Verder groeien

Het duurde vrij lang vooraleer topschutter Roman Jaremtsjoek (25) de Buffalo’s verliet. Begin augustus slaagde algemeen manager Michel Louwagie, een geslepen onderhandelaar, erin 17 miljoen euro plus nog eens 25 procent bij een eventuele doorverkoop als deal te realiseren met de Portugese topclub SL Benfica.

Met een gedeelte van deze opbrengst werd geïnvesteerd in een opportunist Gianni Bruno (2 miljoen euro, SV Zulte Waregem), een vormgever Andrew Hjulsager (1,8 miljoen euro, KV Oostende), een ervaren transfervrije werkmier op het middenveld Julien de Sart (KV Kortrijk) en een fysiek duelkrachtige tweevoetige verdediger Joseph Okumu (3,5 miljoen euro, IF Elfsborg).

Dromen

Aangezien plaatsing voor Europees voetbal een absolute vereiste is voor de clubleiding, waarbij vooral voorzitter Ivan De Witte blijft dromen om ooit nog eens Champions League-avonden te beleven, wist coach Hein Vanhaezebrouck dat hij vanaf net voor de competitiestart zes weken lang tweemaal per week moest aantreden.

Bedoeling was om via een zware maar intensieve conditionele voorbereiding met twee even sterke elftallen op beide fronten te kunnen aantreden. Door omstandigheden lukte dat niet, want Laurent Depoitre, Sven Kums, Elisha Owusu, Sulayman Marreh en Núrio Fortuna sukkelden met (vaak lichte) blessures en toptalent Giorgi Tsjakvetadze moest na twee jaar vol blessureleed ‘een moderne voetballer’ worden. Dat betekent in het (bewegings)voetbal van zijn trainer: veel meters afleggen en offensieve impulsen brengen, maar ook meeverdedigen en het collectief bijstaan in balverlies. Alle criteria die aanwinst De Sart al meermaals uitvoerig toonde.

Keerpunt

In de Belgische competitie verliep alles vanaf het begin wat stroef. De bij elkaar gevoetbalde kansen werden niet afgemaakt, waardoor verloren werd bij STVV en KV Oostende. Beerschot keerde door een gebrek aan scherpte zelfs terug tot 2-2 na een 2-0-achterstand.

Maar net op tijd volgde eind augustus het keerpunt, met plaatsing voor de groepsfase van de Conference League – door een 3-0-zege op het Poolse Rákow Czestochowa – en een onverwachte 6-1-overwinning tegen Club Brugge. Dat gebeurde met een hoge pressing, het veroveren van de tweede bal door een positieve agressiviteit en opportunisme voor doel. Verder groeien is het opzet.

Tarik Tissoudali

Op de korte ruimte is de Marokkaanse dribbelaar onnavolgbaar. Hij versiert veel kansen en voegt daar recent, met dank aan targetman Depoitre, ook efficiëntie aan toe.

Transfers out

Mbayo (KV Kortrijk), Jaremtsjoek (SL Benfica, Por), Niangbo (SK Sturm Graz, Aut), Mohammadi (contract ontbonden), Bukari (FC Nantes, Fra), Dolet (YR KV Mechelen).

Julien de Sart
Julien de Sart© BELGA
Tarik Tissoudali
Tarik Tissoudali© BELGA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content