Astana domineerde de eerste Tourweek.

Als hét sterke blok vooruitgeschoven voor de Tourstart maakte Astana in de eerste week zijn rol als te kloppen ploeg meer dan waar. In de openingstijdrit plaatsten meteen vier renners van het team zich in de top tien, een luxe die ze de eerste week niet meer uit handen gaven. Meer nog, vooral dankzij winst in de ploegentijdrit stond het klavertjevier van Astana – Alberto Contador, Lance Armstrong, Levi Leipheimer en Andreas Klöden – na de Pyreneeën zelfs op plaatsen twee, drie, vier en zes.

We mochten tijdens de eerste Tourweek dus gerust spreken van een absolute heerschappij van de ’troepen uit Kazachstan’. En toch, toch verliep niet alles zoals de ploegleiding het in een ideaal scenario had gehoopt. De soms verfijnde, maar duidelijk aanwezige verbale strijd tussen Alberto Contador en Lance Armstrong begon al op het moment dat de zevenvoudige Tourwinnaar aankondigde in het team van zijn vriend Bruyneel een comeback te maken en op zoek te gaan naar een achtste triomf in Parijs.

In de best boeiende vlakke aanloop van de Tour kwam de tweestrijd tussen Contador, de man die vooraf als kopman nummer één werd aangeduid, en Boss Armstrong merkbaar aan de oppervlakte. De 22 seconden achterstand die Armstrong ten opzichte van zijn Spaanse ploegmaat had opgelopen in de tijdrit in Monaco boog de Amerikaan twee dagen later om in een voorsprong van 19 seconden. Armstrong behoorde tot een van de weinige aandachtige klassementsrijders die op weg naar La Grande-Motte aanpikte bij de waaier van Team Columbia- Highroad. Het was opmerkelijk dat hij zijn twee ploegmaats in de kopgroep enthousiast liet meewerken.

Dat Contador die ‘aanval’ niet over zich liet gaan, toonde hij met een nog meer opvallende counter. Hij speelde cavalier seul en viel tegen de ploegtactiek in op weg naar Andorra Arcalis zélf aan. “Dit is een uitstekende zaak voor het team”, klonk een tevreden Contador achteraf, terwijl Armstrong eerder bitsig overkwam toen hij vlak na de aankomst zei dat die aanval niet volgens plan was, maar dat hij ook niet verrast was door de actie van Contador. ” Divide et impera, verdeel en heers.” Toen de Macedonische koning Philippus II (vader van Alexander de Grote) deze woorden uitsprak, bedoelde hij ongetwijfeld niet dat die verdeeldheid in eigen rangen moest zitten.

Temeer daar de drie Pyreneeënritten, op een nieuw haasje-over tussen Contador en Armstrong na, geen invloed hadden op het klassement, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De manier echter waarop vooral Contador maar toch ook de verbluffende bijna 38-jarige Armstrong bergop rijden en de achterstand van ruim anderhalve minuut ( Andy Schleck) en ongeveer drie minuten ( Carlos Sastre en Cadel Evans) van de andere favorieten, doet vermoeden dat Astana ook ondanks de interne strijd moeilijk te verslaan zal zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content