We bevinden ons in het hartje van Limburg, waar het Albertkanaal en de Maas in elkaar vloeien. Vlak bij Maastricht ligt Kesselt, een deelgemeente van Lanaken.

In 1947 ging de voetbalclub er failliet en zakten de meeste spelers af naar Vroenhoven en Veldwezelt. In de plaats van de Stormvogels kwam tien jaar later VC Kesselt. In de aanvangsjaren speelde de ploeg zijn wedstrijden in derde provinciale op een terrein van een plaatselijke boer. Omdat de man plots graag zijn veld terug wilde, verhuisde de club naar een grasmat die als bouwgrond stond ingeschreven. Toen het perceel enkele jaren later verkocht werd, stond een nieuwe verhuis voor de deur. In 1971 kreeg de club het veld naast de steenfabriek Nelissen. Het terrein werd langs de zijkanten afgegraven, zodat het bij sterke regenval bespeelbaar blijft. Maar nog steeds hebben de voetballers geen vaste accommodatie. Over enkele jaren verhuist de club naar de andere kant van het dorp, vlak bij het Albertkanaal, omdat er daar twee velden beschikbaar zijn. Voor de jeugdwerking is dat een noodzaak. De slechte staat van het speelveld en de te kleine infrastructuur jagen jonge spelers weg, zodat de club voor enkele jaren moet stoppen met de jeugdopleiding. De voetballertjes verkiezen op dit ogenblik SK Tongeren en Patro Eisden Maasmechelen boven VC Kesselt. De enige overgebleven jeugdploeg, de preminiemen, wordt volgend seizoen opgedoekt. Met het eerste elftal gaat het wel zeer goed. Sinds vier jaar voetbalt de club in tweede provinciale. Alle informatie daarover is te vinden op www.vckesselt.be.

Tussen de steenfabriek en VC Kesselt bestaat een nauwe samenwerking. Niet alleen bood Nelissen de club aan om de kleedkamers te bouwen, ook werden bakstenen geschonken voor de kantine en de tribune, die plaats biedt aan 150 supporters. De bedrijfsparking is op zondag geopend voor de wagens van spelers en supporters. Bovendien zat Burt Nelissen, zoon van de grote baas, gedurende tien jaar in het bestuur van de club.

De steenfabrieken vonden in 1921 hun oorsprong op het kleirijke plateau van Kesselt. Gedurende de voorbije tachtig jaar werkte het bedrijf mee aan de bouw van enkele bekende constructies : de IJzertoren van Diksmuide, de basiliek van Koekelberg en het Wijnegem Shopping Center. Ook kan je stenen van Nelissen terugvinden in de stadions van Anderlecht, Standard en AA Gent, en in het Koning Boudewijnstadion.

Volgende week : SKS Herentals

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

ANNELIES SIMOEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content