Voor het eerst creëert Patrick Vanoppen, managing director van Germinal Beerschot, expliciet een opening in zijn visie op het stadiondossier.

Patrick Vanoppen sluit niet uit dat Germinal Beerschot en Antwerp hun thuismatchen in de toekomst op dezelfde plaats zullen afwerken. “Misschien kan Antwerp in ons nieuwe stadion spelen”, zegt de vastgoedmakelaar die sinds vorige maand geldt als de sterke man op het Kiel. Zijn uitspraak past in de hervatting van de gesprekken met de overheid over een nieuw stadion dat op de Investeringszone Petroleum Zuid zou komen. “Ik blijf heel duidelijk: het nieuwe stadion moet van ons zijn. Ik wil daarvoor investeren. Maar het is voor mij wel mogelijk dat er ook andere gebruikers komen, zelfs Antwerp. Ik ben bereid om die denkpiste te bespreken als een andere piste ook te bespreken is: die van twee nieuwe stadions.”

Sinds eind 2008 uitlekte dat Vanoppen voor Germinal Beerschot een nieuw stadion wou bouwen zonder overheidsgeld, wekte de vastgoedmakelaar meermaals de indruk dat met hem aan het roer de club nooit een stadion zou delen met Antwerp. Dat zorgde voor een patstelling toen zijn invloed op het Kiel groeide, want de overheid wil enkel een gemeenschappelijk stadion. Nu hij naar eigen zeggen meer dan 99 procent van de aandelen van Germinal Beerschot bezit, lanceert Vanoppen dus uitdrukkelijk een eigen interpretatie van de term ‘gemeenschappelijk stadion’. “Als op deze manier bepaalde emoties wegvallen, is dit een toegift die wij moeten overwegen.”

Dat Germinal Beerschot eigenaar wil zijn van het nieuwe stadion blijft voor Vanoppen evident. “Anders kunnen wij niet concurreren met clubs die wel een stadion hebben.” Hij vindt ook nog steeds dat Germinal Beerschot het recht heeft om eigenaar te worden. “Wij zijn allang de enige professioneel gerunde club in Antwerpen. Als politici Germinal Beerschot blijven vergelijken met een tweedeklasser, doen ze maar. Binnenkort zijn er verkiezingen.”

In het verleden maakte de overheid duidelijk dat zij en de haven 50 miljoen euro veil hebben voor een nieuwe voetbalinfrastructuur. Dat geld zou er enkel komen als het om een gemeenschappelijk stadion gaat. “De stad doet daar waanzinnig over”, aldus Vanoppen. “Dat is niet hún 50 miljoen. De 25 miljoen van de haven kunnen wij zelf ook hebben. Uiteraard is de haven een valabele kandidaat voor de naming rights ( in het verleden circuleerden al namen in de trant van ‘Port of Antwerp Stadium’, nvdr), maar zulke gesprekken moeten met ons gevoerd worden, niet met de stad. Het is alsof Patrick Janssens ( burgemeester, nvdr) morgen zou zeggen dat hij voor ons een shirtsponsor gevonden heeft die de volgende 50 jaar één miljoen euro per seizoen geeft en dat hij die 50 miljoen wil gebruiken om het nieuwe stadion te bouwen. Als ze dat stadion willen financieren met exploitatiemogelijkheden die van de club zouden moeten zijn, dan zijn wij het die aan het betalen zijn. De stad kotert in onze portefeuille en dat kan niet.”

Ook bij de 25 miljoen van de overheid plaatst Vanoppen bedenkingen. “Er is op het Kiel een pak investeringen gedaan. Ik schuif dat niet zomaar van mij af, anders ben ik failliet. Er staat 10 miljoen euro ingeschreven, die zullen ze aan ons moeten betalen als wij het Kiel verlaten. Ze krijgen een terrein in de plaats, waarvan ze bouwgrond kunnen maken.”

Kortom, besluit Vanoppen: “De verhouding is niet 50-0, maar 35-15. En die 15 miljoen is niet van de stad, die is van de burgers.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“De stad kotert in onze portefeuille en dat kan niet” Patrick Vanoppen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content