Vergeten Belg

© PHOTONEWS

Dertig jaar geleden werd Belgisch topspits Erwin Vandenbergh niet meer opgeroepen voor de Rode Duivels omdat hij bij een te laag aangeschreven buitenlandse club speelde (Lille OSC).

Op 17 november 1988 spelen de Rode Duivels in Bratislava 0-0 gelijk tegen wat dan nog Tsjechoslowakije heet. In de spits zijn Jan Ceulemans en Cisse Severeyns onbeschikbaar. De aanval wordt bevolkt door Danny Veyt en Hans Christiaens die 90 minuten achter een ongrijpbare bal aanlopen. Marc Van Der Linden en Luc Nilis vallen in. Achteraf rijst de vraag: had men niet beter Marc Wilmots laten spelen, de jonge spits die enorme indruk maakte bij de beloften? Of Erwin Vandenbergh die toch beter een bal kon bijhouden? Maar Belgiës vaste waarde in de spits sinds de kwalificatiecampagne voor het EK 1980 traint tijdens de interlandweek met een andere voormalige Rode Duivel Philippe Desmet gewoon bij zijn club, Lille OSC, onder leiding van de Belgische trainer Georges Heylens. Vandenbergh kon na het WK 1986 naar grotere clubs, maar koos voor Rijsel omdat dat dicht bij de grens was en hij dan in België kon blijven wonen.

Het levert een reportage in dit blad op onder de titel ‘Vergeten Belg’. Vandaag is het als potentiële Rode Duivel een nadeel om in België te voetballen, dertig jaar geleden werd Vandenbergh uit de selectie gelaten omdat hij in het buitenland voor een club had gekozen die niet overeenstemde met zijn standing als voetballer. Tenminste, dat verscheen in een interview dat bondscoach Guy Thys aan de Franse sportkrant L’Equipe gaf. Dat werd niet gesmaakt door de Rijselse clubleiding die woedend een brief naar de KBVB stuurde dat men geen van beide spelers nog wenste af te staan.

‘Dan vraag ik me af waarom Stéphane Demol en Cisse Severeyns wel mochten overkomen voor die match’, mort Vandenbergh. ‘Pisa en Bologna staan in de Italiaanse competitie laatste en voorlaatste.’ Naast Demol (Severeyns haakt in extremis af) zijn Enzo Scifo (Auxerre) en Eric Gerets (PSV) de enige twee in het buitenland spelende Rode Duivels voor die match. Vandenbergh heeft op dat moment in november zeven goals gemaakt en vijf assists gegeven bij de ploeg in de middenmoot in de Franse Ligue 1. Op 12 september 1990 mag VDB nog eens aantreden (tegen de DDR). Zijn laatste interland is op 27 maart 1991 tegen Wales. Al zijn laatste selecties dwingt hij af als speler van… KAA Gent. Andere tijden waren het toen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content