Vanuit het niets

© photonews

Wat kan Club Brugge met Jérémy Perbet doen? Scoren, tiens.

Wat Club Brugge met Jérémy Perbet (32) al zeker deed, was: verrassen. De transfer kwam als vanuit het niets, toen het nieuws zaterdagavond 1 juli om 20.02 uur op de website van Club Brugge verscheen. Het daaropvolgende Belgabericht zette de toon van de verdere berichtgeving: Club verrast met Perbet.

De Franse spits moest namelijk al na één jaar weg bij AA Gent. Hij mocht niet mee op stage en werd naar de B-kern gestuurd. Sporting Charleroi, zijn vorige club, wou hem terughalen en ook nog een aantal play-off 2-ploegen meende kans te maken op zijn komst. Van een aanvaller die pas heel laat de stap naar een topclub zet en daar al snel naar de uitgang werd geleid, verwacht je namelijk niet dat hij naar een andere, nog grotere topclub vertrekt.

Welke visie gaat er schuil achter de transfer?

Clubcoach Ivan Leko lichtte de overgang op de clubsite als volgt toe: omdat Wesley Moraes wegens ziekte nog een maand of twee out is en AbdoulayDiaby pas terug is na een langdurige afwezigheid wegens blessure, wilde hij er met het oog op de belangrijke wedstrijden in de derde voorronde van de Champions League graag een meteen inzetbare spits bij.

Dat is begrijpelijk. Alleen: Wesley is een spits van 1,93 meter en 93 kilogram die sterk is in duel en Diaby is een kleine, snelle en wendbare spits met veel diepgang. Perbet is geen van die twee profielen: hij is geen duelsterke spits en evenmin een explosieve spits. Hij is hetzelfde type als Jelle Vossen.

Waarom een type aantrekken waarvan er al één beschikbaar is?

Met Dennis kwam er weliswaar al een explosieve spits bij. Maar waarom de selectie niet versterken met een targetspits, een rol waarin ze in Gent Perbet vonden tekortschieten? Is een sterke targetspits misschien minder belangrijk in het spel dat Leko met Club wil spelen?

Wat was tot nu toe kenmerkend voor het Club Brugge van Ivan Leko? Veel beweging. Veel kantwisselingen. Veel combinaties, meerderheidssituaties en doorbraken via de flanken. Veel volk in de zestien meter.

Is de speelwijze van Club Brugge gunstig voor Jérémy Perbet?

Ja. Hoe meer beweging rond hem, hoe makkelijker hij in en rond de zestien meter kan vrijkomen. Dan hoeft hij in de spits het volle gewicht van de aanval niet te dragen, wordt de fysieke strijd minder belangrijk ten voordele van zijn grootste kwaliteit: zijn positiekeuze voor doel. Dat is de reden dat hij al vaak zei dat hij het liefst met twee centrumspitsen speelt. Dan kan hij als sluipschutter fungeren, als schaduwspits als vanuit het niets op de juiste plaats opduiken. Het is ook de reden dat hij al geregeld aanhaalde dat hij het best rendeert in aanvallend combinatievoetbal. Dus: niet in een spel met lange ballen die hem dwingen om telkens een worsteling met de centrale verdedigers aan te gaan. Hij heeft een collectieve ploeg rond zich nodig, omdat hij geen dribbelaar is, omdat hij geen explosieve aanvaller is en omdat hij evenmin een targetspits is die uitblinkt in duelkracht. Die beweging rond hem komt er nu onder meer doordat Leko voor een offensieve driehoek op het middenveld kiest: HansVanaken én Ruud Vormer in steun van de diepe spits die hij is, twee offensieve middenvelders die slim kunnen infiltreren. Wat Perbet wél heel goed kan, is de beweging rond zich juist inschatten. Dat is de reden dat hij veel scoort.

Want scoren deed hij altijd al, ook bij Villarreal (Spanje) en bij Basaksehir (Turkije). In België werd hij al twee keer topschutter: in 2012 met 25 doelpunten bij RAEC Mons en in 2016 bij Sporting Charleroi met 24 doelpunten. Ook bij AA Gent scoorde hij: 10 keer in de competitie, 2 keer in de beker en 4 keer in de Europa League, waaronder zowel uit als thuis tegen Tottenham.

