Verenigd bij United

© NIKE

Op zijn 24e zet Romelu Lukaku de sportieve stap waar hij al een jaar zijn zinnen op had gezet. Met dank aan Paul Pogba, Mino Raiola en José Mourinho.

Het is nogal wat, zo’n transfer van 85 miljoen euro, plus nog eens 17 miljoen bonussen, inclusief de overgang van Wayne Rooney in omgekeerde richting, naar Everton, goed voor zo’n 10 miljoen euro. In totaal maakt dat een package van 112 miljoen. En dat allemaal voor een speler aan wiens technische kwaliteiten hier in België nog altijd wordt getwijfeld. Over Het Kanaal woedt het debat over de toptransfer van Romelu Lukaku evenzeer, maar dan om andere redenen. Daar twijfelt niemand eraan dat de spits een topvoetballer is. Als je op je 24e de afgelopen vier seizoenen 68 competitiegoals maakt in de Premier League, wil dat al iets zeggen.

De vraag waar het in Engeland om gaat, is: waarom kiest Lukaku uiteindelijk voor Manchester United, terwijl ook Chelsea hem zo graag wilde? Volgens sommigen was hij wel de absolute nummer één op het lijstje van Michael Emenalo,sportief directeur van de Blues en ex-voetballer bij RWDM, terwijl trainer Antonio Conte liever Alvaro Morata wilde.

CV

Voor Romelu Lukaku telde maar één ding: hij wilde naar een club waarmee hij geschiedenis kon schrijven. In een interview dat dit blad kort voor het EK 2016 met hem had, liet hij zich ontvallen: ‘Het wordt tijd om aan mijn cv te werken. Toen we op het eind van de competitie tegen Leicester speelden, zag ik de trofee van de Premier League. Ik heb er een minuut bewust naar gekeken en gezegd: ‘Jou wil ik ook weleens winnen op een dag.”

Tijdens de zomer van 2016 gonst het van geruchten omtrent de nieuwe bestemming van Romelu. Manchester United, Juventus en PSG maar vooral Chelsea worden genoemd. De Blues zouden op dat moment liefst 80 miljoen euro (bonussen niet inbegrepen) veil hebben voor hun ex-speler. Net wanneer de transfer in een definitieve fase lijkt te zijn beland, is er een dispuut tussen Marina Granovskaia en de nieuwe eigenaar van Everton, de Iraniër Farhad Moshiri.Lukaku is not amused door de veranderde situatie, nu Everton plots moeilijk doet. Hij is ronduit ontgoocheld wanneer later ook de versterkingen waar Moshiri voordien over sprak niet komen.

Na de wintermercato begin dit jaar kondigt Lukaku’s flamboyante zaakwaarnemer, Mino Raiola,aan dat de spits zijn verblijf bij Everton zal verlengen. Er wordt hem een megacontract aangeboden, waarmee de spits liefst 158.000 euro per week zal verdienen. In maart kondigt het bestuur van de Toffees dat aan in de pers, maar dat is buiten Lukaku zelf gerekend, die weigert zijn handtekening te zetten. Zijn besluit om Everton na het seizoen te verlaten is op dat moment al een tijdje genomen. Door het niet zetten van zijn handtekening lijkt Mino Raiola op dat moment naast een commissie te grijpen. Even lijkt het alsof er een haar in de boter zit tussen speler en makelaar, maar vandaag wordt duidelijk dat Raiola heel zijn gewicht in de schaal heeft gelegd (en dat is niet weinig) om de transfer erdoor te krijgen. Na Henrikh Mkhitaryan, Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba (die alle drie vorige zomer de overstap maakten) is Romelu Lukaku al de vierde speler uit zijn stal die hij in één jaar bij Manchester United plaatst. Volgens de Engelse pers zou meegespeeld hebben dat Chelsea Raiola geen royale commissie wilde uitkeren, terwijl United daar wel toe bereid was.

Kortom: het soort conflictueuze toestand waar de Nederlandse makelaar van Italiaanse origine zo goed in gedijt. Ook zijn spelers prikkelt hij graag. Lukaku: ‘Mino zegt je in je gezicht wat hij denkt. Klikt het niet, dan botst het maar. Er zijn momenten geweest waarop hij zich boos maakte tegen mij, maar op het eind begreep ik dat hij gelijk had. In het begin moest ik even wennen omdat ik niet gewend was dat iemand me vlakaf de waarheid in mijn gezicht gooide, maar ik ben hem dankbaar omdat hij me op een belangrijk moment in mijn carrière naar een hoger niveau duwde.’

Het plan van Mourinho

Een en ander maakt dus dat Romelu Lukaku vandaag bij ‘de grootste club ter wereld’ zit, om het met zijn eigen woorden uit een interview met tv-zender ESPN te zeggen. Volgens een recent onderzoek blijft United nog altijd het meest aantrekkelijke merk, met een waarde van 1,5 miljard euro: meer dan wat Real en Barcelona waard zijn.

Big Rom, die in het verleden vaak de gewoonte had om te veel last op zijn eigen schouders te laden, moet alleen oppassen dat hij met zijn uitspraken de druk niet te groot maakt voor zichzelf. ‘Mijn droom is spelen in clubs waar Suárez, Lewandowski, Benzema en Cavani voor uitkomen’, zegt hij. ‘Wat zij kunnen, kan ik ook. Ik ben een van de beste spitsen in de Premier League en ik kan een van de beste spelers ter wereld worden.’ Door de zege van United tegen Ajax in de recente finale van de Europa League kreeg José Mourinho de beschikking over een portefeuille van 200 miljoen euro voor de huidige mercato, en de verzekering dat het straks weer Champions League speelt.

Marouane Fellaini vertelde in maart nog dat de Portugese toptrainer weet waar hij naartoe wil: ‘Hij erfde een ploeg in crisis, zorgde vorige zomer voor een kwaliteitsinjectie en gaat volgende zomer nog meer investeren, om kampioen te worden.’ Eerder gaf Mourinho aan vicevoorzitter Ed Woodward een lijst met telkens vier namen voor de vier plaatsen waarop hij versterking wil. Helemaal boven aan het lijstje van de nummer negen stond de naam van Lukaku. Mourinho en Lukaku spraken elkaar kort nadat Mourinho in 2013 terugkeerde op Stamford Bridge. ‘De dag waarop ik hoorde dat ik niet in zijn sportieve plannen paste, hadden we daar een stevige discussie over’, vertelt Lukaku daar zelf over. Wat Mourinho uit dat gesprek bijbleef, was de sterke persoonlijkheid en de vaste wil om het te maken van de spits. Vanaf dan stond de naam Lukaku hoog in zijn schriftje. Ook omdat hij een spits nodig heeft die sterk is met de rug naar doel, maar die ook snel de diepte kan opzoeken, iets wat Zlatan nooit heeft gekund. Van zijn kant verkondigt Romelu dan weer dat Mourinho ‘waarschijnlijk de beste manager ter wereld is. Al van mijn tiende droom ik ervan om met hem samen te werken.’

DOOR THOMAS BRICMONT – FOTO NIKE

‘Al van mijn tiende droom ik ervan om met Mourinho samen te werken.’ – Romelu Lukaku

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content