Christophe Moreau won de Dauphiné Libéré.

Kazachstan is hot. Er is niet alleen de populaire (en fictieve) journalist Borat, maar ook de wielerploeg Astana. Het team gesponsord door en genoemd naar de hoofdstad van Kazachstan was het sterkste blok tijdens de Dauphiné Libéré, samen met de Ronde van Zwitserland de laatste grote test in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk.

Kopman Alexandre Vinokourov maakte indruk tijdens de ruim veertig kilometer lange tijdrit in en rond Anneyron. Maar een dag later, op de legendarische Mont Ventoux, bleek dat hij in het klimwerk nog een stuk te kort komt. Dat werd bevestigd in de koninginnenrit die de renners zaterdag over onder meer de Croix de Fer en de Col du Télégraphe stuurde. Een veeg teken in het vooruitzicht van de Tour ? Mogelijk, maar het zou best kunnen dat Vinokourov bergop niet voluit ging. De 33-jarige Kazach maakte er immers geen geheim van dat hij de Dauphiné puur als voorbereiding reed in wat voor hem de Tour van nu of nooit moet worden.

De gele leiderstrui bleef na de Ventoux overigens in de ploeg, want Vinoukorovs zes jaar jongere ‘kopie’, Andrey Kashechkin, tweede in de tijdrit, hield bergop wel meer dan behoorlijk stand. Hij mocht als derde in het eindklassement mee op het podium. Met ook nog ritzeges voor Antonio Colom en Maxim Iglinsky en uiteindelijk ook nog de slotrit voor Vinokourov was het team van managers Walter Godefroot en Mario Kummer veruit het succesvolste van de Dauphiné.

De eindzege moesten de Kazachen echter laten aan Christophe Moreau. Het is op zijn minst verbazend te noemen dat de geblondeerde Fransman op zijn 36ste (!) en in zijn dertiende volledige profjaar sneller lijkt te rijden dan ooit tevoren. Dat Moreau, in tegenstelling misschien tot vele anderen, van de Dauphiné elk jaar een doel op zich maakt, klopt uiteraard. Maar de manier waarop hij zes jaar na zijn eerste eindzege een tweede keer de wedstrijd won, deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen. In de tweede rit ging hij op de slothelling op zoek naar de vluchters van de dag. Eens die gegrepen, zette hij zich resoluut op kop van de ontsnapping. Door zijn verschroeiende tempo reed Moreau nog enkele renners uit het wiel en zijn enige metgezel kon niets meer dan aanklampen toen Moreau de sprint ‘aantrok’.

De dag nadien bekocht Moreau zijn inspanningen in de tijdrit. Maar niet getreurd want weer 24 uur later liet hij aan de voet van de Mont Ventoux alle favorieten in de steek, raapte een voor een de vroege vluchters op en won de rit met bijna twee minuten voorsprong op de andere klassementsrijders. Slotsom : Christophe Moreau, in de Tour van 1998 één van de renners van Festina die meteen bekenden en er daardoor met zeven maanden schorsing vanaf kwamen, won geel in de Dauphiné 2007.

Tot slot nog positief nieuws vanuit Belgisch oogpunt. De amper 20-jarige neo- prof Kevin Seeldraeyers van Quick- Step-Innergetic toonde een week lang zijn strijdershart en zijn klimkwaliteiten, hoopgevend alvast voor de toekomst.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content