Louis van Gaal won de Rinus Michels Award.

Hij stond aan het einde van het seizoen met lege handen, want alle prijzen gingen aan zijn neus voorbij. Maar op zijn vakantieadres hoorde Louis van Gaal (55) dat zijn collega’s hem tijdens het trainerscongres in Tilburg hadden gekozen tot coach van het seizoen 2006/07. De trainer van AZ toonde zich blij verrast. “Meestal gaat de Award naar iemand die de meeste prijzen behaalde. Nu wordt mij de prijs toegekend door collega’s. Zij kunnen dat het beste beoordelen. Maar er is een tweede reden waarom ik vereerd ben. De Award is vernoemd naar Rinus Michels, nog altijd mijn voorbeeld.”

Mensen die Van Gaal goed kennen, typeren hem als een familieman, maar ook iemand die het uiterste van zijn onmiddellijke omgeving vergt. Als de smeulende vulkaan in de coach weer eens tot uitbarsten komt, houdt zijn partner Truus Opmeer haar hart vast, thuis in Noord-Holland. “Daar heeft hij zelf minder last van”, vertelde ze in NRC Handelsblad. “Ik ben wel degene die er wakker van ligt. Met kromme tenen kijk ik naar de tv. En de volgende dag bellen mensen mij erover op.”

Met de voormalige pr-medewerkster van verzekeraar Nationale Nederlanden heeft Van Gaal in feit de ideale media-adviseur in huis. Maar zelfs Opmeer kan zijn soms geagiteerde houding niet veranderen. “Ik neem wel eens zo’n interview op”, vervolgt ze. “Later kijken we er dan samen naar. Het lijkt wel of hij een schild om zich heen bouwt zodra de pers in de buurt is. ‘Waarom moeten de mensen mij aardig vinden’, vraagt Louis zich dan af. ‘Omdat je aardig bent’, antwoord ik dan. Het maakt hem niet uit hoe mensen over hem denken. ‘Eerlijkheid is je handicap’, zeg ik wel eens tegen Louis. Dat is in feite lovenswaardig. Maar hij maakt het voor zichzelf wel moeilijk. Jammer. Aan de andere kant : toch liever een man die zijn emoties toont dan een voorgeprogrammeerde coach.”

Misschien komt dat voortdurend fulmineren vooruit zijn jeugd. Van Gaal groeide op in de Amsterdamse Watergraafsmeer, niet ver van het Ajaxstadion. Hij was de jongste van een gezin van negen kinderen. Op zijn elfde overleed zijn vader. In een tv-portret vertelde zijn vriend Ruud Bröning in 2005 : “Hij moest altijd iets laten zien aan zijn oudere broers. Zo van : ik kan ook wat. Geldingsdrang.” Gerard van der Lem beaamt : “Hij is nog zó scherp. Als je de top wilt bereiken, moet je dat misschien ook wel zijn.”

De interesse in de verrichtingen van het nieuwe Feyenoord is bijzonder groot. Het aantal seizoenkaarthouders werd verhoogd naar 38.000 om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. Aanvankelijk werd gedacht om 33.000 abonnementen te verkopen. De Kuip heeft een capaciteit van 43.000 plaatsen. Bij Borussia Dortmund werd de Turkse middenvelder Nuri Sahin (18) gehuurd. Ondanks een contract voor nog een jaar mag Pieter Collen opkrassen.

Ook de clubleiding van promovendus VVV-Venlo is blij. De (amper) zesduizend seizoenkaarten waren in een oogwenk uitverkocht. Door de beperkte ruimte in De Koel, binnen drie jaar komt er een nieuw stadion, staan er nu al achthonderd personen op de wachtlijst.

Vitesse haalt Jasar Takak (25) terug in het betaald voetbal. De middenvelder, die eerder uitkwam voor PSV, FC Zwolle, RKC en NEC, had vorig seizoen geen club.

FC Twente haalde onze landgenoot Stein Huysegems (25) weg bij Feyenoord, waar de linkerflank- speler op een zijspoor zat. De Rode Duivel tekende voor drie jaar, met optie op een bijkomend seizoen.

Luc Nilis (40) maakt sinds maandag deel uit van de technische staf bij PSV. Hij werd aangesteld als spitsentrainer. Invallersdoelman Oscar Moens (34) vroeg en kreeg een ontbinding van zijn contract.

Heerenveen versterkte zich met Roy Beerens (19). De aanvaller, eigendom van PSV, tekende voor drie jaar. Linksachter Calvin Jong-A-Pin (20) verlengde tot 2011.

Met steun van het kabinet- Balkenende gaat de KNVB de kandidaatstelling voor het WK van 2018, samen met België, verder uitwerken. Ook bondscoach Marco van Basten schaarde zich al achter het idee.

Roda JC huurt volgend seizoen de Turks-Nederlandse verdediger Fatih Sonkaya (26) van FC Porto en bedong ook een koopoptie.

Jaap Stam (34) begint straks aan zijn afscheidstournee. De robuuste aanvoerder van Ajax vindt nog één topseizoen genoeg.

Sparta sluit met Nourdin Boukhari (27) een oude bekende in de armen. De Marokkaanse linkerflankspeler bereikte een akkoord voor drie jaar.

Foeke Booy (45) verliet FC Utrecht en tekende voor een seizoen bij Al-Nassr uit Saudi-Arabië.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content