Torinstinct is zijn kernkwaliteit. Van kleins af al is hij uitsluitend gericht op scoren. Zo ontwikkelde hij een zintuig voor het waarnemen van de werkelijkheid in de zestien meter met het oog op het maken van een doelpunt. Het is zijn specialiteit, en ook al is hij geen complete spits: het is onmiskenbaar een belangrijke kwaliteit voor een centrumspits. De afwerking, de technische uitvoering is niet altijd perfect – Jérémy Perbet is Lionel Messi niet en evenmin LuisSuárez – en dus mist hij ook geregeld mooie kansen. Maar hij is er doorgaans wel, daar waar hij moet zijn om te kunnen scoren.

Jérémy Perbet is niet weg bij Gent omdat hij te weinig scoorde. Hij is er weg omdat hij niet helemaal voldeed aan de verwachtingen van de coach. Die verwachtte meer van hem. Meer betrokkenheid en kwaliteit in de combinatie onder meer. Dat voelde Perbet. Hij voelde zich onvoldoende door hem gewaardeerd, gerespecteerd. Bij een gevoelsmens als hij komt dat harder binnen en irriteert het meer. Dat was hem soms aan te zien. Volgens Perbet is Vanhaezebrouck de enige die hem weg wou. Volgens Vanhaezebrouck was hij niet de enige die hem weg wou. In elk geval: het zegt iets over hun onderlinge relatie. Vanhaezebrouck is enorm veeleisend en dominant, spelers horen zich onvoorwaardelijk te plooien naar zijn ideeën. Veel spreekt hij verder niet met hen. Rob Schoofs maakte daar vorige week na zijn vertrek naar KV Mechelen nog zijn beklag over.

Is Ivan Leko anders dan Hein Vanhaezebrouck?

Zeker is: ook zijn pressievoetbal is veeleisend, fysiek en mentaal; en ook hij is een trainer die intensief oefent op offensieve patronen. Is hij misschien een betere people manager, een coach bij wie de empathie beter ontwikkeld is? Dat moet nog blijken, want zijn trainerscarrière is nog pril.

In het transferbericht van 1 juli op de clubsite viel wel op dat Leko het had over voorafgaande ‘gesprekken’ die hij met Perbet voerde. Dus: meer dan één gesprek al. Hij noemde hem toen niet alleen een garantie voor doelpunten, maar eveneens een zeer goeie aanvaller en een jongen met een fantastische mentaliteit bij wie hij een enorme honger en drive merkte. Sindsdien zei hij ook al dat hij wel degelijk goed kan voetballen. Het is méér dan alleen psychologie van de Clubcoach, méér dan hem vooraf op een positieve manier prikkelen om dat te laten zien: in maart, in een voorbeschouwing op play-off 1 in Sport/Voetbalmagazine, verklaarde Leko dat in zijn ogen Perbet onbetwistbaar de beste spits van AA Gent is. Daarin verschilde hij van mening met Vanhaezebrouck en dan is de transfer van Perbet naar het Club van Leko niet zo’n verrassing.

In vergelijking met zijn periode in Gent is er voor Jérémy Perbet persoonlijk één psychologische prikkel extra die hem kan drijven: het revanchegevoel. Want bij Club krijgt hij een nieuwe kans om te bewijzen dat hij het bij een topclub wél helemaal kan maken. Misschien helpt zijn ervaring van vorig seizoen onder Hein Vanhaezebrouck hem ook wel om zich nu onder Ivan Leko iets makkelijker te schikken in een rol van supersub, mocht hij ook in Brugge niet bovenaan blijken te staan in de hiërarchie van de centrumspitsen. Tenslotte bevestigde hij ook vorig seizoen zijn reputatie van goalgetter. Zijn naam is hoe dan ook al gemaakt: Perbut. Dat zal niet meer veranderen. Nooit meer.

door Christian Vandenabeele – foto Photonews

In maart al verklaarde Leko dat in zijn ogen Perbet onbetwistbaar de beste spits van AA Gent is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content