Er bloeit iets tussen SK Lierse en de Turkse club Gençlerbirligi. Na Nys, Zdebel en Meeuws, is ook Daems er nu onderdak gegaan.

Het Turkse Gençlerbirligi is goed op weg om een naamsverandering in Lierse II te verdienen. Na Patrick Nys, Thomas Zdebel en Walter Meeuws gaat nu ook linksachter Filip Daems naar de Turkse bekerwinnaar. De transfersom voor Daems wordt op 70 miljoen frank geschat, waarmee men zich in Lierse stevig in de handen wrijft. De club kan nu een stuk opgeluchter ademhalen. Het heeft nog een lening af te betalen, die het in allerijl diende aan te gaan nadat het vorige zomer een pak miljoenen misliep toen de transfer van Hans Somers naar Standard uiteindelijk niet doorging. Bovendien heeft de club nu ook de ruimte om zelf de transfermarkt te verkennen. Daems geeft met zijn keuze ook aan dat hij niet uitgekeken is op trainer Meeuws. Hij was wél verrast dat de zaak zo snel afgerond raakte : “Ik wilde niet per se weg uit Lier. Ik had ook een verkeerd beeld van het voetbal in Turkije. Twee dagen daar ter plaatse veegden dat beeld weg. Niet alleen financieel, ook sportief zet ik een stap vooruit, want ze spelen daar wél Europees. En de stad maakt een meer westerse indruk dan ik dacht. Alleen weet ik niet of ik het gedaan zou hebben als ik er niemand kende.”

Ook voor Hans Somers ontving Lierse een concreet bod van een Turkse club : Trabzonspor wil een naar verluidt goeie transfersom betalen voor hem. De speler, die in het voorbije seizoen door de afgesprongen overgang naar Standard een tijdje van slag was, heeft geen haast : “Wat me vorig jaar overkwam, was een goeie les. Ik neem nu bewust afstand van al de geruchten. Ik heb niet de indruk dat Lierse per se van me af wil, en ik wil ook niet echt weg. Vorig jaar wel, in de nasleep van heel die affaire met Standard zat ik echt niet goed in mijn vel. Als ik ga, speelt het financiële een belangrijke rol, maar ik wil me ook sportief verbeteren. Maar het dringt niet.”

Het vertrek van Filip Daems en – mogelijk ook – Hans Somers brengt Lierse op zijn linkerkant niet in de problemen. Manager Herman Van Holsbeeck : “De nieuwe trainer ( Regi Van Acker, nvdr) gelooft sterk in Jerry Poorters, die de laatste twee jaar op de achtergrond geraakte door blessures.” (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content