook Yannis Anastasiou. ‘Het blijft geweldig om in één adem genoemd te worden met die mannen’, zei Pavlidis recent in Voetbal International. ‘Alles valt stilaan op zijn plaats. Dit is wat ik wilde. Het lijkt te gaan lukken.’

Als zestienjarige verliet Pavlidis het nietige Bebides 2000, om het avontuur op te zoeken in West-Europa. Zo belandde hij in januari 2015 bij VfL Bochum. Zijn ouders volgen, in de hoop dat er een profloopbaan in zit. Pavlidis leert snel Duits, maakt er zijn Griekse middelbare school af en debuteert in de tweede Bundesliga. In januari 2018 verkast hij echter op huurbasis naar de tweede ploeg van Borussia Dortmund, om meer speeltijd te vergaren in de Regionalliga én zich in de kijker te voetballen van Nederlandse teams.

Hij valt op door zijn koelbloedigheid voor doel. De rustige Pavlidis lijkt het typische Griekse temperament te ontberen, hij imponeert door zijn zelfverzekerdheid. Willem II lijkt slechts een tussenstap naar meer. ‘Het doel is naam maken bij deze club en de ploeg naar successen leiden’, beweert de opportunist. ‘De play-offs en opnieuw de bekerfinale halen, dat zou mooi zijn.’ Waarvan akte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content