Eigenlijk zou Club zijn volgende Europese uitmatch perfect in Dnjepropetrovsk zelf kunnen spelen. De stad met ruim één miljoen inwoners aan de Dnjepr, de rivier die Oekraïne in twee snijdt en de natuurlijke grens vormt tussen oost en west, ligt er vredig bij. Ze ligt op vierhonderd kilometer van Donetsk en op vijfhonderd kilometer van Kiev, waar Dnjepr Dnjepropetrovsk tot nu zijn Europese wedstrijden afwerkte, op verzoek van de UEFA. Alleen ogen die wedstrijden, gemiddeld bijgewoond door zo’n 10.000 kijkers, akelig leeg in een Olympisch Stadion dat voor de Europese thuiswedstrijd van Dinamo Kiev tegen Everton 67.500 toeschouwers trok en tegen Fiorentina opnieuw zal vollopen. Daarom vroeg de club om tegen Club te mogen spelen in Lviv, dat een stadion heeft met de helft van die capaciteit, wat de sfeer ten goede zou komen. De Oekraïense competitiewedstrijden werkt de ploeg gewoon af in het eigen stadion (gemiddelde opkomst 10.000 man) dat met het oog op het EK 2012 helemaal gemoderniseerd werd. Uiteindelijk werd het wel niet weerhouden voor het toernooi zelf.

Dat de toestand in de regio rustig is, komt door de inspanningen van de nieuwe gouverneur van de regio. Dat is de 52-jarige oligarch Igor Kolomoiski,die al zo’n twintig jaar eigenaar is van de club en die met een fortuin van 2,4 miljard dollar een van de drie rijkste Oekraïners is. Kolomoiski, die van Joodse afkomst is, bezit met PrivatBank de grootste bank van het land en heeft naast de Oekraïense ook de Israëlische nationaliteit. Tot voor de oorlog doneerde hij geld aan zijn favoriete voetbalclub terwijl hij zijn zakenimperium vanuit Zwitserland leidde. Tegenwoordig werkt hij vanuit Oekraïne en bestuurt de club eigenhandig. Tegelijk is hij nu gouverneur, nadat hij in het conflict resoluut de kant koos van de Oekraïense regering en ervoor zorgde dat de pro-Russische separatisten in zijn regio geen voet aan de grond kregen. Een verschil met Donetskbaas Rinat Achmetov, die probeerde neutraal te blijven in het conflict, maar daardoor zelf ongewild in de vuurlinie belandde.

In eigen land stond Dnjepr dit seizoen lang aan de leiding, maar net zoals de vorige jaren kende het na de winterstop zijn traditionele terugval. Daardoor staat het eind maart al vast dat Dinamo Kiev kampioen wordt. Kiev heeft met een nieuwe trainer, Serhij Rebrov,en een Spaanse assistent die het tactische werk verzorgt de beste ploeg in jaren, met tal van jonge spelers uit de eigen jeugdschool (Dieumerci Mbokani zit sinds november geblesseerd aan de kant en is nu pas weer fit). Dnjepr werd nooit kampioen. Het eindigde twee keer als tweede in de Oekraiense eerste klasse: in 1993 en vorig jaar.

Sterspeler van het team is een eigen jeugdproduct, international en linkerspits Yevhen Konopljanka.Als hij in zijn dagje is, maakt hij, zoals tegen Ajax, het verschil. Voormalig Anderlechtverdediger Ondrej Mazuch viel eind januari geblesseerd uit en zou weer beschikbaar zijn over een paar weken.

DOOR GEERT FOUTRÉ

De clubeigenaar van Dnjepr is een van de drie rijkste Oekraïners.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content