Verdiend op play-off 1-plek

© BELGAIMAGE

STVV begon de competitie met vier gelijke spelen en een nederlaag en ging de winterstop in met een 3 op 12. Tussendoor pakten de Truienaars met goed voetbal regelmatig punten en klommen ze gestaag op richting top zes. Een maand lang, van begin november tot begin december raasden de Limburgers zelfs op een briljante manier door de competitie. Ze vloerden beurtelings Zulte Waregem, Eupen, Anderlecht en Antwerp en beëindigden dat vierluik met een indrukwekkend doelsaldo van 13-5. Play-off 1 leek in die periode binnen handbereik te liggen, maar door een dipje net voor het winterreces werd de voorsprong op achtervolgers Gent, Charleroi en Kortrijk alsmaar kleiner. Met nog negen wedstrijden te gaan, zal het voor STVV een stevige klus worden om in de top zes te blijven.

Daichi Kamada
Daichi Kamada© BELGAIMAGE

De vier nederlagen in 21 wedstrijden – alleen Genk verloor minder – bewijzen wel dat de manschappen van Marc Brys aan een standvastig seizoen bezig zijn. De 1-1 in de Luminus Arena tegen een dominant Genk geldt daarbij als referentiematch. STVV kwam in die match goed weg – pechvogel Malinovski raakte een paar keer het doelhout – maar Brys had die dag wel een tactiek uitgedokterd die Genk belette om in de zestien te komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de coach en zijn staf uitpakten met een meesterzet. Kamada naar de spitspositie overzetten, de kleine en frêle Ghanees Asamoah als stofzuiger op het middenveld positioneren, aanvoerder Botaka omvormen tot wingback… Het zijn maar enkele ideeën die uit het brein van Brys en co ontsproten en die positief uitdraaiden. Met de resultaten aan zijn kant kon Brys gemakkelijk het bankzittersstatuut van mannen als Kotysch, De Petter en Legear, die de voorbije maanden amper in het stuk voorkwamen, verantwoorden.

Op aanvallend vlak heeft Brys nog niet de juiste formule gevonden. Ondanks de doelpunten van Kamada, Bezus en Boli zou STVV mits wat meer koelbloedigheid voor doel iets hoger staan in de rangschikking. Het gebrek aan efficiëntie voorin wordt ruimschoots gecompenseerd door het defensieve compartiment. De verdediging, bestaande uit de sober keepende Steppe, revelatie Tomiyasu, ervaren rot Teixeira en de Spaanse nieuwkomer García, staat al maanden als een huis. Enkel Genk, Club Brugge en Standard pakten minder doelpunten.

Verdiend op play-off 1-plek

De enige smet op het knappe parcours is de mislukte transfercampagne in de zomer. Het is afwachten of Gladon, Nazon, Sankhon, Sekine, Koike, Mmaee, De Bruyn en Thallyson nog een rol van betekenis kunnen spelen op Stayen.

Verdiend op play-off 1-plek

Meest waardevolle speler : Daichi Kamada

STVV zal het zich wellicht beklagen dat het Kamada pas op de laatste dag van de transferperiode heeft losgeweekt bij zijn moederclub Eintracht Frankfurt. Kamada, die eigenlijk een vooruitgeschoven middenvelder is, miste de eerste zes speeldagen van de competitie maar slaagde er toch in om in vijftien wedstrijden tien keer de netten te doen trillen. En niet tegen de minste. Tegen Antwerp en de grote drie Club Brugge, Anderlecht en Standard scoorde hij telkens één keer. Brys mag van geluk spreken dat Kamada deze maand niet werd opgevorderd om met Japan deel te nemen aan de Asian Cup.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content