D irk Geeraerd begint zwaar gehandicapt aan de competitie, want hij zit met een pak vraagtekens. De Oost-Vlaamse coach, die aan zijn tweede seizoen op het hoogste niveau begint, moest afrekenen met het vertrek van een aantal basisspelers ( Sebastien Dufoor, Wagneau Eloi, Tom Peeters, Sami Allagui en Steve Barbé). Bij de nieuwkomers werd Geeraerd meteen geconfronteerd met heel wat geblesseerden ( Izzet Akgül, David Vanhoyweghen, Kenny Thompson, Jonathan Joseph-Augustin), waardoor hij geen automatismen kan inslijpen, terwijl er een misrekening was met de huurling van Sporting Clube de Portugal, Alison Almeida, die sterallures vertoonde en irritatie opwekte. Op de koop toe vertrok vrij laat met Martijn Monteyne ook nog een sterkhouder.

VERDEDIGING

Jurgen Sierens sukkelde met een ontsteking en overbelasting aan de lies, maar de toestand bleek niet alarmerend. Hij blijft dé titularis, door zijn ervaring en het feit dat hij vorig seizoen punten pakte. Enige vereiste is dat Sierens veel moet kunnen trainen om een hoog en constant niveau te halen. Wouter Biebauw is jong, sterk in de lucht en op zijn lijn.

De verdediging onderging felle wijzigingen. Chemcedine El Araichi verhuist van de linker- naar de rechterkant. Een kuitenbijter eerste klasse, die zich perfect kan vastbijten in een tegenstander, een teamspeler met snelheid én mentaliteit. Anthony Van Loo moet nog leren. Centraal achterin ligt Joseph-Augustin op rechts in balans met Vanhoyweghen. De Fransman is een fysieke voetballer, die het vooral moet hebben van zijn duelkracht, maar over een goede lange bal beschikt en redelijk hoog durft spelen. Is iets sneller en krachtiger dan Vanhoyweghen, wiens inspeelpass niet zo zuiver is en die het best tot zijn recht komt tegen grote en struise targetmannen zoals Nicolás Frutos of Salou Ibrahim. Daan Vaesen blijft de leider, maar een stille jongen, die nog beter moet communiceren én commanderen. Op links geldt Davy Oyen als een certitude wanneer hij topfit is. De Limburger heeft loopvermogen, een goede voorzet én techniek. Kenny Thompson is een andere optie. Speelt veel op emotie en karakter, vaak te onstuimig, maar beschikt wel over een goed kopspel en een scherpe center.

MIDDENVELD

Aanvoerder Frederik Vanderbiest blijft controlerend het symbool van de ploeg, door zijn nooit aflatende inzet en knokkersmentaliteit. Blijft de eerste aanjager. Yves Vanderhaeghe herstelt bijzonder moeizaam van een operatie aan de linkerknie, is al 37 en speelde bijna zeven maanden niet.

Aan de rechterkant brengt het loopvermogen en het opportunisme van Koen De Vleeschauwer nog altijd een surplus. Benjamin Lutun, nog wat frêle maar snel én terechtgekomen in een nieuwe omgeving, moet in principe rustig kunnen doorgroeien. Stefaan Tanghe is een echte nummer tien, de beste transfer in jaren, ondanks zijn leeftijd. Een authentieke spelmaker, die de bal durft opeisen, de spitsen diep durft sturen en zelf ook makkelijk infiltreert.

Links wordt er gerekend op de kopbalsterkte van BjörnSmits, die bij balbezit in de zestien meter mag opduiken, maar bij balverlies naast Vanderbiest moet terugvallen. Is niet van de snelsten, maar lijdt weinig balverlies.

AANVAL

Momenteel bestaan er maar drie mogelijkheden. Akgül is een killer, een echte afwerker voor in de zestien meter, die vanuit elke hoek naar doel schiet. Paul Kpaka staat weer ouderwets scherp en haalt net als bij Germinal Beerschot weer een hoog niveau. Vond met Tanghe een ideale foerier, bulkt van het vertrouwen, werkt hard en vond zijn snelheid van destijds terug. Mahamadou Dissa is redelijk balvast voor een pocketaanvaller, draait gemakkelijk weg maar heeft veel kansen nodig om te scoren.

CONCLUSIE

Het laattijdige vertrek van Monteyne, een serieuze aderlating, naar Germinal Beerschot toont de kwetsbaarheid van SV Roeselare. De zware competitiestart, het gebrek aan automatismen en de batterij testers die de revue passeerden, en de slechte mentaliteit van de Braziliaan Almeida zorgden voor wat onrust en spanning in de spelersgroep. Toch moet de mentaliteit van een aantal routiniers ervoor zorgen dat er opnieuw kan worden aangeknoopt met een ijzersterke thuisreputatie en een rustig seizoen in de middenmoot.

Door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content